Bernie Gravett, polițistul englez care a lucrat la cazul Țăndărei, după ce judecătorii români și-au bătut joc de Justiție: „Sunt trist pentru victime. Am trimis probe în România. Dacă îi aduceam în UK, erau condamnați demult”

Bernie Gravett, polițistul englez care a lucrat la cazul Țăndărei, după ce judecătorii români și-au bătut joc de Justiție: „Sunt trist pentru victime. Am trimis probe în România. Dacă îi aduceam în UK, erau condamnați demult”

Bernie Gravett, polițistul britanic care a lucrat împreună cu polițiștii români la cazul Țăndărei, a rămas fără cuvinte după ce  G4Media.ro i-a dat vestea: Justiția din România i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați pentru că ”fapta nu există”.

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, s-a revoltat polițistul englez la auzul veștii.

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am achetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a continuat polițistul.

”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de  copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Întrebat ce mai poate fi făcut acum după ce decizia este definitivă, polițistul britanic a declarat că Eurojust ar trebui să ia măsuri privind capacitatea statelor membre UE de a lupta cu crima organizată.

”Cred că este de discutat la cele mai înalte niveluri ale UE. Eurojust a tăcut până acum. Este responsabilitatea lor să coordoneze investigațiile transfrontaliere în Europa și să se asigure că există capacitate de luptă cu crima organizată. Ministerul Justiției din România ar trebui chestionat”, a declarat polițistul Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Cum a ajuns polițistul Bernie Gravett să se ocupe de cazul Țăndărei

În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster s-au lovit de o nouă provocare. Copilaşi din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Statisticile poliţiei londoneze arată că 1.087 de copii au fost aduşi din România în UK pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. Împreună cu serviciul Imigrări, poliţia a declanşat operaţiunea ”Golf” care a condus, între 2004 şi 2006, la expulzarea a 407 indivizi implicaţi în reţele de crimă organizată. Rezultatele nu au întârziat: reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

România a aderat la UE: în primele 3 luni, infracţiunile comise de români în Londra au crescut până la 786%

Statisticile au arătat că cele mai multe delicvenţe erau comise de copii romi din România, aduşi acum legal din Spania sau Italia. Cartierul Westminster era cel mai afectat.

Potrivit unui raport al Poliţiei metropolitane către Parlamentul britanic, fiecare copil care cerşea sau fura pe străzile oraşelor din UK putea strânge până la 40.000 de lire pe trimestru. 200 de copii puteau strânge 16 milioane de lire, iar o mie de copii – 100 de milioane de lire. Un copilaş implicat în aşa ceva valora 20.000 de lire. Banii, evident, nu rămâneau la ei, ci la traficanţi.

Poliţiştii englezi au descins în România

În aprilie 2007, inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au fost trimişi în România să vadă care e treaba aici. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigație româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de persoane. A fost numită din nou operaţiunea ”Golf”. Poliţiştii britanici au lucrat cu colegii lor români şi procurorii DIICOT, atât pe pământ britanic, cât şi românesc. Colaborarea a dat roade în UK. 120 de traficanţi, dintre care 87 de membri ai reţelei Ţăndărei, au fost condamnaţi în Anglia. A fost pentru prima dată când s-a pronunţat la Londra o condamnare pentru traficarea unor copii în Regat. În plus, echipa mixtă a trimis în România probe privind traficarea de către reţeaua din Ţăndărei a 168 de copii.

Operaţiunea Europa, descinderi la Ţăndărei. Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.

Prima sentință de achitare

În martie 2019, Tribunalul Harghita a pronunțat prima sentință de achitare în acest caz. După 53 de termene, după ce a ținut procesul pe rol din 2013.

Judecătorii au constat că faptele de constituire de grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor s-au prescris după intrarea în vigoare a noului cod penal din 2014 care reduce substanțial pedespele pentru astfel de infracțiuni. Cu privire la acuzaţia de trafic de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu ar fi venit cu probe concludente şi nu ar fi identificat victimele minore, deşi chiar magistratul citează în motivare fragmente întregi din rechizitoriu cu date privind identitatea victimelor.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosar asupra palatelor ţigăneşti de la Ţăndărei şi a dispus restituirea armelor, maşinilor şi a kilogramelor de aur în valoare de jumătate de milion de euro.

Deşi la percheziţiile din 2010 din Ţăndărei, anchetatorii români şi britanici au desoperit 12 puşti de vânătoare şi 6 pistoale, instanţa a concluzionat că rromii aveau permis de port armă şi le-au restituit.

Mitralierele nu au fost restituite

Instanţa a decis să nu restituie un „încărcător pentru pistol mitralieră, cu magazie 30 cartuşe calibru 7,62 x 39 mm, descoperit cu ocazia percheziţiei domiciliare la inculpaţii Niculae Marian şi Nicolae Mircea, respectiv un număr de 31 cartuşe de calibru 7,62 x 39 mm şi un încărcător metalic cu magazie 30 cartuşe de calibru 7,62×39 mm, în cazul inculpatului Radu Drăguşin”, se arată în motivarea Tribunalui Harghita.

Fiind dispusă achitarea, instanţa a decis ca toate cheltuielile cu procesul să fie plătite de statul român.

Cazul Ţăndărei, soldat cu achitări în România, a schimbat legislaţia europeană

După prezentarea în Parlamentul European de către autorităţile britanice a cazului Ţăndărei, UE a adoptat directiva 36 din 2011 care a amendat Protocolul de la Palermo. Directiva a fost adoptată de toate statele membre şi a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca o formă de muncă forţată, adică sclavie.

Cazul Ţăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii ( vezi VIDEO ).

Porcărie fără margini a judecătorilor români! Toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei au fost achitați definitiv! 

Curtea de Apel Târgu Mureș i-a achitat luni pe toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei, membri ai uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de oameni din Europa. Instanța a schimbat temeiul achitării: dacă în primă instanță toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi în principal pentru că fapele s-au prescris, acum achitarea este bazată pe inexistența faptei.

Decizia pronunțată de Curtea de Apel din Târgu Mureș este definitivă.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...