Berlinul, tensionat înaintea vizitei lui Erdogan, pe fondul divizărilor privind războiul Israel-Hamas

Berlinul, tensionat înaintea vizitei lui Erdogan, pe fondul divizărilor privind războiul Israel-Hamas

Pentru o vizită de stat, deplasarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, vineri, în Germania este remarcabil de discretă. O întrevedere cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și o cină cu cancelarul german Olaf Scholz, ambele cu ușile închise, sunt revelatoare pentru climatul tensionat în care are loc vizita, pe fondul diviziunilor privind războiul dintre Hamas și Israel, scrie BBC.

Scholz și Erdogan în timpul vizitei cancelarului german în Turcia FOTO EPA-EFE

Scholz și Erdogan în timpul vizitei cancelarului german în Turcia FOTO EPA-EFE

Nu vor exista apariții publice comune, iar zvonurile că cei doi lideri vor merge împreună la un meci de fotbal Germania-Turcia la Berlin nu se confirmă până la urmă.

În afară de un dispozitiv de securitate important la Berlin, guvernul german pare altminteri să nutrească speranța ca vizita lui Erdogan să treacă aproape neobservată, comentează BBC.

Motivul este că acest eveniment nu putea veni într-un moment mai rău pentru Germania.

Relațiile dintre președintele Erdogan și guvernele germane succesive sunt dificile de ani de zile, disputele între Berlin și Ankara izbucnind în mod regulat. Când purtătorii de cuvânt ai guvernului german vorbesc de un „partener dificil”, se știe că se referă la președintele Erdogan.

După atrocitățile Hamas din Israel din 7 octombrie și represaliile ulterioare ale Israelului în Gaza, Germania și Turcia se află la poli opuși ai conflictului,

În ultima lună, președintele turc a devenit din ce în ce mai vehement în criticile sale la adresa Israelului.

Erdogan a refuzat să condamne crimele și luarea de ostatici de către Hamas, numindu-i pe combatanții mișcării islamiste palestiniene „eliberatori”. Or, Hamas este clasificată drept organizație teroristă de aliații occidentali, inclusiv Germania.

Totodată, a părut să pună sub semnul întrebării existența statului evreu, afirmând că „propriul fascism” a subminat legitimitatea Israelului.

Liderii evrei din Germania l-au acuzat pe Erdogan că a alimentat antisemitismul cu astfel de comentarii și au existat solicitări ca guvernul german să anuleze vizita președintelui turc.

Din punctul de vedere al Germaniei, vinovăția sa istorică nazistă pentru Holocaust face sprijinul său pentru statul Israel nenegociabil și o piatră de temelie a politicii externe a Berlinului. Întrebat într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni despre comentariile președintelui Erdogan , cancelarul Scholz le-a numit „absurde”.

Atât Olaf Scholz, cât și fostul cancelar Angela Merkel au numit în mod repetat securitatea Israelului Staatsräson al Germaniei , sau „rațiunea de stat”, un termen vag pe care liderii germani îl folosesc pentru a exprima ideea sprijinului neclintit al Germaniei pentru Israel.

Dar, pe măsură ce atacurile israeliene asupra Gaza se intensifică, iar numărul morților crește, acest principiu este pus sub presiune.

Vizită într-un climat tensionat

După șocul inițial al atacurilor Hamas, mass-media germană înfățișează tot mai mult și suferința umanitară din Gaza, ceea ce duce la o neliniște tot mai mare cu privire la acțiunile Israelului.

Pe străzile germane, indignarea față de acțiunile Israelului crește, iar manifestațiile pro-palestiniene au avut loc în majoritatea weekendurilor de la atacul din 7 octombrie. Germania are comunități mari din diaspora arabă cu legături cu oamenii din Gaza sau simpatii pentru acestea. Sprijinul pentru palestinieni este, de asemenea, în mod tradițional o problemă totemică pentru unele grupuri de stânga germane.

Astfel, există temeri că orice comentariu despre conflict al președintelui Erdogan în timpul vizitei sale ar putea aprinde tensiunile.

Pe de altă ăarte, Germania și Turcia au nevoie una de cealaltă. Germania este un partener comercial important pentru Turcia. Totodată, găzduiește cea mai mare comunitate a diasporei turcești din lume și este un câmp de luptă electorală pentru președintele Erdogan. Este popular printre unii germani-turci.

Aproximativ trei milioane de oameni cu descendență turcă trăiesc în Germania, jumătate cu drept de vot. În mai, majoritatea alegătorilor turci din Germania care au luat parte la alegeri l-au votat pe Erdogan.

Berlinul are însă nevoie de ajutorul Turciei pentru a controla migrația din Orientul Mijlociu. Cancelarul Scholz speră să revigoreze un pact pentru refugiați cu Turcia pentru a trimite înapoi solicitanții de azil și dorește mai mult sprijin turcesc pentru Occident în războiul Rusiei din Ucraina.

Vineri, în spatele ușilor închise, aceste probleme vor fi puse pe masă. Dar guvernul german va fi însă cu siguranță mai nervos cu privire la ceea ce ar putea spune președintele Erdogan în public.

Cancelarul german l-a invitat pe Erdogan la Berlin după realegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Turciei în mai.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…