Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline. De ce este scump „aurul lichid”
Uleiul de măsline, considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume, este bogat în vitaminele E, A, D și K. Însă, „aurul lichid” a devenit un produs de lux, ținând cont că prețurile au crescut semnificativ din pricina secetei și precipitațiilor reduse.
Uleiul de măsline este o grăsime sănătoasă. Foto: Arhivă
Concret, conform unei analize recente efectuate de The Grocer, prețul uleiului de măsline a crescut cu aproape 50% în doar un an.
O analiză separată a Daily Mail a arătat că prețul mediu al unei sticle de ulei de măsline a fost de 3,54 lire sterline în ianuarie 2021, iar în aprilie anul acesta a ajuns la 9,49 lire sterline, ceea ce reprezintă o creștere de 168%.
Este un fenomen care nu a trecut neobservat nici pe rețelele de socializare, utilizatorii X fiind cei care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor.
De ce este atât de scump uleiul de măsline
Prețurile s-au majorat la nivel global deoarece producția de măsline din țările care domină piața uleiului au fost sărace. Acest lucru s-a întâmplat din cauza schimbărilor climatice și a fenomenelor meteorologice neobișnuite, precum El Nino.
Producția limitată înseamnă că oferta este mai mică decât cererea, ceea ce determină creșterea prețurilor.
Beneficiile pentru sănătate
Creșterea semnificativă a prețurilor la uleiul de măsline este deosebit de neplăcută pentru consumatori, deoarece uleiul de măsline are o mulțime de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care este o componentă cheie a dietei mediteraneene.
Uleiul de măsline este o grăsime sănătoasă, ceea ce înseamnă că este bun pentru sănătatea inimii, și conține, de asemenea, antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii.
„Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate, despre care se știe că reduc colesterolul "rău" LDL și cresc colesterolul "bun" HDL, promovând sănătatea inimii", a explicat pentru Yahoo UK Mike Walls, specialist în nutriție și director al Fantastic Nutrition.
„Este, de asemenea, o sursă naturală de antioxidanți, care contribuie la combaterea radicalilor liberi care deteriorează celulele și ajută la diverse probleme de sănătate. Studiile au sugerat, de asemenea, că uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii care pot fi benefice pentru afecțiuni precum artrita și bolile inflamatorii intestinale”, a mai adăugat specialistul.
Conform spuselor sale, uleiul de măsline ar putea îmbunătăți și funcția cognitivă, în special memoria.
Sursa: adevarul.ro