Beneficiile nebănuite ale cafelei: ajută la pierderea în greutate și reduce riscul de cancer

Beneficiile nebănuite ale cafelei: ajută la pierderea în greutate și reduce riscul de cancer

Este savurată dimineața, în tihnă, și mulți oameni susțin că nu pot „funcționa” fără să o bea. Este vorba despre cafea, băutură caldă care, potrivit unor studii, are numeroase beneficii asupra sănătății, conform Mirror.

Cafea

Cafeaua poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă. Foto: Freepik (Arhivă)

Bogate în vitamine și minerale care pot avea beneficii importante, inclusiv pentru sănătatea intestinală și îmbunătățirea memoriei, boabele de cafea eliberează aceste beneficii atunci când sunt preparate în apă fierbinte, făcând dintr-o ceașcă de cafea neagră o opțiune sănătoasă.

Potrivit unor studii, consumatorii de cafea prezintă de obicei o diversitate mai mare a microbiomului intestinal – bacteriile care se găsesc în sistemul digestiv - ceea ce se poate datora fibrelor solubile și proprietăților prebiotice din cafea, care hrănesc bacteriile bune și care pot contribui la digestie și la sănătatea intestinală.

În plus, studiile sugerează că această „licoare” poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă pe termen lung, prin îmbunătățirea memoriei și a atenției și, eventual, prin încetinirea declinului cognitiv, reducând riscul apariției unor boli precum Alzheimer la vârste mai înaintate, transmite WalesOnline.

De asemenea , în urma unor cercetări recente au fost descoperiți doi compuși prezenți în cafea, kahweol și cafestol, care au stopat creșterea celulelor canceroase la nivelul prostatei și rinichilor în cadrul experimentelor de laborator. În plus, efectele laxative ale cafelei sunt deja cunoscute de multe persoane, aproape o treime dintre băutorii de cafea indicând necesitatea de a merge la baie în decurs de o jumătate de oră după ce au băut o ceașcă de cafea. În acest sens, poate ajuta la reglarea mișcărilor intestinale.

Dacă nu adaugi zahăr sau îndulcitori în cafea, aceasta poate contribui la pierderea în greutate. Un studiu a arătat că cei care au băut cafea au avut mai multe șanse de a își menține greutatea în timp, comparativ cu cei care nu au băut. Se crede că aceste efecte ar putea proveni din proprietatea cafelei de a suprima pofta de mâncare, precum și din efectele pozitive asupra metabolismului.

Ba mai mult, cafeaua ar putea fi utilă și pentru sănătatea mintală. Oamenii de știință au descoperit într-un studiu că persoanele care consumă cel puțin patru cești de cafea pe zi au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta depresie decât cele care beau mai puțin de o ceașcă pe zi.

Dacă ai peste 18 ani, doza zilnică sigură de cofeină este de până la 400 mg pe zi (aproximativ patru sau cinci cești de cafea), dar în cazul în care ești însărcinată sau alăptezi, aceasta scade la 200 mg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii