Beneficiile laptișorului de matcă. Antibioticul natural eficient în cazul multor afecțiuni
Grație proprietăţilor sale antibacteriene, antioxidante, imuno-modulatoare şi tonice, lăptişorul de matcă este recunoscut drept un remediu naturist pentru multiple afecțiuni, dar și un hiperaliment, datorită nivelului ridicat de substanţe nutritive pe care le conţine.
Lăptișorul de matcă are virtuţi uimitoare. Foto:commons.wikimedia.org
Spre deosebire de miere (cel mai cunoscut produs apicol), care este dulce şi parfumată, mai puțin popularul lăptişor de matcă are un gust acrişor, astringent şi un miros care nu trece neobservat. Este o substanţă vâscoasă, parţial solubilă în apă, de culoare alb-sidefie până la gălbui.
Deși numele ar putea duce cu gândul că este produs de regina stupului, matca, de fapt lăptișorul de matcă îi serveşte reginei drept hrană de-a lungul vieţii.
În realitate, lăptișorul de matcă este secretat de glandele hipofariengiene ale albinelor lucrătoare tinere care se ocupă de creşterea puieţilor. Aceștia din urmă sunt hrăniţi cu lăptişor de matcă doar în primele trei zile de viaţă. Regina stupului primeşte însă toată viața (mult mai lungă decât a albinelor) acest lăptişor, ca unic aliment.
Tonic general, fizic şi psihic
În formă crudă, lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai concentrate suplimente nutritive naturale şi unul dintre cele mai valoroase produse apicole, fiind totodată şi un apreciat adjuvant cu scopuri profilactice.
Este un stimulent biologic cu acţiune regeneratoare, dar şi un tonic general, fizic şi psihic. Concentraţia mare de substanţe hrănitoare face din lăptişorul de matcă un energizant natural, iar folosirea lui în dieta zilnică alungă oboseala şi combate efectele stresului. În plus, este un remediu natural pentru astm și pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor.
Are toţi aminoacizii esenţiali
Lăptişorul de matcă conține toţi aminoacizii esenţiali, precum şi vitaminele A,C,D şi E, nouă vitamine din complexul B – inclusiv vitamina B12 – precum şi minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, silicon şi sulf).
Potrivit „Noii biblii a vitaminelor”, coordonată de farmacologul dr. Earl Mindell, este o proteină completă, dar şi un antibiotic natural blând şi are un efect stimulativ asupra glandelor suprarenale, influenţând metabolismul, starea de spirit, pofta de mâncare şi apetitul sexual.
Este recomandat și în cazul unor infecţii gripale sau afecţiuni ale stomacului sau ale rinichilor, anemii, ateroscleroză, reumatism, artite sau artroze, dar și în tratamentele cosmetice.
Are efecte benefice în problemele circulatorii (unii cardiologi îl numesc „pâinea inimii”) și poate ajuta în cazuri de sterilitate oribimpotenţă sau la evitarea avortului spontan.
Este indicat după operaţii, dar în cazul anemiilor cauzate de o cură de slăbire, pentru revitalizarea şi fortificarea organismului.
Precauții
Întrucât poate provoca alergii şi reacţii adverse, se recomandă consumul doar după ce persoanele se testează. Este recomandat fatul unui specialist înainte de a folosi lăptișorul de matcă.
Înainte de administrare, se face un test cu doze mai mici. Dacă apar dificultăţi de respiraţie, abundenţă de secreţii pe căile respiratorii sau mâncărimi în zona bucală, produsul nu trebuie folosit.
Precauție la lăprisor de matcă se impune și în cazul persoanelor cu astm.
Trebuie precizat că unele persoane au reclamat greţuri, arsuri la stomac sau diaree la administrarea lăptișorului de matcă.
Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite lăptișorul de matcă.
Sursa: adevarul.ro