Ben-Oni Ardelean (PNL): Gândim un proiect legislativ prin care să se acrediteze firmele ce aduc muncitori străini

Ben-Oni Ardelean (PNL): Gândim un proiect legislativ prin care să se acrediteze firmele ce aduc muncitori străini

Deputatul liberal de Timiş Ben-Oni Ardelean a declarat, vineri, că lipsa forţei de muncă din România reprezintă o preocupare majoră şi se are în vedere un proiect legislativ în acest sens, prin care să se acrediteze firmele care aduc muncitori străini şi să fie responsabile pentru aceştia.

Deputatul Ardelean a afirmat că au fost situaţii în care muncitori aduşi din Orientul îndepărtat "au dispărut" după aterizare, de la avion până la îmbarcarea în autobuz, iar România nu vrea nici să blocheze venirea forţei de muncă străine, de care firmele de la noi au nevoie, dar nici să creeze probleme altor ţări europene prin fenomenul "Tarzan Visa".

"Gândim un proiect legislativ în acest sens, prin care să se acrediteze firmele care aduc muncitori străini, iar acestea să fie responsabile de muncitorii străini pe care îi aduc, inclusiv pentru cazare şi rămânerea lor în România, pentru a răspunde pecuniar şi penal dacă sunt anumite chestiuni, pentru că altfel creăm o problemă nu doar românească, ci şi europeană în acest sens", a spus Ben-Oni Ardelean, într-o conferinţă de presă.

Deputatul a punctat că lipsa forţei de muncă este o problemă majoră nu doar pentru judeţul Timiş, ci la nivel naţional, capacitatea României de a absorbi forţă de muncă fiind destul de mare. Astfel, în 2021 a fost aprobat un contingent de 50.000 de locuri de muncă pentru străini, din care s-au ocupat 47.000 de locuri. Anul acesta, discuţiile merg spre 200.000 de locuri, dar Ministerul Muncii poate oferi acum în jur de 70.000 de locuri care se pot suplimenta lunar, în funcţie de nevoi.

"Diverse ambasade şi zona consulară de unde vin aceşti muncitori sunt asaltate de un număr foarte mare de cereri de a aduce muncitori în România. Ambasada Indiei are acum 7.000 de cereri (de la firme din România, n.r.) şi sunt doar trei ofiţeri consulari, ceea ce înseamnă o capacitate de doar 50 de procesări pe zi. Apoi, sunt zone (Vietnam, Nepal, Shri Lanka, Bangladesh) de unde se aduc cei mai mulţi muncitori dar intervin şi alte chestiuni - din 50 de muncitori care au venit, joi, cinci au dispărut pe drumul dintre aeroport şi autocar - 'Tarzan Visa' -, adică vin în România şi în secunda următoare pleacă spre alte ţări. Nu vrem ca România să devină o ţară care să aducă în Europa oameni nedocumentaţi, ilegali, care să vină din ţările respective. Am avut discuţii cu cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) pe această problemă, pentru că şi ei sunt asaltaţi de aceste solicitări majore care vin spre oraşele mari, unde este o cerinţă foarte mare, cum este Timişoara, unde la nivel judeţean şomajul declarat este de 0,8% oficial, neoficial probabil că suntem la minus 0,25%. Nu trebuie nici să blocăm venirea acestor oameni în România, pentru că este nevoie de ei, dar să nu creăm blocaje nici la nivel consular şi nici la nivelul Ministerului de Interne pentru procesarea, monitorizarea şi armonizarea acestor politici publice de interes", a detaliat Ben-Oni Ardelean.

Deputatul liberal a subliniat că au fost făcute demersuri şi pentru judeţul Timiş, în acest sens, dar problema este că tot ce vine din spaţiul non-UE, inclusiv Serbia, trebuie să treacă prin aceleaşi proceduri ca şi cei care vin din Sri Lanka sau Bangladesh, de exemplu. Aceeaşi problemă ca în Timiş este şi în zona de frontieră cu Ucraina, de unde vine foarte multă forţă de muncă.

"Muncitorii români lucrează în Spania, Grecia, Italia, iar noi trebuie să aducem forţă de muncă din Extremul Orient, ceea ce este foarte costisitor şi presupune şi un risc de securitate", a arătat Ardelean.

La rândul său, deputatul PNL Marilen Pirtea a punctat că chiar dacă la licitaţii de executare a unor lucrări din Timişoara apar mari companii din Bucureşti, acestea vor subcontracta lucrările unor firme care lucrează tot cu muncitori străini, deci problema forţei de muncă rămâne. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!