De la ei dictatorul rus Vladimir Putin a primit strategia de a prelua puterea în Ucraina şi planurile pentru un blitzkrieg militar, a declarat jurnalistul Hristo Grozev pentru Liga.net.
Rolul FSB
Fiecare ofiţer FSB care a fost implicat în planificarea războiului a condus 5 până la 10 agenţi recrutaţi. În total, Direcţia 5 a avut peste 1.000 de astfel de persoane. După ce au analizat datele primite de la aceştia, ofiţerii ruşi au raportat lui Putin despre instabilitatea politică şi starea de protest din Ucraina, precum şi despre disponibilitatea majorităţii populaţiei de a accepta noua putere de la Moscova. Majoritatea acestor ofiţeri au lucrat sub acoperire şi au, de asemenea, imunitate diplomatică.
Rolul GRU
În ceea ce priveşte Direcţia Generală de Informaţii a armatei ruse, cei 40 de angajaţi care au fost implicaţi în planificarea războiului nu aveau o sarcină clar precizată. Adesea, unii dintre ei au fost transferaţi către alte proiecte.
"De exemplu, departamentul 29155 - format din aproximativ 50 de persoane, care obişnuiau să se ocupe în principal de sabotaj şi asasinate în Europa - acum se ocupă doar de Ucraina. Cel mai probabil, la fel şi cu alte departamente", a spus anchetatorul Bellingcat.
GRU a reuşit să adune 300 de agenţi înainte de începerea războiului, dar odată cu începutul unei invazii la scară largă, unii dintre ei au refuzat să lucreze cu supraveghetorii lor. Odată, angajaţii GRU chiar au răpit şi executat un agent recrutat din SBU (serviciul de securitate ucrainean) la un teren de antrenament militar din satul Senezhi. Au făcut asasinatul public pentru a-i intimida pe alţii.
Neîncrederea lui Putin în Narîşkin
Există o altă structură - Serviciul de Informaţii Externe, care a prezis incorect reacţia Occidentului la invazia rusă a Ucrainei. Din această cauză, a remarcat Grozev, Moscova a estimat în mod eronat gradul de izolare posibilă.
„Există un indiciu că încrederea în şeful SVR, Serghei Narîşkin a fost pierdută”, susţine anchetatorul Bellingcat.
Acum dictatorul rus are puţină încredere în FSB, aşa că rolul serviciului a fost limitat. Nu au existat astfel de eşecuri în GRU, aşa că rolul lor, dimpotrivă, a fost sporit.
„Observăm o situaţie care reflectă războiul din 2014, când FSB a câştigat încrederea lui Putin de la GRU după ce a început invazia Donbasului”, a adăugat anchetatorul.
În aprilie, jurnalistul Hristo Grozev a raportat că dictatorul Vladimir Putin a „epurat” FSB. 150 de ofiţeri ai serviciului 5, care erau angajaţi cu „problema ucraineană”, au fost pedepsiţi.
Pe 11 martie, jurnalistul Andrii Soldatov a vorbit pentru prima dată despre represiunea din această structură. În prezent, se ştie că şeful serviciului, Serghei Beseda, a fost trimis la centrul de arest preventiv. El a fost plasat în arest în martie, apoi transferat la închisoarea Lefortovo. Se pare că Beseda este cercetat de Departamentul de Investigaţii Militare din cadrul Comisiei de Investigaţii.
În plus, Grozev a raportat despre reţinerea de către FSB a directorului adjunct al Gărzii Ruse, Roman Gavrilov. Unele surse consideră că aceasta se datorează „scurgerii de informaţii militare care au dus la moartea unor persoane”, alte două susţin că cauza ar fi fost „utilizarea cu risipă a combustibilui”.