
Belgia vrea mai mulți rezerviști: introduce serviciul militar voluntar, inspirată de Olanda
Belgia pregătește lansarea unui serviciu militar voluntar pentru tineri, cu scopul de a tripla numărul rezerviștilor până în 2029, urmând exemplul Olandei și Suediei.
Ministrul belgian al Apărării, Theo Francken, vrea să extindă considerabil rezervele militare ale țării. De la aproximativ 6.600 de rezerviști, obiectivul este să se ajungă la 20.000. Planul este ca, începând cu acest an, tinerii de 18 ani să primească scrisori de încurajare pentru a se înscrie voluntar în armată, potrivit Euronews .
Francken spune că există deja mai multe cereri decât locuri disponibile , dar lipsa instructorilor limitează capacitatea de instruire. El propune ca din 2026 să fie adăugați 500 de rezerviști în fiecare an prin acest nou program. Începând cu 2027, cifra ar putea crește la 1.000 anual, cu scopul de a atinge un total de 5.600 de rezerviști noi până în 2029.
Cei care aleg serviciul militar voluntar vor lucra timp de un an și vor primi un salariu de aproximativ 2.000 de euro pe lună, echivalentul unui soldat debutant. După finalizarea acestui an, chiar dacă nu se angajează în armată pe termen lung, ei vor rămâne înrolați ca rezerviști pentru următorii 10 ani.
Măsuri similare în Olanda și Suedia
Inițiativa Belgiei vine în contextul măsurilor similare luate de Olanda, care și-a propus să-și mărească efectivele militare la 200.000 până în 2030. În prezent, în Țările de Jos, tinerii între 18 și 27 de ani pot participa la un „an de serviciu” în armată.
„Nu eram sigur dacă această profesie ar fi pentru mine, așa că am optat pentru anul de serviciu special pentru a putea încerca timp de un an”, povestește Matthias, un tânăr de 18 ani din Olanda care a început serviciul militar voluntar în octombrie.
Potrivit locotenentului Erik Noordam, „oamenii vor să contribuie, dar nu au nicio idee despre ce înseamnă să faci parte din armată . Pragul pentru a aplica pentru un contract de lungă durată este destul de ridicat. Anul lor de serviciu sparge acest prag. Anul de serviciu este o modalitate foarte simplă de a încerca armata”. El a adăugat că nevoia de extindere a apărării a devenit urgentă mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022.
Și Suedia are un model similar, în care completarea unui chestionar militar este deja obligatorie la vârsta de 17 ani, pentru a identifica abilitățile și motivația tinerilor în raport cu apărarea națională.
Noua direcție a politicii de apărare europene pare clară: atragerea tinerilor prin formate flexibile și voluntare, pentru a întări capacitatea de reacție a statelor în fața amenințărilor externe.
Sursa: adevarul.ro