Belgia: Procurorii anchetează un contract între compania Semlex și RD Congo privind realizarea de pașapoarte biometrice
Procurorii din Bruxelles investighează o înțelegere între compania belgiană Semlex și Republica Democrată Congo (RD Congo, fostul Zair) privind realizarea de pașapoarte biometrice, a anunțat joi un purtător de cuvânt al Parchetului belgian, transmite Reuters.
Ancheta a fost lansată la începutul acestui an, potrivit oficialului citat.
În ultimii 20 de ani, compania bruxelleză Semlex a devenit lider în producerea de acte de identitate și documente de călătorie pentru țări africane.
Un reportaj special difuzat săptămâna trecută de Reuters a relevat că 60 de dolari din suma de 185 de dolari reprezentând costul fiecărui pașaport al RD Congo au fost canalizați către o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite (EAU), numită LRPS, despre care se crede că era deținută de o rudă apropiată a președintelui RD Congo, Joseph Kabila.
Pașaportul emis de autoritățile RD Congo este printre cele mai scumpe din lume, fiecare solicitant plătind 185 de dolari. Spre comparație, un pașaport emis de Marea Britanie costă 110 dolari.
LRPS este înregistrată în orașul Ras Al Khaimah din EAU, o jurisdicție unde detaliile referitoare la proprietate sunt adesea ținute secrete.
Conform unei persoane familiare cu acest caz, LRPS este deținută de Makie Makolo Wangoi, despre care se crede că este o rudă apropiată a lui Kabila. Sursa respectivă a afirmat că Wangoi a călătorit în Emirate în iunie 2015 pentru a finaliza transferul acțiunilor LRPS pe numele său.
Costul surprinzător de mare al unui pașaport emis de RD Congo este evidențiat de o propunere făcută de compania belgiană Zetes, concurentă cu Semlex.
Potrivit Reuters, în 2014, Zetes și-a anunțat intenția de a produce pașapoarte biometrice pentru RD Congo la un cost unitar de 28,50 dolari. Zetes a confirmat această informație.
Pe termen lung, pașapoartele de 185 de dolari produse de Semlex și emise de RD Congo ar putea genera venituri de milioane de dolari, sume de care ar fi privată țara africană și așa marcată de instabilitate și sărăcie.
Conform datelor ONU, venitul mediu pe locuitor în RD Congo se ridică la 680 de dolari pe an.
AGERPRES