Belgia: Pedepse de până la 15 ani de închisoare în cazul celor 39 de migranţi morţi într-un container în Anglia
Un cetăţean vietnamez a fost condamnat miercuri în Belgia la 15 ani de închisoare pentru rolul său în transportul ilegal de migranţi încheiat cu moartea a 39 de compatrioţi ai săi, asfixiaţi într-un container în 2019, relatează AFP. Alţi 18 acuzaţi au primit pedepse mai mici, iar patru au fost achitaţi.
Anchetatorii belgieni îl considerau pe Vo Van Hong, în vârstă de 45 de ani, lider al reţelei de trafic care acţiona de la Bruxelles, de unde au fost preluate cel puţin 15 dintre victime. Reţeaua dispunea de două ascunzători în comuna bruxelleză Anderlecht.
La 23 octombrie 2019, în remorca unui camion din zona industrială Grays, la est de Londra au fost găsite 39 de cadavre, într-una din cele mai sumbre drame ale imigraţiei ilegale din ultimii ani. Victimele, 31 de bărbaţi şi 8 femei, între 15 şi 44 de ani, erau toate originare din Vietnam şi au murit asfixiate şi de hipotermie.
Containerul ajunsese pe teritoriul britanic venind din portul belgian Zeebruges, iar în Belgia a fost lansată imediat o anchetă pentru a-i identifica pe responsabilii de acest trafic de persoane.
În total 23 de persoane, în cea mai mare parte vietnamezi sau belgieni de origine vietnameză, au fost judecate începând din decembrie 2021 de tribunalul corecţional din Bruges.
Preşedintele completului de judecată, care a detaliat miercuri responsabilităţile fiecăreia dintre cele 23 de persoane, a precizat că Vo Van Hong a fost găsit vinovat de conducerea unei "organizaţii infracţionale" în Belgia care a permis trecerea clandestină în Regatul Unit a 115 persoane identificate în perioada septembrie 2018 - mai 2020, data arestării sale.
Pedeapsa pronunţată împotriva sa corespunde celei solicitate de parchetul federal, fiind cea maximă prevăzută pentru faptele incriminate. Vo Van Hong a primit şi o amendă de aproape un milion de euro.
Alţi doi acuzaţi au fost condamnaţi la şapte, respectiv zece ani de închisoare, în total fiind pronunţate 19 condamnări şi patru achitări. Pedepsele sub cinci ani au fost stabilite în general cu suspendare, deşi acuzarea ceruse cu executare.
Toţi complicii reţelei - proprietari de ascunzători, şoferi de taxi, "intendenţi" responsabili de necesităţile zilnice - au negat că au fost implicaţi şi avocaţii lor au cerut să fie lăsaţi în libertate.
În Marea Britanie, şapte oameni au fost deja condamnaţi, în ianuarie anul trecut, la pedepse de la 3 la 27 de ani de închisoare, în legătură cu acest caz. AGERPRES