Belarus: Toate frontierele deschise, în pofida retoricii belicoase a lui Aleksandr Lukaşenko

Belarus: Toate frontierele deschise, în pofida retoricii belicoase a lui Aleksandr Lukaşenko

Frontierele Republicii Belarus erau deschise vineri, la o zi după declaraţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko prin care anunţa închiderea acestora şi posibilitatea unui 'război' cu vecinii săi, pe care îi acuză de susţinerea protestelor împotriva sa, relatează France Presse.

Serviciul belarus pentru frontiera de stat a anunţat pe aplicaţia Telegram că 'a fost întărit controlul' şi au fost 'desfăşurate întăriri tactice' la frontierele belaruse. Dar 'punctele de control operează intrări şi ieşiri' din ţară.

Cu o seară înainte, Lukaşenko anunţase închiderea frontierelor Belarus, la un forum dedicat femeilor, şi o mobilizare a 'jumătate' din armată la frontierele cu Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina, precum şi închiderea lor din cauza unei ameninţări cu un 'război fierbinte'.

'Nu vreau ca ţara noastră să intre în război. Chiar mai puţin decât Belarus, Polonia şi Lituania devin scena unor acţiuni militare unde sunt rezolvate probleme care nu sunt ale noastre', a spus liderul de la Minsk, agitând spectrul unor 'inamici externi'.

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a minimalizat aceste afirmaţii, calificându-le drept gesticulaţii 'zgomotoase' şi relevând că 'nicio decizie' de a închide frontierele nu a fost luată deocamdată la Minsk, iar orice acţiune în acest sens 'ar afecta în primul rând economia şi populaţia din Belarus'.

Un responsabil NATO a declarat la rândul său pentru AFP că Alianţa Nord-Atlantică nu este o 'ameninţare' pentru Minsk şi că nu şi-a consolidat prezenţa militară pe teritoriul ţărilor membre vecine Belarus.

Aleksandr Lukaşenko se confruntă de la realegerea sa controversată la începutul lunii august cu o mişcare de contestare inedită. Potrivit Minskului, aceasta ar fi orchestrată de Occident şi aliaţii lor pentru a se servi de Belarus ca de o rampă de lansare împotriva Rusiei.

El a mobilizat deja în mai multe rânduri armata la frontiere împotriva ameninţări imaginare din partea acestor vecini ai săi. Inclusiv la frontiera cu Rusia în această vară.

După ce în cursul primăverii a acuzat Rusia că încearcă să se debaraseze de el pentru a face din Belarus un 'vasal', Lukaşenko a făcut un viraj de 180 de grade pentru a obţine sprijinul Moscovei în faţa manifestaţiilor în masă la care protestatarii cer plecarea sa.

Moscova, foarte precaută la început, l-a asigurat totuşi de sprijinul său şi consideră că manifestaţiile din Belarus, care nu mai contenesc de la alegerile din 9 august, sunt orchestrate de Occident, cu SUA în frunte.

Exerciţii militare ruso-belaruse, denumite 'Frăţia slavă 2020', sunt în prezent în curs de desfăşurare, în special în apropiere de frontiera cu Polonia, notează agenţia franceză de presă.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”