Belarus îşi închide frontierele terestre cu UE şi Ucraina, invocând coronavirusul
Autorităţile belaruse au anunţat joi închiderea temporară a frontierelor terestre cu Lituania, Letonia, Ucraina şi Polonia, invocând lupta împotriva propagării SARS-CoV-2, relatează AFP.
"Din cauza situaţiei epidemiologice în ţările vecine, Belarus restricţionează temporar intrarea pe teritoriul său prin posturile de control terestre din Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina", a indicat Comitetul naţional pentru protecţia frontierelor într-un comunicat.
Personalul diplomatic şi camioanele de transport internaţional de mărfuri nu vor fi afectate de aceste restricţii, a precizat aceeaşi sursă.
La rândul său, aeroportul din Minsk va continua să primească zboruri internaţionale fără nicio restricţie, adaugă comunicatul.
La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat că aceste restricţii nu sunt aplicate decât cetăţenilor străini, cetăţenii belaruşi putând în continuare să intre în ţara lor prin respectivele posturi de frontieră terestre.
Belarus nu a permis joi vehiculelor cu pasageri venind din Lituania să intre pe teritoriul său, motivându-şi decizia prin situaţia epidemiologică generată de COVID-19, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a Ministerului lituanian de Interne, Bozena Zaborovska. "Dar camioane vin în continuare, la fel şi maşini din Belarus în Lituania", a spus ea.
La 17 septembrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu săptămâni de proteste în legătură cu alegerile contestate, a declarat că Belarus ar trebui să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, dar nu a pus în aplicare imediat ameninţarea.
"Trebuie să închidem graniţa, dar fără să facem din ea o Cortină de fier. Nimeni nu are nevoie de aceasta. Graniţa este o zonă de prietenie între popoare. Vedeţi, noi am fost provocaţi! Despre ce prietenie este vorba....? Dar popoarele nu sunt de vină", a declarat joi Lukaşenko, citat de agenţia belarusă Belta.
Acest anunţ intervine în timp ce Belarus este zdruncinat din luna august până în prezent de o mişcare de contestare fără precedent, declanşată de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerată frauduloasă de opoziţie şi de Occident.
Zecii de mii de protestatari defilează la fiecare sfârşit de săptămână pe străzile Minskului, în pofida represiunii poliţieneşti şi a arestărilor.
Lukaşenko, aflat în funcţie din 1994, critică cu regularitate Occidentul pe care îl acuză de instigarea protestelor în ţara sa, în timp ce personalitatea proeminentă a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.
Ea a apreciat - într-un mesaj pe aplicaţia Telegram - că restricţiile anunţate joi demonstrează "slăbiciunea regimului" belarus, acuzând Minskul că vrea "să izoleze" ţara. AGERPRES