Beijingul trebuie să fie pregătit de o "confruntare militară" în Marea Chinei (media)
Beijingul trebuie să fie pregătit de o "confruntare militară" cu SUA în Marea Chinei de Sud, potrivit unui editorial apărut marți în cotidianul guvernamental chinez Global Times, în apropierea unei decizii a unei instanțe internaționale vizând această zonă disputată în care armata chineză a început manevre militare, relatează AFP.
Beijingul trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și 'să fie pregătit pentru orice confruntare militară (...) Chiar dacă nu poate rivaliza cu armata americană pe termen scurt, China trebuie să fie capabilă să facă SUA să plătească un cost imposibil de suportat dacă acestea intervin prin forță în diferendul din Marea Chinei de Sud', a adăugat publicația citată.
China revendică suveranitatea aproape în totalitate asupra acestei căi maritime cunoscută pentru resursele de hidrocarburi, spre mare nemulțumire a altor țări riverane, între care Filipine, care a semnat un tratat de apărare cu SUA.
Beijingul a început marți exerciții militare maritime în apropiere de insulele Paracel, un arhipelag controlat de China, dar revendicat și de Vietnam. Aceste manevre se vor desfășura până la 11 iulie, în ajunul anunțării de către Curtea permanentă de arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) a sentinței finale vizând dispute teritoriale între Filipine și China. Beijingul nu recunoaște competența CPA în acest caz și a afirmat că va respinge verdictul, care se crede că va fi nefavorabil Chinei.
Tensiunile s-au agravat în ultimii ani în contextul în care Beijingul își afirmă pretențiile de suveranitate, construind în special insule artificiale și dotând unele dintre acestea cu piste de aterizare. Această evoluție a relansat preocupările privind o utilizare de către China a acestor insule în scopuri militare și faptul că Beijingul poate ajunge la un control maritim și aerian al acestei regiuni situate pe căi de transport maritim.
În cererea sa depusă în 2013, Manila cere CPA să declare că revendicările Beijingului încalcă Convenția Națiunilor Unite asupra Dreptului Mării (CNUDM), cele două țări fiind semnatare ale acesteia. Chestiunea a fost pusă la cale de Filipine și SUA pentru a prezenta China drept 'paria unei comunități internaționale care respectă normele', a susținut cotidianul China Daily. "Este naiv să credem că China va înghiți pilula amară a umilinței', a avertizat cotidianul guvernamental citat.
AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)