Becali îți oferă „sinucidere profesională“: Ce au pățit ultimii oameni care s-au făcut preș în fața lui VIDEO
Să fii instalat pe banca FCSB-ului era, cândva, un titlu de glorie. Și o reală oportunitate profesională. Între timp, a devenit o rușine să bați palma cu Becali, o mare „pată“ pe CV!
Gigi Becali, un patron care calcă în picioare autoritatea antrenorului de pe bancă
Înainte ca latifundiarul din Pipera să fie un patron scăpat de sub control, când acesta mai avea o fărâmă de decență, în ceea ce privește implicarea sa în viața echipei, omul de pe banca FCSB-ului își făcea niște socoteli din care reieșea că merită să îndure, măcar o perioadă, colaborarea cu un finanțator dificil. În schimbul unui salariu baban, aveai șansa de a lucru cu un lot foarte bun, care te punea în pole-position să câștigi un trofeu și să bifezi niște partide în cupele europene. Așadar, ca antrenor, aveai un CV mai bun, după perioada FCSB, iar acesta îți creștea șansele de a face pasul spre o echipă din străinătate, eventual din zona arabă.
Ultimul care a profitat de această situație a fost Laurențiu Reghecampf (47 de ani). În două rânduri chiar! Prima dată, după o perioadă excelentă la Steaua – cum se numea echipa atunci – între 2012 și 2014, cu două titluri și un trofeu al Cupei României. „Reghe“ a plecat pe cai mari din România, prinzând un contract uriaș, la Al-Hilal Riad (Arabia Saudită). A doua ședere a tehnicianului pe banca FCSB-ului, între decembrie 2015 – mai 2017, a fost mai puțin reușită, cu doar un trofeu al Cupei Ligii, însă tot i-a dus o revenire în zona arabă, la Al-Wahda (Emirate).
După Reghecampf, exceptând o foarte scurtă perioadă în care FCSB a fost antrenată de Edward Iordănescu (44 de ani) – a avut un mandat de doar 3 luni – la club s-au perindat numai „marionete“, care s-au făcut „preș“ în fața lui Becali. Iar rezultatele au fost pe măsură! Atât pentru club, cât și pentru carierele acestor oameni.
Profilul clubului arată debandada
Consecința acestei situații e că, treptat, postul de antrenor al FCSB-ului s-a devalorizat. Dovadă și faptul că, după plecarea lui Leo Strizu (55 de ani) – a fost adus pentru licența sa PRO, care îi lipsește lui Mihai Pintilii – clubul s-a chinuit ceva până a găsit un alt om, care a acceptat această postură jenantă, de de a fi „de decor“: Elias Charalambous (42 de ani). Și nici nu e de mirare, fiindcă, la o simplă căutare pe profilul FCSB-ului de pe renumitul site transfermarkt.com, se vede debandada de la club. Concret, la rubrica „Istoricul antrenorilor“, apar 11 oameni, unii cu mai multe mandate, din iunie 2017 până acum!
Becali le-a șters antrenoratul din cap
Dintre oamenii care au acceptat să facă niște compromisuri, stând cu receptorul la ureche, așteptând ordinele lui Becali, trei au avut mandate catastrofale, după plecarea de la formația din Berceni. Toate în acest sezon, încheiat cu retrogradarea echipelor pe care le-au pregătit.
Primul a fost Nicolae Dică (43 de ani). Acesta a debutat, în actuala stagiune, ducând FCSB în grupele Conference League. Vorbim despre o performanță remarcabilă, în condițiile în care a fost obținută, la cinci ani după ultima prezență a roș-albaștrilor într-o grupă europeană. Doar că, după această reușită, Dică a adunat numai contraperformanțe! Mai întâi, a transformat echipa lui Becali în ZeCeSeBe, luând două înfrângeri cu 0-5, cu Silkeborg (Danemarca), în decurs de o săptămână! Apoi, când a fost nevoit să plece, Becali călcându-l în picioare în public, Dică și-a propus să salveze Mioveniul de la retrogradare. Această echipă a căzut însă, ca un „bolovan“ în „B“, iar bilanțul lui Dică vorbește de la sine: 15 meciuri, 3 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri, golaveraj: 11-23.
Mandatul lui Dică, la Mioveni, s-a încheiat cu un episod urât: la înfrângerea cu „U“ Cluj (0-1), Dică a început să râdă pe bancă, atunci când portarul său, Flavius Croitoru, a gafat la golul gazdelor! Rar se vede ca un antrenor să se amuze pe seama greșelii unui jucător.
VEZI CUM RÂDE DICĂ DE GREȘEALA PORTARULUI SĂU
Dacă Dică a retrogradat Mioveniul cu brio, în schimb, Anton Petrea (48 de ani) a avut și ceva ghinion, la Chindia Târgoviște. Instalat la această echipă, în septembrie anul trecut, la scurt timp după plecarea sa de la FCSB, Petrea chiar a avut un început excelent, la noua sa formație: șase victorii, în primele opt partide oficiale. Apoi însă, Chindia a luat-o la vale. Și a retrogradat în ultima etapă din play-out, la meciul cu Voluntari (2-2) care a marcat inaugurarea noului stadion de la Târgoviște!
În mod șocant, mai avem un fost antrenor al FCSB-ului, care se pregătește să bifeze o retrogradare în acest sezon. Vorbim despre Bogdan Argeș Vintilă (51 de ani). Care, probabil, a fost luat, ca salvator, de FC Argeș datorită coincidenței de nume și a trecutului său, ca jucător, la acest club. Fiindcă CV-ul său, ca antrenor principal, nu-l recomanda cu nimic pentru scoaterea piteștenilor din criză. Iar după 1-6 cu Dinamo, în turul barajului de menținere / promovare, e clar că FC Argeș are doar șanse SF, înaintea returului de la Mioveni. În cele 11 partide în care a stat până acum pe banca argeșenilor, Vintilă a adunat 3 victorii, 1 egal și 7 înfrângeri, având și un golaveraj negativ: 11-18.
Dică se vedea la echipa națională!
Dintre antrenorii „gropari“, pomeniți mai sus, cazul Nicolae Dică e unul aparte. Pentru că, dacă asculți discursul acestuia din postura de analist TV, rămâi cu gura căscată! De-a lungul timpului, fostul fotbalist a dezvoltat o abilitate impresionantă de a-și „umfla“ reușitele, ignorând complet marile eșecuri din CV-ul său. De pildă, după ultima sa plecare de la FCSB, a tot bătut moneda pe calificarea echipei în grupele Conference League, însă a omis să vorbească despre faptul că a lăsat echipa pe 7 în campionat, la 17 puncte de liderul Farul, luând și două bătăi șocante cu Silkeborg, în grupele Conference League.
Mai mult decât atât, în decembrie 2021, când naționala era în căutarea unui selecționer după plecarea lui Mirel Rădoi (42 de ani), Dică a apărut, la Orange Sport, și a lăsat de înțeles că i-ar plăcea să fie numit selecționer, după ce a fost secundul lui Rădoi, la prima reprezentativă: „Eu n-am un CV aşa bogat. Pentru mine, e un vis să ajung la echipa naţională antrenor. Am fost secund. Să ajung principal e un vis, sper să ajung cândva“.
La vremea respectivă, afirmația lui Dică l-a revoltat pe fostul arbitru internațional, Adrian Porumboiu: „Văd că şi Dică vrea acum la naţională. Băi, dar nu vă e ruşine? Staţi un pic, puneţi mâna şi antrenaţi 5-6 ani echipe de primă ligă, oriunde, la seniori“.
Stoichiță a stat cu telefonul la ureche, acum comandă la federație!
Nu toți cei care s-au lăsat umiliți de Gigi Becali au ajuns rău, după plecarea de la FCSB. Mihai Stoichiță (69 de ani) reprezintă excepția de la regulă. Pe când era la formația din Berceni, „Lippi“ a reușit performanță de a sta pe bancă, în timpul unui derby cu Rapid, având telefonul la ureche! Pe imagini, s-a văzut cum Stoichiță se chinuia să audă comenzile patronului Gigi Becali, în vacarmul de pe stadion, pentru a le executa, în timpul partidei! După acest episod „glorios“, Stoichiță a fost luat la federație de Răzvan Burleanu, fiind numit șeful Comisiei Tehnice! Din această postură, el are un cuvânt greu de spus în privința selecționerilor, începând cu prima reprezentativă și continuând cu celelalte echipe, precum U21, U18 și așa mai departe. Această situație l-a șocat până și pe Gigi Becali: „Dacă a ajuns Stoichiţă să comande el federaţia.... E băiat bun, super băiat, dar nu se poate să comande el, să fie el stăpân. Nu vreau să spun mai multe lucruri“.
Barajele de menținere / promovare
FC Argeș – Dinamo (1-6 în tur) sâmbătă, ora 21.00
UTA – Gloria Buzău (0-0 în tur) duminică, ora 21.00
Echipele învingătoare, în aceste două baraje, vor evolua în Superliga, ediția 2023-2024.
Sursa: adevarul.ro