Becali își smulge părul din cap: Decizia proastă care l-a costat deja aproape 2 milioane de euro
În sportul românesc se vorbește insistent despre lipsa banilor. O realitate indiscutabilă, adică. Din păcate, e ocolit un alt subiect la fel de important: irosirea puținelor resurse financiare pe care le avem la dispoziție!
Gigi Becali, patron FCSB
În fotbal, această problemă se vede cel mai bine în fiecare perioadă de transferuri. Când la cluburile noastre ajung zeci de jucători extrem de slabi, cei mai mulți aduși din străinătate. Pe lângă faptul că se cheltuiesc sute de mii de euro cu ei în total, aceștia contribuie și la scăderea nivelului competițional. Așa se face că avem un campionat tot mai slab de la un sezon la altul.
Această situație e o consecință directă a faptului că la noi lipsesc departamentele de scouting. În Occident, ele au un buget consistent. Pe scurt, sunt plătiți niște specialiști care urmăresc competițiile fotbalistice, mai ales cele rezervate juniorilor, în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Și, identificând niște jucători talentați, cu potențial, îi recomandă pentru transferuri, înainte ca prețurile lor să explodeze. Inclusiv când sunt aduși jucători experimentați, trecuți de vârsta junioratului, mutarea se face după o analiză amănunțită. Departamentul de scouting realizează un profil al jucătorului, astfel încât stafful tehnic să primească ce are nevoie. În acest fel, se reduce riscul aducerii unui fotbalist incompatibil cu ce joacă echipa.
Becali e și patron, și scouter, dar și antrenor
La noi, dacă îi spui unui conducător de club să înființeze un departament de scouting în adevăratul sens al cuvântului, cu oameni competenți care să călătorească în jurul lumii pentru a vedea jucători, probabil că patronul grupării respective s-ar uita la tine ca la un nebun!
La FCSB, un club dominat de amatorism, această situație se vede cel mai bine. Aici, Gigi Becali e patron, scouter și antrenor. Și, nu o dată, s-a lăudat la televizor că el e capabil să identifice un fotbalist de calitate doar dacă îl vede preț de câteva minute! Din păcate pentru Becali, el e contrazis de realitatea cifrelor.
Concret, dacă ne uităm pe un Top 10 al celor mai costisitoare transferuri efectuate de FCSB, atunci vom vedea că peste jumătate din fotbaliștii aflați pe lista respectivă au fost aduși pe niște sume nejustificat de mari. De altfel, ulterior, clubul a fost nevoit să-i vândă mai ieftin. Acum, spre un astfel de deznodământ se îndreaptă și David Miculescu.
„Hai să-l așteptăm 25 de ani!“
Adus la FCSB în august 2022, pentru o sumă incredibil de mare, de 1,7 milioane de euro, arădeanul se zbate la formația din Berceni ca peștele pe uscat! Cine l-a văzut în diferite meciuri, cu siguranță, și-a pus următoarea întrebare: oare ce calități l-au recomandat pentru un transfer atât de scump?! De altfel, cifrele lui Miculescu la FCSB vorbesc de la sine: 61 de meciuri, 5 goluri, 4 pase de gol. Un bilanț foarte slab pentru un fotbalist de profil ofensiv. Practic, fiecare gol al lui Miculescu a costat fix 340.000 de euro. Asta dacă luăm în calcul doar suma de transfer! Pentru că la ea se adaugă salariul său lunar: 10.000 de euro.
Când l-a achizționat de la UTA, în stilul său caracteristic, Becali visa cai verzi pe pereți: „Îi dau 10.000 de euro pe lună în primele trei sezoane și apoi 15.000 pe lună în următoarele două. Dar băiatul are mare calitate, cred că-l vând mai repede de doi ani. O să-i pun și o clauză de reziliere de 50 de milioane de euro. Știi cum e, dacă-i fixezi o clauză mare, poți să-l vinzi cu 10 milioane de euro, dar invers nu prea funcționează“.
Acum, la un an și ceva de la aceste declarații date pentru PlaySport, Becali s-a convins și el că a luat o „țeapă“ de zile mari cu Miculescu. De aici și ultimele sale afirmații, după remiza cu Universitatea Cluj (2-2), partidă în care David a fost trimis pe teren, în minutul 73, când echipa sa avea 2-1 pe tabela de marcaj.
„Nu accept jucători care nu se implică. Hai să-l așteptăm 25 de ani până și-o reveni, că am dat bani pe el, hai să vedem (n.r. – ironic despre David Miculescu). Nu merge așa. Fotbalul e acum. Trebuie să luăm jucători despre care să fim siguri. Miculescu, nu știu ce să mai zic. Când intră acolo, nimic“, a spus Becali.
Transferuri ratate, specialitatea casei
Tabelul alăturat, cu cele mai scumpe achiziții din istoria FCSB-ului, îl plasează pe David Miculescu pe locul 8. Problema e că pe acest tabel se află și alți fotbaliști pe care FCSB a dat sume uriașe, însă, ulterior, i-a vândut mai ieftin! În această situație se află următorii jucători:
*Nedelcu, trimis înapoi la Viitorul / Farul, gratis!
*Alibec, transferat înapoi la Astra pentru 1,4 milioane de euro.
*Cristi Tănase, vândut în China, la Tianjin Teda, pentru un milion de euro.
*Dayro Moreno, trimis înapoi la Once Caldes pentru doar 600.000 de euro.
*Elton, trimis în Arabia Saudită, la Al-Nassr Riad, pentru 500.000 de euro.
Așadar, se confirmă un principiu de care cluburile noastre n-au auzit, motiv pentru care continuăm să facem totul după ureche, inclusiv transferurile de jucători: „Dacă tu crezi că un profesionist e scump e din cauza că nu știi cât te costă la sfârșit un incompetent“.
14
meciuri a jucat David Miculescu la FCSB în acest sezon. Bilanțul său: 2 goluri și o pasă de gol în 530 de minute petrecute pe teren.
Cele mai scumpe achiziții din istoria FCSB-ului
Nume De unde a venit Sezon Suma plătită (euro)
Florinel Coman Viitorul 2017-2018 3.000.000
Dragoș Nedelcu Viitorul 2017-2018 2.130.000
Denis Alibec Astra 2016-2017 2.040.000
Bogdan Stancu Unirea Urziceni 2008-2009 2.000.000
Alexandru Chipciu FC Brașov 2011-2012 1.950.000
Dennis Man UTA 2016-2017 1.850.000
Cristi Tănase FC Argeș 2009-2010 1.800.000
Dayro Moreno Once Caldes 2007-2008 1.750.000
David Miculescu UTA 2022-2023 1.700.000
Elton Corinthians 2006-2007 1.650.000
Sursa: transfermarkt.com
Sursa: adevarul.ro