BEC a respins contestaţiile AUR privind constituirea birourilor electorale ale secţiilor din străinătate. Simion: „Sunt văduvit”

BEC a respins contestaţiile AUR privind constituirea birourilor electorale ale secţiilor din străinătate. Simion: „Sunt văduvit”

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României a respins, joi, contestaţiile AUR împotriva deciziei Biroului electoral nr. 48 referitoare la stabilirea componenţei birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, în urma căreia acest partid nu va avea reprezentanţi în secţii.

George Simion. FOTO Facebook AUR

George Simion. FOTO Facebook AUR

AUR a susţinut, în contestaţie, că decizia Biroului electoral nr. 48 privind tragerea la sorţi a acestor reprezentanţi este „nelegală şi netemeinică”, potrivit Agerpres .

Potrivit AUR, decizia Biroului electoral nr. 48 nu respectă principiile prevăzute de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, care reglementează procedura de constituire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, în două etape, prima fiind desemnarea reprezentanţilor partidelor parlamentare, urmând ca tragerea la sorţi să fie utilizată doar pentru celelalte formaţiuni care participă cu candidaţi la alegeri.

„Prin aplicarea generală a metodei tragerii la sorţi pentru toate formaţiunile politice, indiferent de statutul lor parlamentar sau neparlamentar, BESV nr. 48 a creat o inechitate între modul de constituire/completare a birourilor secţiilor de votare din ţară şi a celor din străinătate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căreia principiul egalităţii impune tratament egal pentru situaţii identice sau comparabile”, a arătat AUR.

Și procedura de tragere la sorţi a fost contestată de AUR, care a susținut că aceasta nu s-a realizat în prezenţa tuturor membrilor biroului şi a candidaţilor sau a persoanelor delegate de către conducerile formaţiunilor politice care au propus candidaţi.

Contestaţiile AUR au fost respinse ca „neîntemeiate”, Biroul Electoral Central menţionând că, prin art. 23 din Legea nr. 370/2004, sunt instituie reguli speciale de constituire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, completarea făcându-se într-o singură etapă din rândul reprezentanţilor propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, spre deosebire de celelalte birouri electorale, unde completarea se face în două etape.

Conform art. 23 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate sunt alcătuite din 9 membri, din care un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi cel mult 7 membri propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, mai precizează BEC.

AUR se află pe poziţia 9, în timp ce aceste birouri trebuie completate cu șapte membri.

Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a stabilit, în 21 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea de completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaturi ce au rămas definitive, iar, conform deciziei, AUR se află pe poziţia 9, în timp ce aceste birouri trebuie completate cu șapte membri.

Astfel, ordinea de completare a birourilor electorale pentru secţiile de votare din străinătate este următoarea:

Poziţia 1 - Partidul Social Democrat;

Poziţia 2 - Uniunea Democrată Maghiară din România

Poziţia 3 - Uniunea Salvaţi România

Poziţia 4 - Partidul Liga Acţiunii Naţionale

Poziţia 5 Alternativa pentru Demnitate Naţional

Poziţia 6 - Forţa Dreptei

Poziţia 7 - Partidul Naţional Conservator Român

Poziţia 8 - Partidul Naţional Liberal

Poziţia 9 - Alianţa pentru Unirea Românilor

Poziţia 10 - Partidul Noua Românie.

„Nu vom avea reprezentanți în secțiile de vot din diaspora”

Preşedintele AUR, George Simion , candidat la alegerile prezidenţiale, susţinut de câteva sute de persoane, a protestat, joi, la Biroul Electoral Central, acuzând o „hotărâre abuzivă" de excludere a membrilor AUR din secţiile de vot în diaspora.

„Nu vom avea reprezentanți în secțiile de vot din diaspora la alegerile prezidențiale. La parlamentare o să avem, dar eu sunt văduvit de reprezentanți în acele secții de vot”, a George Simion, potrivit unei Postări făcute de AUR pe Facebook

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Motivul pentru care Laura Crișan și-ar fi aruncat tatăl în aer

2 Gigi Becali, despre generalul Lucian Pahonțu: „Are cea mai mare putere din România” / „Mi-e frică de omul ăsta”

3 Mungiu-Pippidi / „Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”

4 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

5 Imaginea este de astăzi...