Beata Szydlo califică drept ''arogante'' declarațiile lui Macron după refuzul ei în chestiunea lucrătorilor detașați
Premierul polonez Beata Szydlo a calificat vineri drept ''arogante'' comentariile președintelui francez Emmanuel Macron despre autoizolarea Poloniei, venite în contextul refuzului acestei țări de a accepta revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați, și le-a pus pe seama lipsei de experiență politică a noului lider de la Palatul Elysee, relatează agențiile Reuters și AFP.
''Îi recomand președintelui să fie mai conciliant (...) Comentariile sale arogante sunt probabil rezultatul lipsei de experiență'', a menționat șefa executivului de la Varșovia într-o declarație transmisă presei. ''Îl sfătuiesc pe președinte să se concentreze pe problemele țării sale, probabil va reuși să obțină aceleași rezultate economice și același nivel de securitate pentru cetățenii (francezi) precum cele garantate de Polonia'', a mai notat Beata Szydlo în declarație.
Ea a adăugat că Macron, care a acuzat guvernul conservator polonez că nu respectă valorile europene, ''nu va decide viitorul Europei'', viitor ce va fi modelat în opinia premierului polonez de membrii blocului comunitar.
Într-o declarație la finalul întrevederii de vineri cu omologul său bulgar Rumen Radev, președintele Emmanuel Macron a spus că Polonia a decis să se izoleze în Europa și să meargă împotriva acesteia într-o serie de dosare ale Uniunii Europene.
El a subliniat în acest context refuzul reafirmat joi de șefa guvernului polonez de a accepta revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați, pentru care președintele francez a încercat să obțină sprijin în turneu său est-european ce a cuprins și România. În declarația dată la Varna, Macron a calificat acest refuz drept o ''nouă eroare''. ''Poporul polonez merită mai mult decât atât și primului-ministru (Beata Szydlo — n.r) îi va fi greu să-i explice că este bine ca polonezii să fie prost plătiți'', a spus președintele francez.
Relațiile dintre Franța și Polonia au cunoscut un regres după ce guvernul de la Varșovia a anulat anul trecut un contract pentru achiziția unor elicoptere militare Airbus, decizie care l-a determinat atunci pe președintele Francois Hollande să-și anuleze o vizită în Polonia.
Pe de altă parte, de când conservatorii formațiunii Dreptate și Justiție (PiS) au câștigat alegerile legislative din octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat, precum și ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranților între statele membre.
AGERPRES