BBC spune cum e cu: „Toate problemele tale sunt din vina lui Mercur retrograd”

BBC spune cum e cu: „Toate problemele tale sunt din vina lui Mercur retrograd”

Sadicka, astrolog și life coach spiritual, le spune celor 5.000 de urmăritori de pe Instagram să fie atenți la problemele tehnologice, la dificultățile de comunicare cu oamenii și chiar la accidentele de mașină, înainte ca planeta Mercur să intre în mișcarea retrogradă din 5 august, scrie BBC .

De câteva ori pe an, Instagram și TikTok sunt inundate cu mesaje de avertizare precum acesta.

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, iar Mercur retrograd este o iluzie optică care apare de trei sau patru ori pe an, făcând planeta să pară că se deplasează în direcția opusă celei în care o face de obicei.

Este un efect similar cu cel în care o mașină depășește o alta și, pentru cei din mașina mai rapidă, vehiculul mai lent pare să se deplaseze înapoi. Toate planetele apar astfel de pe Pământ în diferite momente, deoarece orbitează în jurul Soarelui la viteze diferite.

De mii de ani, oamenii observă că Mercur intră în mișcare retrogradă, iar mulți adepți ai astrologiei (influența astrelor și a planetelor asupra evenimentelor interpersonale) o asociază cu o creștere a problemelor personale.

De ce este astrologia atât de populară acum?

Lina Sahhab, în vârstă de 42 de ani, care lucrează pentru o organizație non-profit, spune pentru BBC că a crezut odată că superstițiile din jurul lui Mercur erau doar atât.

„Apoi am început să observ că obstacolele din viața mea chiar apar atunci când Mercur intră în retrograd”, susține ea.

„Laptopul meu ar înceta brusc să funcționeze sau aș cumpăra ceva care are legătură cu tehnologia și care nu ar funcționa cum trebuie.”

Lipsa dovezilor în favoarea astrologiei nu dăunează popularității acesteia, în special pe social media.

Într-o epocă în care putem atât prezice vremea, cât și găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor noastre pe Google, pasionații de astrologie caută adesea în horoscop îndrumări cu privire la lucruri asupra cărora majoritatea oamenilor încă simt că au puțin control – precum dragostea, prietenia sau chiar tehnologia.

Poate că nu este o coincidență faptul că, potrivit Google Trends, căutările pentru „harta natală” și „astrologie” au atins maxime de cinci ani în 2020, în timpul pandemiei Covid-19, o perioadă de incertitudine imensă.

În timp ce astrologia este considerată în prezent o pseudoștiință, în civilizațiile antice în care a fost concepută pentru prima dată, oamenii aveau nevoie de modalități care să îi ajute să prezică lucruri precum momentul precipitațiilor, temperatura, vântul și lumina soarelui – și să facă acest lucru era o abilitate de supraviețuire.

Astrologia poate fi urmărită înapoi între 3000 î.Hr. și 2001 î.Hr. într-o regiune din vestul Asiei cunoscută atunci sub numele de Mesopotamia. De acolo, s-a răspândit în India și, în cele din urmă, a început să arate ca în prezent în perioada elenistică (323 î.Hr. – 31 î.Hr.) în Grecia Antică.

Potrivit Dr. Nicholas Campion, profesor de cosmologie și cultură la University of Wales Trinity Saint David, fenomenul Mercur retrograd a fost descoperit în timpul ultimului secol î.Hr. – dar nu a fost întotdeauna interpretat așa cum este astăzi.

Dr. Campion spune că în epoca medievală, dacă cineva încerca să răspundă la o întrebare prin trasarea unei hărți astrologice, faptul că Mercur era retrograd era considerat un semn că răspunsul era negativ sau că era „puțin probabil să se întâmple ceva”.

„Abia în secolul al XX-lea, în astrologia din lumea anglofonă, a ajuns să însemne în special „întârzieri””, spune expertul în astrologie, adăugând că această interpretare a devenit majoritară în anii 1980.

Dr. Campion spune că astrologii moderni care subscriu la influența lui Mercur retrograd cred că aceasta înseamnă că planurile vor fi puse în așteptare sau că este un moment nepotrivit pentru a începe o nouă slujbă sau pentru a începe ceva nou.

„Este foarte mult o caracteristică a unui anumit filon al astrologiei occidentale”, spune el. „Astrologia occidentală se răspândește acum în întreaga lume prin intermediul rețelelor sociale și al aplicațiilor, așa că devine globală”.

Nicio bază științifică

„În timp ce astronomia și astrologia ar fi putut fi mai strâns înrădăcinate în trecut, consensul științific general din prezent este că fenomenele astronomice precum Mercur retrograd nu au niciun efect previzibil asupra vieții oamenilor”, spune Dhara Patel, de la Centrul Spațial Național din Leicester.

Dacă știința sugerează că Mercur retrograd nu poate avea nicio influență asupra vieții noastre, de ce atât de mulți oameni încă se întorc la stele pentru răspunsuri?

Unele studii au legat credința în horoscop și semnele zodiacale de „tendința de confirmare”, tendința de a crede sau de a ne aminti informații care se aliniază convingerilor noastre preexistente și de a le interpreta selectiv pentru a le susține.

Zeinab Ajami, un psiholog clinician care desfășoară activități umanitare în domeniul sănătății mintale în Ucraina, a declarat pentru BBC că „oamenii tind să creadă lucruri care îi fac să se simtă ușurați sau confortabil și care nu necesită ca creierul să analizeze și să reevalueze în mod constant”.

Ea spune că astrologia poate oferi o „explicație rapidă și ușoară” pentru evenimente dificile, fără ca oamenii să fie nevoiți să analizeze „multiplele straturi ale problemelor lor”.

Însă pentru mulți semnele astrale sunt o poartă către inspirație, divertisment sau consolare spirituală.

Mireille Hammal, specialistă în Reiki (o terapie complementară și o formă de vindecare energetică) din Beirut, spune că clienții care cred în influența lui Mercur retrograd „evită de obicei să cumpere electronice în acea perioadă sau amână semnarea contractelor, mutarea într-o casă nouă sau să facă pasul de a se căsători sau de a se logodi”.

Hammal recunoaște că „o mulțime de oameni consideră că astrologia este o prostie”, dar crede că poate fi utilă pentru oameni atâta timp cât evită „să ajungă la obsesie”.

Dr. Campion, care conduce un masterat în astronomie culturală și astrologie, crede că Mercur retrograd și-a găsit popularitatea datorită simplității sale – dar spune că acest lucru poate submina modul în care este percepută astrologia profesională.

„[Mercur retrograd] aproape că nu are nevoie de nicio interpretare”, spune el. „Nu este complicat sau complex, și se aplică tuturor”.

„Ideea că acesta este un moment bun sau rău pentru a face planuri subminează într-adevăr ideea că astrologia poate fi complexă și nuanțată”, continuă el. „Pentru că adevărul este că o mulțime de lucruri se întâmplă foarte bine atunci când Mercur este retrograd.”


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…