Fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, prieteni şi parteneri de judo ai liderului de la Kremlin, şi-au mascat unele tranzacţii prin intermediul unui tip de companie care nu necesită declararea adevăraţilor proprietari.
În 2016 şi 2017, Guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri menite creşterii transparenţei companiilor înregistrate în Regatul Unit. Însă societăţile de tip ELP (Parteneriate Englezeşti Limitate) nu au fost vizate de aceste măsuri, în pofida faptului că miniştrii britanici erau conştienţi că acestea ar putea fi folosite pentru activităţi obscure. Şi totuşi, anume aceste societăţi au devenit o cale de a evita legile privind combaterea fraudelor şi a spălării banilor, relatează BBC, care a efectuat ancheta împreună cu Finance Uncovered.
ELP-urile sunt utilizate în mod legitim de companii imobiliare, fonduri de investiţii şi fonduri de pensii. Se bucură de avantaje fiscale, iar suma riscată de adevăraţii lor proprietari este infimă, remarcă BBC.
Prin urmare, în urma adoptării legilor privind creşterea transparenţei, interesul pentru astfel de societăţi a crescut. De exemplu, în ultimii cinci ani, peste 4.500 de societăţi de tip ELP au fost înfiinţate în Regatul Unit, cu 53% mai mult decât în perioada 2012-2017, constată autorii investigaţiei jurnalistice publicate de BBC.
Analizând mii de documente, BBC observă că printre cei care au exploatat această portiţă figurează şi Arkadi şi Boris Rotenberg.
Conform unei investigaţii deschise în 2020 în Statele Unite, cei doi fraţi au exploatat o reţea globală de societăţi-paravan pentru a se sustrage sancţiunilor. Aceste societăţi au fost folosite în special pentru achiziţii de obiecte de artă.
Una dintre societăţi este de tip ELP. Este vorba de Sinara Company LP, o societate înfiinţată în ianuarie 2017 la o adresă situată la o aruncătură de băţ de Oxford Circus din Londra. Oficial, Sinara Company LP activa în domeniul turismului. În schimb, până la închiderea ei, în 2019, a mijlocit 14 transferuri bancare în valoare de 9.500 de dolari fiecare - 133.000 de dolari - către un consultant de artă identificat într-un raport al Senatului SUA drept un „facilitator de achiziţii pentru familia Rotenberg”.
„Este scandalos că oameni precum fraţii Rotenberg, care de ani de zile sunt vizaţi de sancţiuni în SUA, au putut încă să folosească societăţi britanice pentru a-şi scoate banii din Rusia şi apoi să-i cheltuiască după bunul lor plac”, denunţă aleasa laburistă Margaret Hodge.
BBC a contactat familia Rotenberg pentru a oferi lămuriri în acest caz, dar nu a primit niciun răspuns.
BBC şi Finance Uncovered au descoperit că un sfert din cele 4.500 de ELP-uri apărute după 2017 au fost înfiinţate de doar cinci agenţii din Marea Britanie. Sunt agenţii care au antecedente în crearea unor companii anonime pentru clienţi din Europa de Est şi din foste republici sovietice. Unele dintre societăţile înfiinţate de aceste agenţii au fost suspectate de diverse infracţiuni financiare, precizează BBC.
Unele societăţi asociate LAS au fost implicate în infracţiuni, cum este cazul Always Efficient LLP. Această companie cu sediul în Londra a fost identificată în spatele unui furt de bitcoini în valoare de 4,5 miliarde de lire sterline. FBI afirmă că un cetăţean rus se află în spatele acestui furt.
De asemenea, un site care foloseşte o adresă de contact a agenţiei LAS a fost implicat într-o campanie de dezinformare coordonată de Rusia împotriva vaccinului anit-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca. Site-ul respectiv a distribuit informaţii precum că vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca transformă oamenii în maimuţe.
Contactată de BBC, LAS susţine că a încetat orice legătură cu Always Efficient LLP încă din 2017 din cauza faptului că societatea ar fi încălcat termenii şi condiţiile colaborării.
În ceea ce priveşte site-ul fazze.com, LAS spune că nu se află în baza sa de date şi suspectează o „utilizare ilegală şi neautorizată” a adreselor sale.
„Suntem conştienţi că în urmă cu mulţi ani am depus documente de înregistrare pentru unele companii care într-un final au fost acuzate de activităţi ilegale, dar astfel de informaţii nu ne-au fost disponibile înainte de (înregistrare)”, s-a justificat Elena Dovjik în legătură cu colaborările avute de LAS cu unele societăţi găsite implicate în infracţiuni financiare.
„Mi-aş dori să fiu şocată de amploarea acestei practici, dar nu sunt, absolut deloc. Sunt doar deprimată şi frustrată”, reacţionează pentru BBC Helena Wood, directoarea programului privind investigarea criminalităţii economice din cadrul Royal United Services Institute.
„Avertizăm de ani de zile guvernul în legătură cu problemele aduse de aceste structuri juridice opace”, adaugă ea.
În 2014, Guvernul britanic a luat în calcul să acţioneze împotriva ELP-urilor, dar nu a făcut acest lucru până la urmă. Patru ani mai târziu, Guvernul britanic a recunoscut că societăţile de acest tip prezintă „îngrijorări” din cauza faptului că ar putea fi folosite abuziv de către infractori. După invadarea Ucrainei de către Rusia, premierul Boris Johnson a dat asigurări că va „deschide păpuşile Matrioşka ale companiilor deţinute de ruşi şi ale entităţilor deţinute de ruşi”, însă noile propuneri nu par să includă ELP-urile, relatează BBC.