BBC: Armata rusă, o „mașină de tocat carne”: 50.000 de morți confirmați, dar numărul ar putea fi mult mai mare. „I-au trimis în Iad”

BBC: Armata rusă, o „mașină de tocat carne”: 50.000 de morți confirmați, dar numărul ar putea fi mult mai mare. „I-au trimis în Iad”

Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

Soldați ruși FOTO Shutterstock

Soldați ruși FOTO Shutterstock

În cel de-al doilea an pe prima linie – pe măsură ce Moscova a promovat așa-numita strategie de tocat carne – jurnaliștii constată că numărul de morți a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an. BBC Russian , grupul media independent Mediazona și voluntarii au numărat decesele, începând cu februarie 2022.

Noile morminte, apărute în cimitire, au ajutat la furnizarea numelor multor soldați. Echipele BBC au analizat, de asemenea, informații open-source din rapoarte oficiale, ziare și rețele sociale.

Așadar, conform constatărilor sursei citate, peste 27.300 de soldați ruși au murit în al doilea an de luptă, ceea ce prezintă o reflectare asupra modului în care câștigurile teritoriale au avut un cost uman imens. Rusia a refuzat să comenteze.

Termenul „mașină de tocat carne” a fost folosit pentru a descrie modul în care Moscova trimite, într-un mod necruțător, valuri de soldați la înaintare, în încercarea de a doborî forțele ucrainene și de a-și expune locațiile artileriei ruse.

Numărul total de morți - de peste 50.000 - este de opt ori mai mare decât singura recunoaștere publică oficială a cifrelor deceselor dată vreodată de Moscova, în septembrie 2022. Numărul real al deceselor din Rusia este probabil mult mai mare. Analiza jurnaliștilor nu include decesele miliției din Donețk și Lugansk ocupate de ruși - în estul Ucrainei. Dacă ar fi adăugate, numărul morților din partea rusă ar fi și mai mare.

Între timp, Ucraina comentează rareori amploarea deceselor pe câmpul de luptă. În februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși - dar estimările, bazate pe informațiile americane, sugerează pierderi mai mari.

Tactici de „tocat carne”

Cea mai recentă listă a soldaților morți a BBC și Mediazona arată costul uman grav al schimbării tacticii de primă linie a Rusiei.

Graficul de mai jos arată cum armata rusă a suferit o creștere bruscă a numărului de decese în ianuarie 2023, când a început o ofensivă la scară largă în regiunea Donețk din Ucraina.

image

În timp ce rușii luptau pentru orașul Vuhledar, au folosit „atacuri frontale ineficiente în stilul valului uman”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Terenul provocator, lipsa puterii de luptă și eșecul de a surprinde forțele ucrainene”, se spunea, au dus la câștiguri mici și la pierderi mari în luptă.

Un alt vârf semnificativ în grafic poate fi observat în primăvara anului 2023, în timpul bătăliei pentru Bahmu t - când grupul de mercenari, Wagner, a ajutat Rusia să captureze orașul.

Liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat pierderile grupului său în acea perioadă la 22.000.

Capturarea de către Rusia a orașului Avdiivka, din estul Ucrainei, în toamna trecută, a dus, de asemenea, la o nouă creștere a numărului de decese militare.

Numărarea mormintelor

Voluntarii care lucrează cu BBC și Mediazona au numărat noi morminte militare în 70 de cimitire din Rusi,a de la începutul războiului. Cimitirele au fost extinse semnificativ, arată imaginile aeriene.

De exemplu, câteva fotografii ale cimitirului Bogorodskoye din Ryazan - la sud-estul Moscovei - arată că a apărut o secțiune cu totul nouă. Imaginile și videoclipurile realizate la sol sugerează că majoritatea acestor morminte noi aparțin soldaților și ofițerilor uciși în Ucraina.

BBC estimează că minim doi din cinci luptători morți ai Rusiei sunt oameni care nu aveau nimic de-a face cu armata țării înainte de invazie.

La începutul invaziei din 2022, Rusia a putut să-și folosească trupele profesionale pentru a desfășura operațiuni militare complicate - explică Samuel Cranny-Evans de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI).

Dar mulți dintre acești soldați cu experiență sunt acum probabil morți sau răniți, spune analistul apărării, fiind înlocuiți de oameni cu puțină pregătire sau experiență militară - cum ar fi voluntari, civili și prizonieri.

Acești oameni nu pot face aceleași lucruri ca și soldații profesioniști.

Aceasta înseamnă că trebuie să facă lucruri mult mai simple din punct de vedere tactic – ceea ce, în general, pare a fi un atac înainte asupra pozițiilor ucrainene cu sprijin de artilerie”, a mai explicat Cranny-Evans.

Wagner vs. Ministerului Apărării

Recruții din închisori sunt cruciali pentru succesul „mașinii de tocat carne” - iar analiza BBC sugerează că acum sunt uciși mai repede, în prima linie. Moscova a permis liderului Evgheni Prigojin să înceapă recrutarea în închisori , din iunie 2022. Deținuții, deveniti soldați au luptat apoi ca parte a unei armate private în numele guvernului rus.

Wagner avea o reputație înfricoșătoare pentru tacticile de luptă necruțătoare și disciplina internă brutală. Soldații puteau fi executați pe loc pentru retragere fără ordine. Grupul a continuat să recruteze prizonieri până în februarie 2023, când relația sa cu Moscova a început să se degradeze. De atunci, ministerul rus al apărării a continuat aceeași politică.

Prigojin a organizat o revoltă întreruptă împotriva forțelor armate ale Rusiei, în iunie anul trecut - și a încercat să avanseze spre Moscova înainte de a accepta să se întoarcă. În august, a murit într-un accident de avion.

Ultima analiză a sursei citate s-a concentrat pe numele a 9.000 de deținuți ruși de închisoare despre care există informații cum că au fost uciși în prima linie. Pentru peste 1.000 dintre ei, jurnaliștii au confirmat datele de începere a contractului militar și când au fost uciși. Au descoperit că, în cadrul Wagner, acei foști prizonieri supraviețuiseră în medie trei luni.

image

Totuși, așa cum sugerează graficul de mai sus, cei recrutați ulterior de Ministerul Apărării au trăit în medie doar două luni. Ministerul a creat unități de armată, cunoscute în mod obișnuit ca plutoane de furtună, formate aproape în totalitate din condamnați. La fel ca și unitățile de prizonieri ale lui Wagner, se spune că aceste detașamente sunt adesea tratate ca o forță consumabilă, aruncată în luptă.

Luptătorii Storm-Z, sunt doar carne”, a declarat anul trecut un soldat obișnuit, care luptase alături de membrii grupării, pentru Reuters.

Recent, luptătorii Storm-Z au jucat un rol esențial în bătălia de luni de zile pentru capturarea Avdiivka. Orașul a căzut în mâinile Rusiei în urmă cu opt săptămâni și a reprezentat cea mai mare victorie strategică și simbolică pe câmpul de luptă pentru Putin de la Bahmut.

Prizonieri trimiși direct în prima linie

Sub Wagner, noii luptători din închisori au primit două săptămâni de pregătire militară înainte de a se îndrepta către câmpul de luptă.

BBC a vorbit cu familiile recruților din închisori care au murit – și soldaților încă în viață – care au declarat că pregătirea militară oferită recruților din închisori de către Ministerul Apărării este insuficientă.

O văduvă a povestit că soțul ei și-a semnat contractul în închisoare, pe 8 aprilie anul trecut - și că se lupta în prima linie trei zile mai târziu.

Fusesem sigură că vor fi cele câteva săptămâni de antrenament despre care vorbesc. Și că nu va fi nimic de care să ne temem cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie”, a spus femeia.

Ea a adăugat că a așteptat vești de la bărbat, dar a aflat că a fost ucis pe 21 aprilie.

O altă femeie, care este și mamă, spune că a aflat că soțul ei a fost dus din închisoare pe câmpul de luptă doar când a încercat să-l contacteze în legătură cu moartea fiului lor, care se luptase și el.

Femeia, pe care o numim Alfiya, spune că fiul ei, Vadim, în vârstă de 25 de ani, tată de gemeni, nu a ținut niciodată o armă înainte de a fi mobilizat. Ea a mărturisit că nu i-a putut spune soțului ei, Alexander, despre moartea fiului lor, deoarece acesta fusese „dus” să lupte. Ea a aflat că a plecat doar printr-un apel telefonic de la un alt deținut.

Alexandru a crescut în Ucraina și avea familie acolo – spune Alfiya – și știa că este „o minciună” că Rusia a invadat Ucraina pentru a lupta împotriva fascismului. Când recrutorii armatei au venit pentru prima dată la închisoare, „i-au trimis în Iad”, spune ea.

La aproximativ șapte luni după moartea fiului ei, Alfiya a fost informată că și Alexandru fusese ucis.

Când lucrau pentru Wagner, deținuții din închisoare erau, de obicei, contractați pentru șase luni. Dacă reușeau să supraviețuiască, atunci li se reda libertatea.

Regulile s-au schimbat din septembrie anul trecut, sub Ministerul Apărării, prizonierii înrolați trebuie să lupte până mor sau războiul se termină.

BBC a auzit povești recente despre prizonieri care le-au cerut rudelor să le ajute să-și cumpere uniforme și cizme adecvate. Au existat, de asemenea, rapoarte despre deținuți trimiși la luptă fără trusa adecvată, provizii medicale sau chiar arme Kalashnikov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii