Bazinele de răcire ale centralei nucleare Zaporojie sunt stabile, în ciuda golirii rezervorului

Bazinele de răcire ale centralei nucleare Zaporojie sunt stabile, în ciuda golirii rezervorului

Lacul de acumulare de la Kahovka a pierdut aproape trei sferturi din volumul de apă de când a fost distrus barajul , dar bazinele de răcire de la centrala nucleară Zaporojie din apropiere sunt stabile şi suficient de înalte, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Centrala nucleară Zaporojie. FOTO Profimedia

Centrala nucleară Zaporojie. FOTO Profimedia

Anunțul a fost făcut luni de Ministerul ucrainean al Mediului.

Potrivit Kievului, Rusia a aruncat în aer barajul din sudul Ucrainei săptămâna trecută, ceea ce a provocat inundaţii catastrofale în zonă. Rusia, în schimb, a dat vina pe Ucraina pentru distrugerea infrastructurii.

„Situaţia este sub control”

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, sub ocupaţie rusă, este situată în amonte, pe malul lacului de acumulare Kahovka (regiunea Herson, sud). Aceasta dispune de propriile rezervoare pentru răcirea reactoarelor, chiar dacă ele nu produc electricitate.

„În ceea ce priveşte centrala nucleară, nivelul apei din bazinele uzinei este stabil şi suficient pentru a satisface nevoile acesteia. Situaţia este de acum sub control", a declarat ministrul mediului ucrainean, Ruslan Strileţ, la televiziunea locală.

Şeful organismului ONU de supraveghere atomică, Rafael Grossi, urmează să efectueze o vizită la centrala Zaporojie săptămâna aceasta.

Discrepanţă semnificativă în măsurătorile nivelului de apă din rezervor

Potrivit declarațiilor făcute de acesta duminică, Agenția Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces extins pentru a verifica o discrepanţă semnificativă în măsurătorile nivelului de apă din rezervor.

Autorităţile nucleare ucrainene susţin că bazinele de răcire ale centralei sunt separate de rezervor, că acestea pot fi umplute din puţuri din regiune şi că apa din bazin se evaporă lent deoarece reactoarele nu produc electricitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…