Baza Kogălniceanu, scut NATO în fața Rusiei
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa, ceea ce o va transforma într-un scut împotriva Rusiei.
U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Jonathan Hornby
Cu o investiție de 2,5 miliarde de euro, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) are toate șansele să devină scutul NATO împotriva Rusiei, iar rolul ei strategic ar putea face ca România să detroneze Germania atunci când vorbim de cea mai importantă bază militară americană din Europa. În prezent, Ramstein AB de lângă Kaiserslautern este considerată cea mai importantă bază americană din Europa și acționează ca un hub pentru misiunile SUA în Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est.
Conform Frankfurter Rundschau , România are în plan construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa şi este de aşteptat ca baza să poată găzdui peste 10.000 de soldaţi. Ţinând seama că mărimea bazei de peste 3.000 de hectare, Mihail Kogălniceanu va avea dimensiunile unui orăşel, mai arată publicația. Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 din România, a explicat pentru Euronews România amploarea proiectului. „Vorbim de hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de alimentație publică, cazare, tot ceea ce este necesar pentru operarea și îndeplinirea sarcinilor unei baze de această dimensiune“, a precizat Nicolae Crețu.
Orașul militar
În detaliu, conform planurilor MApN, la Kogălniceanu se realizează o pistă nouă, exclusiv militară, dar sunt construite şi hangare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 47 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Deloc de neglijat, vor exista zone speciale pentru primirea și echiparea rezerviștilor.
Apoi, după modelul occidental, Baza 57 va avea un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital. În fine, mai trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri.
Toate aceste investiții – amenajările militare și facilitățile pentru soldați și familiile lor – au fost demarate de Ministerul Apărării în 2019 și nu se știe în ce stadiu de finalizare sunt, această informație fiind clasificată, cel puțin în prezent.
În coasta Rusiei
Investițiile masive pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) le face în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu vor creşte de câteva ori capacitatea acesteia de a găzdui militari români şi aliaţi, fiind dimensionată la nivel de brigadă. „Cel mai probabil, acolo vor fi aduși până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum, va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră și probabil aici va funcţiona o unitate de tipul «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme“, a declarat, cu ceva timp în urmă, generalul Alexandru Grumaz.
Analistul român militar Dorin Popescu vede în acest proiect un pas important în contextul războiului din Ucraina şi cel al amenințărilor tot mai mari ale Rusiei faţă de Occident. „Baza Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai importantă structură militară permanentă NATO în imediata apropiere a Ucrainei. Este improbabil ca acest conflict să se încheie în acest an, în 2025 sau 2026. Va fi vorba probabil de un război de lungă durată“, a precizat Dorin Popescu conform Frankfurter Rundschau.
La rândul lui, analistul militar Aurel Cazacu susține că prin dezvoltarea Bazei Mihail Kogălniceanu se ating mai multe puncte importante. „În primul rând, o bază NATO de un astfel de calibru vine cu o puternică forță de descurajare împotriva Rusiei, iar Kremlinul o va percepe cum se cuvine. Apoi, o astfel de bază dă încredere populației în general, suntem apărați împotriva Rusiei. Pe de altă parte, acești 10.000 de militari, familiile lor, au diverse nevoi. Mănâncă, se îmbracă, călătoresc, se distrează. Asta înseamnă dezvoltare economică pe plan local și nu numai. Înseamnă că vor exista firme românești care vor beneficia după ce tot mai mulți militari ajung la Mihail Kogălniceanu. În plus, trebuie se ne referim și la sutele, dacă nu miile, de români civili care vor lucra în bază pe bani frumoși. În fine, mai trebuie precizat că Portul Constanța va fi și el un mare beneficiar pentru că se vor înființa dane militare, iar acolo activitatea va fi nonstop“, a precizat Aurel Cazacu pentru „Adevărul“.
Mii de tancuri și blindate americane ajung în Europa de Est
Tancuri M1 Abrams, blindate Bradley, vehicule tactice și alte mijloace de luptă ale unei brigăzi americane de „infanterie grea“ au sosit, recent, în Europa de Est, unde vor rămâne pentru următoarele nouă luni, conform defenseromania.ro . Portul grecesc Alexandroupolis a fost folosit, în premieră, pentru a fi debarcată tehnică de luptă grea la cea mai mare scară până în prezent, fiind descărcate în jur de 3.000 de vehicule.
„Portul Alexandroupolis din Grecia a făcut istorie în domeniul sprijinului, deoarece facilitează mișcarea primei brigăzi de «infanterie grea», pe 11 martie 2024“, a informat Comandamentul 21 Sprijin de Teatru, responsabil pentru suportul Forțelor Terestre americane din Europa și Africa.
Militarii americani nu au precizat cum vor fi repartizate aceste mijloace de luptă pe flancul estic al NATO, dar având în vedere că acestea au fost debarcate în Grecia și nu prin Marea Baltică, cel mai probabil, o mare parte vor rămâne în zonă, deci și în România.
Sursa: adevarul.ro