Băuturile dietetice cresc riscul de fibrilație atrială. „Băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate"

Băuturile dietetice cresc riscul de fibrilație atrială. „Băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate"

Doi litri de sucuri îndulcite în mod artificial, pe săptămână, cresc riscul cu 20% de a dezvolta fibrilație atrială, adică o bătaie neregultă a inimii, relatează CNN.

Băuturile dietetice cresc risucl de apariție al fibrilației atriale - Foto Arhiva

Băuturile dietetice cresc risucl de apariție al fibrilației atriale - Foto Arhiva

Potrivit unui studiu citat de CNN, riscul de apariție al fibrilației atriale crește cu 20% în cazul persoanelor care consumă doi litri pe săptămână de băuturi dietetice.

Sucurile cu adaos mare de zahăr cresc riscul de apariție al acestei aritmii cardiace cu 10%, în timp ce sucurile de fructe 100% naturale au fost asociate cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială.

Fibrilația atrială, cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă, poate întrerupe circulația normală a sângelui și este descrisă de unele persoane ca un „tremur” al inimii.

"Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără și cu puține calorii, precum și băuturile îndulcite cu zahăr și riscul crescut de fibrilație atrială. Avem încă nevoie de mai multe cercetări asupra acestor băuturi pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege pe deplin toate consecințele asupra sănătății în ceea ce privește bolile de inimă și alte afecțiuni ", a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, într-o declarație. Ea nu a fost implicată în noul studiu.

Apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate", mai spune ea.

De cele mai multe ori, alternativele cu zero zahăr sunt alese de persoanele care vor să scadă în greutate. Însă, pe termen lung o afecțiune precum fibrilația atrială crește și riscul de atac de cord, demență sau boli de rinichi, spun experții.

De aceea, ni se recomandă să înlocuim sucurile de orice fel cu apă, pentru a reduce riscurile pentru sănătate.

Constatările studiului nostru nu pot concluziona în mod definitiv că o băutură prezintă mai multe riscuri pentru sănătate decât alta , din cauza complexității dietelor noastre și pentru că unele persoane pot bea mai mult de un tip de băutură", transmite autorul principal al studiului, Dr. Ningjian Wang, profesor la Spitalul Popular Shanghai Ninth și la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm ca oamenii să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial și îndulcite cu zahăr ori de câte ori este posibil. Nu luați de bun faptul că consumul de băuturi îndulcite artificial cu conținut scăzut de zahăr și de calorii este sănătos, acesta poate prezenta potențiale riscuri pentru sănătate", adaugă acesta.

În cadrul studiului au fost analizate date de la peste 200.000 de persoane, iar consumatorii mai mari de băuturi îndulcite artificial erau mai predispuși să fie femei, mai tineri, să cântărească mai mult și să aibă o prevalență mai mare a diabetului de tip 2. Cei care au consumat mai multe băuturi îndulcite cu zahăr au fost mai predispuși să fie de sex masculin, mai tineri, să cântărească mai mult și să aibă o prevalență mai mare a bolilor de inimă.

Cine are risc de fibrilație atrială

Obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, boala cronică de rinichi, fumatul și consumul de alcool contribuie la răspândirea acestei afecțiuni. Mai mult decât atât, istoricul familial de fibrilație atrială cu debut precoce și înălțimea se numără printre factorii de risc. O cercetare anterioară a constatat că persoanele mai înalte de 1 metru și 70 de cm prezintă un risc mai mare, scrie publicația italiană Corriere della Sera.

„Este bine cunoscut faptul că riscul de Fibrilație Atrială este asociat cu diabetul de tip 2, consumul excesiv de alcool (numit în mod obișnuit "inimă de sărbătoare"), precum și cu consumul de droguri ilicite (cocaină) ", a spus Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King's College London.

Aproape 40 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu fibrilație atrială. În timp ce unii oameni nu au nici un simptom, alții pot prezenta palpitații cardiace, dureri în piept, dificultăți de respirație, oboseală extremă sau leșin, spun medicii cardiologi.

Specialiștii ne sfătuiesc să mergem la doctor atunci când avem palpitații, iar ritmul cardiac este peste o sută sau dacă observăm un salt al tensiunii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”