Băutura care poate să contracareze efectele sedentarismului: reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Băutura care poate să contracareze efectele sedentarismului: reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Statul pe scaun, la birou, perioade lungi de timp, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, dar o ceașcă obișnuită de cafea ar putea fi o modalitate de a compensa stilul de viață în care predomină sedentarismul.

Băutura care ne bucură în fiecare dimineață este și sănătoasă. FOTO Arhivă

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Soochow din China, pe un eșantion de de peste 10.000 de oameni din Statele Unite, a demonstrat că cei care beau cafea zilnic pot fi protejați de efectele negative ale sedentarismului, potrivit sciencealert.com .

În comparație cu cei care nu beau cafea și care sunt la fel de sedentari, riscul de deces asociat sedentarismului este aproape dublu.

Cercetătorii spun că studiul lor este primul care evaluează modul în care beneficiile pentru sănătate ale cafelei ar putea contracara riscul crescut de deces asociat sedentarismului.

Analizând datele de sănătate pe termen lung analizate la nivelul SUA, echipa a descoperit că o ceașcă de cafea anulează într-o oarecare măsură decesul din cauza bolilor cardiovasculare.

Dintre toți cei 10.639 de participanți luați în considerare în studiul actual , cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi, pe scaun, s-au confruntat cu un risc crescut de deces, comparativ cu cei care stăteau mai puțin de patru ore pe zi. Pe de altă parte, lucrarea arată că persoanele care au un stil de viață sedentar, dar care au băut cafea, au parte de un risc mai redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de câte căni zilnic au consumat.

Autorii studiului mai arată că, dexemplu, cofeina din sânge reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Chiar și cafeaua decofeinizată, bogată în antioxidanți, poate ajuta la stimularea metabolismului și la reducerea inflamației, iar anumiți compuși din cafea pot proteja creierul de boli degenerative, cum ar fi Parkinson.

Studiul a fost publicat în BMC Public Health.

Beneficiile nebănuite ale cafelei

Bogate în vitamine și minerale care pot avea beneficii importante, inclusiv pentru sănătatea intestinală și îmbunătățirea memoriei, boabele de cafea eliberează aceste beneficii atunci când sunt preparate în apă fierbinte, făcând dintr-o ceașcă de cafea neagră o opțiune sănătoasă.

Potrivit unor studii, consumatorii de cafea prezintă de obicei o diversitate mai mare a microbiomului intestinal – bacteriile care se găsesc în sistemul digestiv - ceea ce se poate datora fibrelor solubile și proprietăților prebiotice din cafea, care hrănesc bacteriile bune și care pot contribui la digestie și la sănătatea intestinală.

În plus, studiile sugerează că această „licoare” poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă pe termen lung, prin îmbunătățirea memoriei și a atenției și, eventual, prin încetinirea declinului cognitiv, reducând riscul apariției unor boli precum Alzheimer la vârste mai înaintate, transmite WalesOnline.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”