Bătălia pentru Herson: o competiție de întins capcane

Bătălia pentru Herson: o competiție de întins capcane

Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc confuzia, precum și artileria pe câmpul de luptă. Războiul Rusiei în Ucraina este purtat cu lovituri de artilerie, aeriene și atacuri ale infanteriei. Dar este, și o bătălie a inteligenței– purtată între generali care trimit semnale menite să încurce și să inducă în eroare inamicii – și o competiție continuă de a întinde capcane.

Armata ucraineană a lansat contraofensive pe mai multe fronturi FOTO EPA-EFE

Armata ucraineană a lansat contraofensive pe mai multe fronturi FOTO EPA-EFE

Un general rus a indicat vag la televiziunea publică că armata rusă ar putea fi nevoită să abandoneze orașul Herson în timp ce autoritățile instalate de Kremlin eliberau clădirea administrației. Pe rețelele sociale au apărut clipuri cu puncte de control rusești părăsite.

Oficialii ucraineni au observat în ultima vreme o serie de semnale confuze privind intențiile militare ale Moscovei în Herson – oraș pentru care pare a se pregăti o bătălie considerată decisivă pentru soarta războiului. Dar, la rândul lor, au lansat propriile mesaje menite să sădească confuzie.

Tacticile de inducere în eroare sunt folosite de când există războaiele și toate armatele le au în repertoriu, doar că acestea au avut mereu un loc special în doctrina militară rusă, explică Tor Bukkvoll, cercetător la Norwegian Defense Research Establishment, un think tank cu expertiză recunoscută în forțele speciale ale Rusiei, relatează NYT.

Ucrainenii și-au pregătit terenul pentru contraofensiva asupra orașului Herson distrugând podurile peste Nipru și încercând să rupă trupele ruse de pe malul drept de liniile de aprovizionare. Între timp au avansat spre oraș. Dar comandanții și analiștii miliari ucraineni se uită atenți la inamic, și sunt convinși că pot discerne o operațiune psihologică dincolo de declarațiile publice contradictorii.

De o lună de zile generalii și administrația civilă din teritoriile ocupate transmit că au de gând să se retragă din Herson – au retras echipamente militare, au cerut civililor să părăsească regiunea și au îndepărtat obiecte de patrimoniu cu valoare pentru Rusia – cum ar fi osemintele prințului Grigori Potemkin, nobil rus și amantul Caterinei cea Mare, un promotor al alipirii regiunii la imperiu.

Dacă rușii au fost dispuși să cheltuie atâta efort pentru toate aceste evacuări, inclusiv ale statuilor unor figuri de vază rusești, se presupune că anticipează o cădere a orașului în mâinile armatei ucrainene ce se apropie de oraș.

O retragere sau un truc?

Comandamentul militar sudic al Ucrainei și serviciile de informații au transmis public că nu se pune problema de vreo retragere: Rusia a trimis forțe suplimentare pe malul vestic al râului Nipru, și se pregătește pentru lupte de stradă.

„Încearcă într-un mod evident și deliberat să ne convingă că se retrag” pentru a momi Ucraina într-o ofensivă prematură asupra orașului, a declarat pentru un canal de știri din Ucraina Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic.

Ucraina vede bine că armata rusă rămâne pe loc, spune ea, părând că sugerează, totodată, că nu se pune problema unui atac ucrainean iminent.

„Unități defensive puternice au întărit pozițiile, au lăsat armele grele și au fost stabilite poziții de tragere”.

Într-un asemenea climat de confuzie reciprocă, e posibil ca o retragere reală, poate chiar una haotică, să fie interpretată eronat ca o lovitură psihologică iscusită. În același fel, Ucraina poate foarte bine să atace dintr-odată.

Situația din Kherson este extrem de tulbure", a scris pe Twitter Michael Kofman, analist militar la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia. „Cred că este o problemă de ceață de război în acest moment, cu semnale „contradictorii”, dar toate indiciile trimit către o retragere militară rusă, în cele din urmă, spune el.

Armata sovietică și în prezent cea rusă și-au perfecționat constant repertoriul de trucuri deprinse la academiile militare și le-au pus în practică în Afganistan, Cecenia, Siria și Ucraina. În 1983, Uniunea Sovietică a trimis în Siria trupe deghizate în turiști, în timpul războiului civil libanez, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de șiretlicul „Tovarășul turist".

În războiul din Ucraina, pe măsură ce campania militară a Rusiei a început să se destrame, ucrainenii au ripostat tot mai eficient cu propriile vicleșuguri.

În septembrie, armata ucraineană a prins forțele ruse cu garda jos într-o contraofensivă fulgerătoare în regiunea nord-estică Harkov, după ce luni de zile și-a anunțat intenția de a lansa atacul în sud, în regiunea Herson.

„Ceea ce mă frapează acum este cât de bine au fost păcăliți ei înșiși" în războiul din Ucraina, a observat Bukkvoll cu privire la armata rusă. "Cred că se simt păcăliți, iar acesta ar fi un motiv pentru a încerca un truc al lor".

Interpretarea comentariilor publice ale Rusiei a devenit o componentă a artei războiului pentru Ucraina și aliații săi.

Incertitudinea plutește în Herson

Luna trecută, guvernatorul colaboraționist al regiunii Herson, Volodimir Saldo, a anunțat evacuarea a 70.000 de civili de pe malul vestic al râului Dnipro, sub pretextul că armata ucraineană intenționează să arunce în aer barajul Kahovka din apropiere și să inunde orașele și localitățile. Televiziunea rusă a arătat mulțimi de civili înghesuindu-se în feriboturi pentru a trece râul Nipru. Experții au recunoscut trucul operațiunii sub steag fals prin care Moscova voia să învinuiască Ucraina pentru ceva ce se pregătea să facă ea însăși.

La rândul său armata rusă și-a arătat suspiciunile față de partea ucraineană amenințând că locuitorii care nu vor să plece vor fi considerați colaboratori. Ucrainenii au fost puși în fața unui subterfugiu când rușii au lansat acuzații că ucrainenii s-ar pregăti să arunce în aer barajul hidroe-electric. În realitate, rușii căutau o cale să-și acopere retragerea după ce au fost izolați pe malul vestic al Niprului.

In interviurile acordate de pe front, comandanții ucraineni spun că au învățat să ignore declarațiile publice, posibil înșelătoare, ale Moscovei, gândindu-și planurile de luptă în funcție de evaluările spionajului privind forța de luptă a Rusiei.

Pe de altă parte, armata ucraineană a comunicat public care sunt următorii săi pași: să se apropie de pozițiile ruse cât să lanseze bombardamente asupra podurilor de pontoane peste Nipru și astfel să le taie complet liniile de aprovizionare înainte de a se încumeta la un atac terestru. Asta sugerează o bătălie pas cu pas, și nu un asalt iminent.

Dar nimic nu este sigur, în timp ce comandanții și oficialii de fiecare parte continuă să se dueleze în declarații publice, conturând uneori un tablou demoralizant al luptelor.

De partea rusă, generalul Serghei Surovikin a proiectat un aer sumbru, declarând luna trecută: „situația din Herson este tensionată, nu excludem decizii dificile". Iar Kirill Stremousov, adjunctul șefului guvernului rus de ocupație din Herson, a anunțat destul de sec: "cel mai probabil, forțele noastre vor pleca pe malul estic în regiunea Herson".

De partea ucraineană, directorul agenției de informații militare a țării, Kirilo Budanov, a subliniat că inamicul nu trebuie subestimat. Rușii, „creează iluzia că totul este pierdut", a spus el. "Dimpotrivă, ei desfășoară noi unități militare și pregătesc străzile orașului pentru apărare".

Pe aceste străzi, potrivit unui rezident pe nume Igor, se deplasează vehicule blindate, iar grupuri de soldați înarmați cu puști se urcă pe acoperișuri. Locuitorul care a cerut să nu fie numit din motive de securitate, a adăugat că soldații au jefuit magazinele de electronice și locuințele.

„Totul este foarte greu, totul este foarte tensionat. Este înfricoșător”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii