Bătălia pentru Euro 2024. ”Tricolorii”, protagoniștii unor transferuri spectaculoase, dar și periculoase
Jucătorii români s-au chinuit în ultimii ani să prindă o echipă cât de cât valoroasă din străinătate, dar nu prea le-a ieșit. Iar când au reușit să facă pasul spre fotbalul mare, aproape toți au luat loc pe banca de rezerve. Situația a avut repercusiuni la nivelul naționalei, selecționerii care s-au perindat la cârma reprezentativei României văzându-se nevoiți să încropească măcar un prim 11 cu jucători cu meciuri în picioare.
Jucătorii naționalei fac tot posibilul să fie convocați la Euro 2024. Foto Sportpictures
În ultima vreme, fotbaliștii români au început să se impună. Cei mai mulți au luat-o de jos, prin ligile inferioare, și ușor-ușor au urcat sau au prins contracte la echipe mai mari. Iar acum am ajuns chiar să vorbim despre cel mai mare transfer din istoria fotbalului românesc, Radu Drăgușin fiind curtat insistent de un colos din Premier League, Tottenham, care este dispus să plătească o sumă impresionantă pentru a-l achiziționa pe fundașul român: 25 de milioane de euro.
Transferurile jucătorilor români vor avea impact asupra prezenței lor la Campionatul European din vară. Mai ales că selecționerul Edi Iordănescu a anunțat că la Euro 2024 vor fi convocați doar cei care vor juca meci de meci la formațiile lor de club. Așadar, mutările vor fi arme cu două tăișuri pentru „tricolori”, astfel că aceștia vor trebui să analizeze cu atenție ofertele care vor veni pe numele lor. Pentru că, deși ar putea aparține de nume mari, dacă nu vor prinde echipa în aceste şase luni, ar putea rata convocările pentru turneul final din Germania.
Radu Drăgușin, cu un pas la Tottenham
De departe cel mai răsunător transfer este al fundașului Radu Drăgușin la Tottenham. Fundașul central de 21 de ani a fost om de bază în preliminarii, unde a făcut cuplu cu Andrei Burcă. A jucat meci de meci, așa cum o face și la Genoa. Acum, potrivit presei britanice și lui Fabrizio Romano, cel mai cunoscut jurnalist internațional specializat pe transferuri, românul s-a înțeles deja cu Tottenham pentru un contract pe 5 ani, iar clubul londonez negociază cu Genoa termenii mutării.
Cele două formații s-au așezat la masa negocierilor, italienii cerând 30 de milioane de euro în schimbul lui Drăgușin, iar britanicii oferind în primă instanță 25 de milioane de euro. Oricare va fi suma transferului, o astfel de mutare urmează să-l transforme pe fundașul de 21 de ani în cel mai scump jucător român din istorie, la mare distanță de actualul deţinător al recordului, Dennis Man, cumpărat în 2021 de Parma de la FCSB.
Riscă să-și piardă locul de titular
Dar mutarea în Premier League ar putea să-i complice situația lui Radu Drăgușin. El este acum titular la Genoa, ceea ce-i conferă un avantaj important în lupta pentru locurile la Euro 2024. Un transfer la Tottenham ar însemna un pas în față pentru român, dar ar veni și cu o provocare mai mare: lupta pentru un loc în națională va fi mai dură.
Iar dacă Drăgușin nu va juca la Tottenham meci de meci, ar risca să-și piardă rolul de titular sub comanda lui Edi Iordănescu. Momentan, situația ar fi în favoarea lui Drăgușin: Romero şi Van de Ven sunt accidentaţi, iar londonezii joacă în centrul defensivei cu Emerson Royal şi Ben Davies, ambii fundaşi laterali la bază.
Moldovan, spre Basel, unde are trei concurenți
Un alt jucător care și-a câștigat locul de titular la națională în campania de calificare la Euro este portarul Horațiu Moldovan. Are avantajul că joacă meci de meci la Rapid, însă în acestă iarnă ar putea lua drumul Elveției, unde îl vrea Basel. Numai că acolo are concurență serioasă, cu Marwin Hitz (36 de ani), Mirko Salvi (29) și Nils de Mol (22). Iar dacă nu se va impune, riscă să fie scos din poarta naționalei. Iar cel care ar putea profita ar fi Ionuț Radu, acum la Bournemouth și dorit de giuleșteni pentru a acoperi plecarea lui Moldovan.
George Pușcaș, unul dintre cei mai controversați „tricolori”, cu evoluții modeste în multe meciuri, dar cu un aport uriaș la calificarea la Euro prin meciul excelent contra Israelului, ar avea numai de câștigat dacă va reuși să plece de la Genoa. Vârful „grifonilor” a bifat doar 10 prezențe în acest sezon și nu l-a convins pe antrenorul Alberto Gilardino. Pușcaș ar putea reveni în Serie B, unde Bari și Spezia sunt interesate de el și, chiar dacă ar face un pas înapoi din Serie A, atacantul și-ar securiza locul la națională în perspectiva turneului final.
Moruțan, dorit de Fatih Terim la Panathinaikos
Olimpiu Moruțan, autorul unor prestații solide în meciurile din calificări, este și el protagonistul unei mutări interesante. Titular la Ankaraguku, mijlocașul este cerut de Fatih Terim la Panathinaikos, după ce tehnicianul de 70 de ani tocmai a preluat gruparea din Grecia. Conform presei din Turcia, Moruțan este printre favoriții lui Terim, care caută să o întărească pe Panathinaikos în această fereastră de mercato.
O situație specială o are Ianis Hagi. Vedeta naționalei României nu convinge la Alaves, însă antrenorul Luis Garcia a declarat că va încerca să-l „trezească” și a promis că îi va oferi în continuare posibilitatea de a juca. Există varianta ca mijlocașul „tricolor” să se întoarcă în această iarnă la Glasgow Rangers, după ce scoțienii au fost preluați de un alt tehnician, care, spre deosebire de predecesorul său, pare dispus să-i acorde șanse lui Hagi să joace.
Sursa: adevarul.ro