Marţi, s-au raportat lupte grele în oraşele din prima linie a frontului, în special în apropiere de oraşul Doneţk, asupra cărora, potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse au lansat valuri de atacuri în încercarea de a finaliza cucerirea regiunii Donbas.
„Situaţia din regiune e încordată – au loc bombardamente continue pe toată linia frontului. Inamicul se foloseşte foarte mult de raiduri aeriene. Nu are niciun succes. Regiunea Doneţk rezistă”, a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Domeţk Pavlo Kirilenko.
Armata ucraineană a anunţat că a respins atacurile terestre în direcţia oraşelor Bahmut şi Avdiivka, şi a distrus unităţile de recunoaştere ruseşti, inclusiv pe cele ce operau în apropiere de Bahmut.
În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici într-un video postat pe YouTube, potrivit Agerpres.
„Situaţia este foarte interesantă pe teren. Forţele ucrainene înaintează cu mare succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea în cele din urmă să încercuiască' trupele ruse, a spus el, referindu-se probabil la zona Harkovului.
În sud-est, podul-cheie Antonovski peste fluviul Nipru în regiunea Herson, a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încearcă să perturbe liniile de aprovizionare ruseşti.
Iuri Sobolevski, adjunctul şefului ucrainean al consiliului regional Herson, înlăturat din funcţie de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după ''acţiunile din timpul nopţii''.
Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.
O parte din teritoriile vizate de trupele ruseşti sunt aşezări puternic fortificate traversate de tunele şi tranşee pregătite migălos de forţele ucrainene.
Serviciile britanice de informaţii, care oferă asistenţă Ucrainei pe câmpul de luptă, au transmis în buletinul lor informativ că eforturile trupelor ruse de a avansa către Bahmut constituie cea mai de succes operaţiune a lor din ultima lună. Chiar şi aşa, ele nu au reuşit să înainteze mai mult de 10 km aici, în timp ce în alte porţiuni ale frontului din est abia s-au deplasat 3 km în aceeaşi perioadă.
Pe de altă parte, Kievul, care e ajutat de aliaţii occidentali din punct de vedere informaţional, logistic şi al instruirii, a făcut doar progrese modeste în ultimele săptămâni recucerind un număr mic de aşezări estice. El speră însă să poată lansa curând o contraofensivă mai amplă în sudul Ucrainei, unde administraţiile pro-ruse instalate în teritoriile cucerite vor să organizeze referendumuri de alipire la Rusia.
Rusia a reacţionat mutând efective în sud şi recent şi-a concentrat eforturile să-şi întărească poziţiile defensive în faţa unor potenţiale atacuri.
De curând, administraţia de la Washington a anunţat alocarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 4,5 miliarde de dolari, dar şi arme suplimentare în valoare de un miliard de dolari, inclusiv muniţii pentru lansatoarele de rachete cu rază lungă de acţiune şi vehicule medicale blindate.
Într-un interviu acordat recent Washington Post, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca Occidentul să interzică intrarea tuturor cetăţenilor ruşi în ţările lor, chiar şi a celor ce sunt împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina.
„Oricare gen de rus ar fi...să îi determinaţi să ducă în Rusia. Atunci vor înţelege. Vor spune: acest război nu are nimic de-a face cu noi. Nu poate fi făcută responsabilă întreaga populaţie, nu-i aşa? Ba poate. Populaţia e cea care a ales acest guvern, or ei nu se opun, nu protestează, nu ripostează”.