
Bătălia pentru averea dinastiei Assad. Unde se află miliardele dolari acumulate în 50 de ani la putere
După prăbușirea regimului lui Bashar al- Assad se preconizează o dificilă vânătoare globală pentru recuperarea probabil a miliarde de dolari în numerar și active pe care familia le-a depozitat peste hotare în 50 de ani de guvernare despotică, relatează WSJ.
Dinastia a creat o rețea largă de investiții și afaceri din 1970 încoace, de la preluarea puterii de către patriarhul familiei Hafez al-Assad, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema și organizații care au investigat averea clanului din fruntea Siriei.
Va începe o muncă de localizare a activelor regimului la nivel internațional, spune Andrew Tabler, un fost oficial al Casei Albe care a lucrat la identificarea activelor familiei Assad în contextul sancțiunilor SUA, subliniind că familia a avut mereu un „plan B” și că s-au pregătit în perspectiva unui exil.
Bashar Al-Assad a fugit în Rusia pe 8 decembrie, după o dictatură de 24 de ani care a urmat unei guvernări de aproape trei decenii a tatălui său.
Averea familiei Assad, obținută în principal prin monopoluri de stat și trafic de droguri, nu poate fi decât estimată, iar asta destul de imprecis. Într-un raport din 2022 al Departamentului de Stat din SUA, se constată că aceasta s-ar putea situa între un miliard și 12 miliarde de dolari.
„Familia conducătoare avea expertiză la fel de mare în violența criminală și în infracționalitatea financiară”, a declarat Toby Cadman, avocat londonez specializat în drepturile omului la Guernica 37 International Justice Chambers, care a investigat bunurile lui Assad.
Localizarea și înghețarea activelor vor fi cu siguranță dificile. SUA au dus o campanie îndelungată de sancțiuni împotriva regimului Assad, silindu-l să își ascundă averea în afara Occidentului via paradisuri fiscale.
Totuși, o victorie a fost obținută în 2019, când un tribunal din Paris a decis înghețarea 90 de milioane de euro în proprietăți deținute în Franța de Rifaat al-Assad, un unchi al lui Bashar al-Assad, care a condus o represiune brutală împotriva opoziției în 1982. Motivația deciziei: bunurile au provenit din spălare de bani, după deturnarea de fonduri publice.
William Bourdon, avocatul pentru drepturile omului care a intentat procesul la Paris, a explicat că banii din paradisuri fiscale precum Dubai și Rusia vor fi mult mai dificil de recuperat.
Clanul Assad a început să acumuleze bogății imediat ce Hafez al-Assad a preluat controlul Siriei în urma unei lovituri de stat fără vărsare de sânge.
Cum a făcut avere regimul Assad
Hafez și-a pus cumnatul, Mohammad Makhlouf, pe atunci un modest angajat al unei companii aeriene, la conducerea monopolului profitabil al importului de tutun, a declarat Ayman Abdel Nour, un prieten din facultate al lui Bashar al-Assad.
Apoi, Makhlouf a încasat comisioane generoase din sectorul construcțiilor în plină expansiune, spune el, care a devenit un consilier al lui Bashar al-Assad. Când Bashar i-a succedat tatălui său la conducere, în 2000, Makhlouf a transmis imperiul de afaceri propriului fiu, Rami.
Așteptarea era ca familia Makhlouf să facă bani în numele președintelui și să finanțeze regimul și familia conducătoare atunci când era necesar, a declarat Bourdon, avocatul parizian. „Makhloufii sunt șambelanii lui Assad”, a subliniat el.
Rami Makhlouf a devenit principalul finanțator al regimului, cu active în sectorul bancar, media, magazine duty-free, companii aeriene și telecomunicații, în valoare circa 10 miliarde de dolari, potrivit Departamentului de Stat.
Izbucnirea războiului civil în 2011 a creat noi oportunități pentru clanul Assad. Fratele mai mic al lui Bashar al-Assad, Maher, comandantul Divizia a 4-a de blindate, s-a implicat în contrabanda cu amfetamina „captagon” în țările din Orientul Mijlociu, potrivit autorităților SUA.
Vânzările de droguri au adus în medie anual regimului venituri de aproximativ 2,4 miliarde de dolari între 2020 și 2022, potrivit Observatorului Rețelelor Politice și Economice, o organizație de cercetare siriană și arabă care monitorizează comerțul cu captagon.
De altfel gruparea rebelă care urmează să instaleze un guvern interimar în Siria a dezvăluit depozite cu volume industriale de captagon după căderea regimului, unele dintre acestea fiind controlate de Maher.
Maher a început să investească peste hotare înainte de războiul civil, iar printre activele sale se numără o plantație de ceai în Argentina, potrivit unui fost oficial european al serviciilor de informații și consilier al regimului defunct.
La rândul ei, familia Makhlouf a cumpărat proprietăți imobiliare în Dubai în valoare de aproximativ 3,9 milioane de dolari, potrivit unui studiu din 2018 al Center for Advanced Defense Studies (Washington), care a analizat documente furnizate de surse confidențiale.
Familia Makhlouf a cumpărat, de asemenea, hoteluri de tip boutique în valoare de 20 de milioane de euro în Viena și o franciză legată de afacerile de tip Buddha Bar, barurile de lux din Paris, declara Rami Makhlouf în aplicația sa pentru cetățenie austriacă, potrivit ONG-ului anticorupție Organized Crime and Corruption Reporting Project.
Potrivit unei investigații din 2019 a grupului anticorupție Global Witness, membrii familiei Makhlouf dețineau, de asemenea, proprietăți în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari în complexe de lux din Moscova.
Ruptura între Bashar al-Assad și Rami Makhlouf
În 2020, relația economică din centrul regimului sirian s-a destrămat. Bashar al-Assad l-a marginalizat public pe Rami Makhlouf. Circumstanțele despărțirii lor sunt neclare. Cert este că liderul sirian a înăsprit controlul asupra pârghiilor economiei siriene în declin.
Makhlouf a fost plasat în arest la domiciliu, iar autoritățile siriene au pus multe dintre afacerile sale sub administrarea judiciară a statului, a relatat la acea vreme WSJ.
În timp ce sirienii suportau costurile războiului civil, cei doi fii ai lui Rami Makhlouf apăreau pe rețelele de socializare în cluburi de noapte din Dubai, unde tatăl lor avea o parte dintre afaceri, conducând Ferrari și agitând șampanie.
În reclame plătite, cel mai în vârstă dintre ei, Mohammad, se lăuda că personalizat cu 43 de milioane de dolari un avion privat în Dubai.
Mohammad, într-o declarație vineri pe rețelele de socializare, a declarat că este exilat din Siria de mai bine de cinci ani și că nu a criticat public regimul Assad pentru a-l proteja pe tatăl său. Spune că nu și-a mai văzut tatăl de șase ani și a catalogat înlăturarea lui Assad „un vis devenit realitate".
Rami Makhlouf a scris pe Facebook pe 5 decembrie că pierderea orașului Alep în fața forțelor de opoziție este „rușinoasă”, adăugând că a oferit milioane de dolari colonelului Suhayl al-Hasan, un comandant sirian sancționat de SUA pentru atacuri asupra civililor, inclusiv cu gaze toxice, în timpul bătăliei pentru controlul orașului Alepului, în urmă cu un deceniu.
Nu se știe unde se află acum Rami Makhlouf sau Maher al-Assad.
Soția lui Assad, Asma, fostă bancheră, a preluat gestionarea activelor regimului în Siria în locul lui Rami, inclusiv controlul asupra unui important furnizor de telecomunicații, potrivit unui fost consilier al regimului.
În 2020, SUA au sancționat-o, motivând că, împreună cu familia sa, a devenit una dintre „cei mai notorii profitori de război" din Siria, prin „controlul asupra unei rețele extinse și ilicite cu legături în Europa, Golf și în alte părți”.
„Avem datoria de a recupera banii pentru poporul sirian”, a conchis Bourdon, avocatul pentru drepturile omului din Paris.
Sursa: adevarul.ro