Bătălia invizibilă din Orientul Mijlociu, explicată de un analist român: „Deși lovită, Hezbollah câștigă în continuare războiul mediatic”

Bătălia invizibilă din Orientul Mijlociu, explicată de un analist român: „Deși lovită, Hezbollah câștigă în continuare războiul mediatic”

Analistul militar Hari Bucur-Marcu consideră că Hezbollah punctează în războiul mediatic, cu largul concurs al presei occidentale, care uită că, de fapt, Israel este victima și nu agresorul.

israel gif

Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere, iar un război devastator, care riscă să escaladeze și să influențeze o lume întreagă, e pe cale să izbucnească.

Recent, Israel l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, iar trupul acestuia a fost scos de sub dărâmături, a dezvăluit duminică pentru CNN o sursă de securitate libaneză. Israelul a anunțat că a ucis alți 20 de membri ai grupării șiite libaneze în bombardamentul de vineri asupra cartierului general al organizației din Beirut, relatează BBC.

Dar evenimentele se succed cu repeziciune și nu prezic vremuri bune. Analistul militar Hari Bucur-Marcu este nemulțumit de faptul că gruparea teroristă și Iranul câștigă războiul mediatic. El vine cu un exemplu foarte bun în analiza sa, pe Facebook, dar și cu câteva detalii interesante..

Cine câștigă războiul mediatic

„Deși subiectul știrilor este despre liderul Hezbollah și despre Israel, respectiv despre situația din Liban, eu mă refer la cum este percepută și formulată pentru public știrea că aviația Forței de Apărare Israeliană (IDF) a lovit deciziv centrul de comandă al grupării teroriste Hezbollah, din Beirut, lovitură în urma căreia și-a pierdut viața însuși leaderul grupării, Hassan Nasrellah, cel care, pe parcursul a 32 de ani, a transformat Hezbollah într-o putere militară propriu-zisă, demnă de luat în seamă, cu care amenința întreaga securitate regională, în favoarea Iranului”, începe Hari Bucur-Marcu.

Iar exemplele pe care le dă arată cum o bună parte a media se lasă sedusă de propaganda Hezbollah.

„Ce voiam eu să vă spun este cum arată primele cinci știri despre subiectul acesta (Nasrallah - Hezbollah - Israel - Liban), la o simplă interogare internaută. Al Jazeera, agenție de știri arabă, titrează: Israel atacă Libanul; Hezbollah confirmă uciderea liderului Nasrallah. BBC, agenție de știri britanică, titrează: O lovitură imensă în Beirut lasă Occidentul neputincios în timp ce Israel aleargă după victorie. CNN, televiziune știri americană, titrează: Israel îi ucide Hezbollah-ului liderul Hassan Nasrallah într-o lovitură în Beirut, confirmă gruparea. Euronews, agenție de știri europeană, titrează: Breaking news. Hezbollah confirmă că Israel i-a ucis liderul Hassan Nasrallah în... The Guardian, organ de presă britanic, titrează: Lovitura Israelului asupra leaderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului. Nicăieri nu găsim că Israel doar se apără de loviturile administrate din aer de Hezbollah (peste 8000 în 11 luni), care au dus la dislocarea internă (alungarea din case, de la locurile de muncă, din școli și spitale) a zeci de mii (unele cifre ajung la peste 60.000) de persoane din nordul Israelului”, punctează Hari Bucur-Marcu.

Ce nu spune media despre război

Și asta nu este tot. Expertul amintește că aviația israeliană a fost practic obligată să distrugă centrul de comandă militară al Hezbollah.

„Nicăieri nu găsim că lovirea cu aviația IDF a centrului de comandă miliară a grupării teroriste Hezbollah, de unde erau conduse acțiunile de lovire a Israelului cu rachete și drone, ori cu lovituri anti-tanc, este o operație militară legitimă și legală, care a dus la anihilarea unui comandant militar și în niciun caz o crimă oarecare, asupra unui leader politic, fără vreo valoare militară. Nicăieri nu găsim că, din punct de vedere al științei și artei militare, o asemenea lovitură (care a dus la desființarea centrului de comandă al grupării teroriste militarizate Hezbollah, inclusiv la moartea comandantului militar și leader politic Nasrallah) este întotdeeauna o premisă pentru descaladarea conflictului, prin degradarea gravă a capacității de comandă, control și comunicații a grupării care a suferit lovitura. Și că doar o grupare sinucigașă ar mai continua să reprezinte o amenințare pentru Israel, după ce încasează o asemenea lovitură”, adaugă el.

În realitate, mai spune Haru Bucur-Marcu, Israel acționează în legitimă apărare, însă în media acest stat este prezentat ca un agresor. Asta deși este evident că statul evreu lovește țintele inamicului pentru a evita alte atacuri asupra teritoriului său.

„Niciuna dintre cele cinci «știri» din vârful listei propuse de motorul de căutare internaut nu prezintă nici măcar aluziv Israel ca victimă aflată în legitimă apărare, dar fiecare prezintă Israel ca pe un actor pus pe crime, pe distrugeri, pe neascultarea îndemnurilor venite dinspre Occident, pe conflict și în niciun caz pe aflarea unei soluții pașnice. Niciuna dintre știrile ăstea nu zice nimic despre faptul că Nasrallah avea pe mâini sângele a zeci de mii de victime (pe care nu le avea și pe conștiință, să fim bine înțeleși), din state din regiune, dar și din state occidentale. Așa cum în niciuna dintre știri nu este pomenit în titlu Iran, ca autor moral al ridicării Hezbollah la rang de grupare teroristă militarizată, înarmată cu zeci de mii de rachete și drone sinucigașe, ridicare făcută pe mâna acelui leader Nasrallah, descris în titlurile în discuție ca victimă „ucisă” de Israel. De unde rezultă că, deși lovită serios, gruparea Hezbollah, ca de altfel și sponsorul ei strategic Iran, câștigă în continuare bătălie după bătălie, în războiul mediatic internațional, cu toate victoriile punctuale, pe teatrul de război, ale forțelor armate ale Israel”, încheie expertul.

Cine e Hari Bucur-Marcu

Hari Bucur-Marcu a fost Associate Senior Fellow pentru politica de apărare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF), consilier în Ministerul Afacerilor Externe pentru înființarea Centrului de Reconstrucție Post-Conflict, coordonatorul academic al Centrului de Studii NATO din București, ofițer responsabil cu aspectele miliare ale NATO și alte funcții în Armata României.

De la trecerea în rezervă în primăvara anului 2003, Hari Bucur-Marcu și-a consolidat reputația de expert internațional în problemele edificării instituțiilor de apărare, politicilor de apărare și alianțelor militare, în special NATO, precum și reformei sectorului de securitate.

El este autorul cărții Essentials of Defence Institution Building, apărută la Viena în engleză și tradusă și în franceză, precum și primul editor al volumului Defence Management – An Introduction, apărut la Geneva, în engleză și tradus în armeană, franceză, georgiană, rusă, spaniolă, turcă și ucrainiană. El este, de asemenea, autorul mai multor capitole în cărți și articole care abordează teme de planificare financiară, politicile publice de informare, instruire pentru politicile de apărare, transparența privind apărarea, instituționalizarea evaluării riscurilor de securitate și altele asemenea. El a publicat un kit de auto-evaluare pentru instituționalizarea apărării, la Geneva, în engleză și tradus în rusă și ucrainiană.

A organizat cursuri și seminarii și a contribuit la conferințe, seminarii și ateliere de lucru în Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croația, Georgia, Germania, Republica Moldova, România, Slovacia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii. A făcut parte din echipe de experți internaționali care au vizitat Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova și Ucraina. Principalele subiecte ale materiei abordate în aceste cazuri cuprind: instituționalizarea evaluării riscurilor de securitate; metodologii de evaluare a amenințărilor și a riscurilor; evaluarea și dezvoltarea politicilor; strategia națională de securitate într-o eră a schimbărilor rapide; controlul civil și democratic asupra forțelor armate; operațiile expediționare ale NATO și de apărare teritorială; realizarea unui echilibru în noul concept strategic; reforma sectorului de securitate.

Hari Bucur-Marcu este ofițer de aviație. Ultima funcție deținută ca ofițer activ a fost șeful Serviciului Strategii de Apărare, la Statul Major General, J-5. În perioada 1990 - 2003 a fost responsabil de, sau s-a implicat intim în aspecte esențiale ale reformei Armatei României, cu deosebire în relația cu NATO și a lucrat nemijlocit în structurile Alianței ca șef de secție învățământ și instrucție. Este cavaler al Ordinului Național „Pentru merit”, în recunoașterea contribuției sale la integrarea României în NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri