Bătălia dronelor s-a transformat într-o cursă tehnologică între Rusia și Ucraina. Comandant ucrainean: „Nu poți câștiga războiul doar cu FPV-uri”

Bătălia dronelor s-a transformat într-o cursă tehnologică între Rusia și Ucraina. Comandant ucrainean: „Nu poți câștiga războiul doar cu FPV-uri”

O vreme, forțele ucrainene s-au bucurat de avantajul prolific al dronelor pe care le-au folosit ca pe niște proiectile proprii și care păreau să fie o alternativă eficientă la obuzele de artilerie, îngăduindu-le să lanseze atacuri asupra forțelor rusești inamice, relatează NYT.

FOTO PROFIMEDIA

FOTO PROFIMEDIA

Dar acum, sunt mai multe zile proaste decât bune, după ce bruiajul rusesc a început să-și facă simțită puternic prezența, devenind una dintre cele mai formidabile arme ale Rusiei care dezvoltă de mulți ani aceste capacități.

„În unele zile totul merge bine, în altele echipamentele se strică, dronele sunt fragile și apar bruiaje", a spus un soldat ucrainean cu indicativul „DJ”, dintr-un avanpost subteran aflat la câțiva kilometri de linia frontului.

Războiul electronic a fost mereu un modelator din umbră al câmpului de luptă, dar acum, când Ucraina se află în dezavantaj în privința munițiilor și a numărului de trupe, începe să sufere și în acest domeniu, spre deosebire de Rusia, care are o putere mai mare să transmită semnale pe aceleași frecvențe și care își coordonează mai bine unitățile.

Astfel, pe fondul incertitudinii legate de ajutorul militar occidental și al munițiilor de artilerie care se epuizează, presiunea asupra capacității de a se folosi de drone crește.

Interviuri cu soldați, comandanți și analiști militari ucraineni au relevat că capacitățile de bruiaj ale Rusiei pun la încercare rezervele limitate de drone comerciale ale Ucrainei și amenință o componentă cheie a arsenalului ucrainean, în timp ce Kremlinul își produce în masă propria flotă de drone.

O cursă tehnologică strânsă

Trupele ucrainene descriu o cursă strânsă în care o parte face anumite schimbări tehnologice - cum ar fi utilizarea unor frecvențe diferite sau a unor noi dispozitive de bruiaj - apoi cealaltă parte recuperează în câteva săptămâni sau luni, subminând orice avantaj temporar care poate apărea.

„Există o continuă cursă a înarmării", a subliniat sergentul cu indicativul militar Babay, șeful unui pluton de drone pe frontul estic al Ucrainei.

„Noi ne îmbunătățim tehnologia pentru a contracara aceste noi realități de pe câmpul de luptă, iar în scurtă vreme rușii vor trebui să inventeze iarăși ceva nou pentru a se putea apăra de atacurile noastre”, a explicat el.

Anul trecut, Ucraina a avut avantaj în războiul vehiculelor fără pilot prin utilizarea în cantități mari a dronelor compacte FPV (First Person View).

„FPV-urile joacă un rol critic pentru noi, întrucât aceste jucării sunt în esență artilerie mobilă care compensează lipsa muniției de artilerie", a punctat Diadia, un operator de drone din cadrul Brigăzii Mecanizate 63. „Lucrăm la aceeași distanță ca un mortier, dar precizia noastră este mult mai mare”, a adăugat el.

Forța artileriei provine adesea din imprecizia sa. Acoperind zone întinse cu explozibili puternici și muniție cu dispersie, aceasta poate perturba rapid operațiunile de pe câmpul de luptă prin mutilarea trupelor și distrugerea vehiculelor. Este o tactică aproape imposibil de reprodus cu una-două drone.

Pe măsură ce Ucraina a început să rămână fără muniție de artilerie, în toamna anului trecut, FPV-urile, folosite ca proiectile ghidate, au fost deosebit eficiente pentru a distruge tranșee și a hărțui vehicule rusești. Muniția, devenită prețioasă, a fost păstrată pentru a respinge atacurile terestre rusești.

De atunci însă, Rusia și-a îmbunătățit capacitățile de bruiaj pe măsură ce își produce în masă propriile drone. Totodată, unitățile militare rusești folosesc vremea nefavorabilă în avantajul lor, avansând în condiții de ceață și ploaie, atunci când dronele zboară cu dificultate.

„Ambele părți au preluat rapid principalele evoluții și tactici FPV ale adversarului lor. Iar acum aceste tehnologii se maturizează extrem de rapid în cazul ambelor părți", a explicat Samuel Bendett, expert în drone militare rusești la Centrul de Analize Navale, o organizație de cercetare cu sediul în Virginia.

Avantajul Rusiei în ceea ce privește războiul electronic

Abordarea Ucrainei în ceea ce privește dronele și războiul electronic a fost finanțată și furnizată în parte de grupuri disparate din afara armatei, inclusiv de sectorul IT. Fiecare unitate de drone de pe câmpul de luptă servește ca un fel de laborator de testare pentru noile tehnologii, achiziții și misiuni de luptă.

În schimb, abordarea Rusiei a fost într-un mai mare grad de sus în jos, cu o puternică supraveghere militară. Asta a făcut flota de drone să fie mai previzibilă, cu mai puține variații în ceea ce privește tacticile și tipurile. Dar, în același timp, a permis armatei ruse să bruieze dronele ucrainene pe câmpul de luptă fără a fi nevoită să le bruieze pe cele proprii, prin coordonarea între traiectoria de zbor și dispozitivele de bruiaj.

„Nu există așa ceva de partea ucraineană”, a declarat un operator de drone care luptă pentru Ucraina.

Lipsa unei structuri de comandă ample, capabile să coordoneze unitățile de drone de pe linia frontului se se transpune într-o anumită derută în rândul trupelor ucrainene. De pildă, se întâmplă ca operatorii de drone să piardă legătura cu aparatul lor și sfârșesc prin a se uita prin camera unei alte drone.

Dronele FPV zboară pe o frecvență analogică și, cum multe dintre ele sunt cumpărate din magazine, sunt setate pe aceeași frecvență. Astfel că unitățile de drone ucrainene au nevoie de soldați pricepuți să modifice frecvența în programul unei drone.

Dev, un tehnician ucrainean de drone, a evaluat această problemă ca fiind a doua ca importanță după capacitățile de bruiaj ale Rusiei.

„Sunt multe grupuri FPV care operează pe front. Frontul este saturat de grupuri FPV și nu mai există canale de frecvență", a spus el.

Luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înființat Forțele de sisteme fără pilot, o nouă ramură a forțelor armate care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească interacțiunea dintre unitățile FPV.

Dar capacitatea Rusiei de a-și produce dronele la scară industrială este o problemă presantă. Trupele ucrainene au declarat că sunt deseori nevoite să facă mari eforturi pentru a obține drone.

Chef, comandantul unei companii de drone din estul Ucrainei, a declarat că unitatea sa efectuează în jur de 20-30 de misiuni FPV pe zi, în funcție de aprovizionarea cu drone, care provine aproape în întregime din donații. În schimb, de la guvern nu a venit mare lucru. În iulie anul trecut, le-a fost trimisă o mică cantitate, după care au mai primit în decembrie.

„Lansăm atâtea câte producem. Dar nu poți folosi doar FPV-uri pentru a câștiga acest război”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!