Bătălia de la Kursk. Forțele ucrainene au creat o „zonă sanitară“ de 35 de kilometri, rușii sunt încă debusolați

Bătălia de la Kursk. Forțele ucrainene au creat o „zonă sanitară“ de 35 de kilometri, rușii sunt încă debusolați

Au trecut aproape trei zile de la atacul asupra regiunii Kursk din Federația Rusă, care a fost deja supranumită Bătălia de la Kursk pe rețelele de socializare. Nu există informații oficiale din partea Statului Major al Forțelor Armate ucrainene. Rușii oferă, de asemenea, informații cu mare atenție, în timp ce localnicii cer evacuarea și încearcă să găsească informații despre soldații ruși luați prizonieri. Accentul a fost pus pe înțelegerea a ceea ce se întâmplă în regiunea Kursk.

Ucrainenii i-au pus pe fugă pe rușii din regiunea Kursk a Federației Ruse/ FOTO:X

Ucrainenii i-au pus pe fugă pe rușii din regiunea Kursk a Federației Ruse/ FOTO:X

Jurnalistul pro-rus Iurii Podoliaka relatează că situația rămâne dificilă pentru Forțele Armate Ruse. El a afirmat că Suja este „plină de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei” și a cerut mass-media rusă să nu mintă.

„Sudja este practic pierdută. Și acesta este un important centru logistic”, a scris Iuri Podoliaka, un popular blogger militar pro-rus de origine ucraineană, care a adăugat că forțele ucrainene înaintau spre nord, spre Lgov.

„În general, situația este dificilă și continuă să se deterioreze, în ciuda faptului că ritmul ofensivei ucrainene a scăzut simțitor”, a continuat acesta.

Imaginile video postate pe rețelele sociale au arătat străzile orașului goale, cu pagube considerabile vizibile în urma luptelor.

În același timp, The Moscow Times relatează că armata ucraineană a intrat pe teritoriul regiunii Kursk la aproximativ 8 dimineața pe 6 august. Până în seara zilei de 7 august, Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul a cel puțin 11 așezări de lângă Kursk, precum și stația de distribuție a gazelor Suja, care furnizează aproximativ jumătate din livrările Gazprom către Europa. După ce șeful Statului Major al Federației Ruse l-a informat personal pe Vladimir Putin că „ofensiva Forțelor Armate ucrainene a fost oprită”, acestea au avansat încă 10 km.

Între timp, locuitorii din regiunea Kursk continuă să caute rute de evacuare pentru ei și rudele lor. Faptul că nu există comunicații și energie electrică într-un număr de așezări rămâne neschimbat. Prin urmare, locuitorii din Suji și din satele din jur nu pot contacta pe nimeni.

În regiunea Kursk, unde unități neidentificate operează în prezent și avansează adânc pe teritoriul Rusiei, zona „sanitară” se extinde, iar toate indiciile arată că toată această poveste nu se va încheia repede, susține Oleksandr Kovalenko, editorialist militar al centrului de informare „Sprovit”.

Potrivit informațiilor din sursele propagandistice rusești, evenimentele din Kursk se dezvoltă rapid, iar situația se schimbă nu doar în fiecare oră, ci în fiecare minut. Frontul zonei sanitare este de 35 km, iar comunicarea cu Viktorivka, Lokne, Lebedivka, Mala Lokna, Mikolaivka și Stara Sorocina s-a pierdut. Aceste așezări sunt situate de-a lungul râului Mala Loknia, precum și paralel cu drumul Lgov-Sudzha și calea ferată.

Kyiv Independent, care a realizat o hartă a luptelor, avertizează însă că în această fază incipientă a ofensivei, în care liniile frontului încă nu s-au cristalizat, iar forțele de atac sunt adesea conduse de o avangardă de trupe de recunoaștere sau sabotaj, este neclar cine și ce controlează.

Performanță impresionantă

Este o performanță impresionantă pentru o armată care a fost în defensivă timp de un an întreg – și care s-a străduit să mobilizeze efective suficiente pentru a rezista atacurilor rusești neîncetate, dar costisitoare, pe toată linia frontului din estul Ucrainei.

Incursiunea a avut loc într-un moment complicat al războiului, când la sute de kilometri mai la sud, forțele ucrainene continuă o apărare îndârjită în Donețk.

Observatorii au subliniat că în prezent, armata ucraineană nu poate dota complet brigăzile care apără orașele de pe linia frontului din est, un lucru care are implicații serioase asupra eforturilor Kievului de a păstra ultimele zone libere din Donețk, scrie Forbes.

Cu toate acestea, au observat analiștii, ce este clar este că Kievul a fost capabil să aloce două sau mai multe brigăzi pentru atacul de la Suja și a considerat că potențialele câștiguri ale acestui atac merită costul potențial.

Forțele ruse sunt angajate în număr mare în luptele în curs de desfășurare din regiunile Donețk, Harkov și Zaporojie și, deși Moscova pregătește constant forțe de rezervă în spate, anumite părți ale frontierei rămân cu o linie de apărare mai subțire și de calitate inferioară.

Dincolo de polițiștii de frontieră luați prizonieri la punctul de trecere Sudja, canalele ucrainene de Telegram au raportat, de asemenea, capturarea unor soldați ruși proaspăt recrutați, care nu pot fi trimiși în război, conform legii, dar care primesc adesea în schimb sarcini la frontieră.

În timp ce Ucraina pare să aibă un avantaj clar în ceea ce privește numărul și calitatea forțelor la sol, capacitatea forțelor ruse de a repera și de a lovi țintele ucrainene din cer rămâne o amenințare, datorită formidabilului arsenal de aviație, rachete și drone al Moscovei.

Analiștii au luat în calcul mai multe scenarii – de la tentativa Kievului de a atrage în Kursk trupe rusești implicate acum în lupte în Ucraina până la dorința de a obține un rezultat pozitiv după luni de zile de probleme.

Unii observatori au speculat chiar că Ucraina ar putea încerca să țină sub control o parte a teritoriului rus.

Având în vedere amploarea și complexitatea sporită a acestui atac, scrie Kyiv Independent, soarta incursiunii de la Kursk depinde probabil în mare măsură de intenția Kievului de a construi poziții defensive și de a încerca să păstreze teritoriul rusesc pe termen lung.

Pierderea unui teritoriu în interiorul Rusiei reprezintă o evidentă problemă de imagine pentru Moscova, iar un control ucrainean asupra unei părți a regiunii Kursk ar putea fi folosit ca pârghie în negocierile viitoare.

Conducerea armatei ruse criticată din cauza situației din regiunea Kursk

Mai mulți bloggeri pro-război s-au plâns că armata rusă ar fi trebuit să împiedice operațiunile ofensive ucrainene în regiunea Kursk, deoarece armata rusă știa că Ucraina și-a construit forțe în ultimele luni.

Mai mulți bloggeri ruși pro-război s-au plâns că forțele ruse ar fi trebuit să împiedice operațiunile ofensive ucrainene în regiunea Kursk, deoarece forțele ruse știau că ucraineii au acumulat forțe și mijloace în zonă în ultimele câteva luni.

Unii dintre bloggeri s-au plâns că, din cauza răspunsului inadecvat al comandamentului militar rus, nu a existat, în opinia lor, nicio îngrijorare cu privire la forțele care se construiau. Încrederea nejustificată în apărarea Rusiei în zona de frontieră, s-a bazat și pe presupunerea unei oboseli a trupelor ucrainene.

În blogosfera promilitară rusă, au existat și critici la adresa ministrului rus al Apărării, Andrii Belousov, pentru că nu a efectuat un audit al sistemului de comandă de luptă pentru a elimina comandanții ineficienți după preluarea mandatului de ministru al apărării.

S-a spus că operațiunile ofensive ucrainene din regiunea Kursk demonstrează că comanda forțelor armate ruse a făcut calcule greșite strategice și că nepotismul în forțele armate ruse îi protejează pe oficialii militari ineficienți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…