Bătălia de la Irpin a salvat Ucraina. Prezența de spirit a unui om de afaceri a fost decisivă

Bătălia de la Irpin a salvat Ucraina. Prezența de spirit a unui om de afaceri a fost decisivă

Kievul a evitat la limită cucerirea Capitalei Ucrainei în primele zile ale războiului, se arată într-un raport al experților americani și britanici, care au ajuns la această concluzie în urma analizei luptelor de-a lungul râului Irpin, la nord-vest de Kiev, relatează Business Insider.

Aeroportul Hostomel a avut un rol critic în primele zile ale invaziei FOTO PROFIMEDIA

Aeroportul Hostomel a avut un rol critic în primele zile ale invaziei FOTO PROFIMEDIA

O brigadă epuizată a armatei ucrainene, voluntari mobilizați în grabă și un om de afaceri, care a avut prezența de spirit să arunce în aer un baraj, au intervenit decisiv, salvând probabil atât orașul, cât și Ucraina de la pierderea războiului, scrie publicația citată.

„Bătălia de pe râul Irpin s-a dus la limită”, au scris Richard Sladden, Liam Collins și Alfred Connable într-un articol pentru British Army Review, pe baza unor interviuri ample cu ucraineni care au luat parte la lupte.

Pe 24 februarie, parașutiști aduși de elicoptere au lansat un atac aerian asupra aeroportului Hostomel, în scopul de a crea un cap de pod aerian care să permită transportul întăririlor și armelor grele de care ar fi fost nevoie pentru cucerirea Kievului, aflat în vecinătate.

În același timp, coloane de blindate staționate în Belarus, la granița de nord a Ucrainei, au înaintat spre sud. Un grup de asalt rus a avansat pe malul de est al râului Nipru, iar celălalt pe malul de vest.

Un atac extrem de periculos pentru capitala Kiev

„Atacul Rusiei asupra Kievului dinspre nord-vest a fost un șoc, dar nu o surpriză”, au scris experții.

„Comandanții ucraineni au fost obligați să facă alegeri dificile privind alocarea resurselor. Un atac asupra Kievului dinspre Belarus ar fi fost cea mai periculoasă acțiune inamică, dar, pentru că ar fi fost una îndrăzneață, a fost socotită cea mai puțin probabilă. Un atac în estul și sudul Ucrainei, în schimb, era cea mai probabilă cale, prin urmare, forțele ucrainene au fost dispuse acolo cu prioritate”.

Așa se explică faptul că Brigada mecanizată ucraineană 72 era printre puținele unități rămase să apere Kievul. Dar și aceasta era poziționată în principal pentru a opri un atac asupra Kievului dinspre est.

Deși nu este clar de ce efective dispunea - de regulă, ar avea în jur de 3.000 de oameni - totuși cu siguranță nu era completă. În plus, mulți soldați erau înarmați doar cu puști, și dispuneau doar de câteva vehicule blindate, rachete și tunuri antitanc, precum și lansatoare multiple de rachete.

Forța rusă era însă estimată la aproximativ 10. 000 de soldați, care erau extrem de bine echipați - cu tancuri, vehicule de luptă de infanterie și artilerie - astfel că ar fi fost de așteptat un avans rapid al coloanei ruse de pe malul vestic al Niprului înspre aeroportul Hostomel, aflat la doar 128 de kilometri distanță. Acolo așteptau parașutiștii și împreună ar fi avansat către sud-est, spre Kiev.

Însă, mai întâi ar fi trebuit să traverseze râul Irpin, un afluent care traversează periferia orașului și are în cale un baraj lângă lacul de acumulare Kiev.

„Linia defensivă din jurul Kievului era subțire”, se arată în articol. „Compania a 5-a din cadrul Brigăzii 72 era desfășurată cu doar 22 de soldați. Numărul lor a crescut în primele zile ale invaziei, odată cu sosirea trupelor nou mobilizate, însă compania și multe dintre unitățile sale surori erau net inferioare unităților rusești din Irpin. Faptul că podurile de-a lungul râului nu au fost distruse în dimineața invaziei aproape că a costat Kievul capitala”, au scris experții.

Planul Rusiei aduce cu Operațiunea Market Garden din Al Doilea Război Mondial

Operațiunea Market Garden (Grădina de zarzavat) din 1944 a fost un plan plan îndrăzneț prin care parașutiști americani și britanici ar cuceri poduri peste mai multe râuri din Olanda, creând astfel un coridor pentru diviziile blindate britanice care să traverseze râul Rin și să pătrundă în Germania.

Dar acesta a fost sortită eșecului din pricina planificării neglijente, a terenului accidentat, a incapacității tancurilor aliate, precum și a rezistenței germane neașteptat de dure. Parașutiștii erau o forță de șoc căreia îi lipseau blindatele, artileria grea și proviziile necesare pentru a disloca pozițiile fortificate. Aceleași probleme au zădărnicit atacul rusesc asupra Kievului - ucrainenii au opus o rezistență îndârjită, doborând mai multe elicoptere. Când la 25 februarie, o coloană rusă a preluat controlul asupra aeroportului Hostomel, pistele erau deja inutilizabile.

Soluția salvatoare a unui om de afaceri

Un om de afaceri din Kiev pe nume Andri (pseudonim) s-a gândit că aruncarea în aer a barajului, aflat la 22 de kilometri de Kiev, ar provoca inundarea malurilor, încetinind înaintarea rușilor. O întâlnire aranjată în grabă cu generalul Oleksandr Sîrski, pe atunci comandantul forțelor terestre ucrainene, i-a adus o tonă de explozibili și un ofițer genist.

„Rușii ar fi putut trece cu ușurință Irpinul dacă ar fi fost mai agresivi”, a declarat pentru Business Insider Liam Collins, un fost ofițer al Forțelor Speciale ale Armatei SUA, coautor al articolului pentru revista de specialitate British Army Review.

Ar fi trebuit să traverseze râul pe 25, imediat ce primele vehicule din coloană au ajuns la periferia orașului. Dar, din moment ce nu aveau niciun plan pentru a răspunde rezistenței ucrainene, aceasta i-a paralizat, astfel că au fost obligați să se oprească și să lucreze la planul cu care ar fi trebuit să plece la drum. Asta le-a dat ucrainenilor timp să arunce în aer podurile, să își stabilească apărarea și să se mobilizeze”.

Comandanții ruși nu au avut altă opțiune decât să meargă înainte în coloane cu forțe prost pregătite spre apărări încă slabe, dar deja mult mai robuste și pregătite”, se mai arată în articol.

Tentativele de traversare a râului Irpin au fost oprite de Brigada 72 Mecanizată, de un număr mic de tancuri ș echipamente de artilerie alături de voluntari mobilizați în grabă, care au învățat la fața locului cum să opereze rachetele antitanc Javelin și NLAW, fabricate în Occident.

„În compania mea, dacă o poziție avea o rachetă Javelin, un soldat săpa o groapă în timp ce celălalt urmărea un videoclip pe YouTube despre cum să o folosească”, își amintește un ofițer ucrainean.

Până la sfârșitul lunii martie, forțele ruse s-au retras înapoi la graniță. Dacă tancurile rusești ar fi reușit să traverseze Irpinul și să pătrundă în Kiev, războiul s-ar fi putut încheia, în esență, cu victoria Rusiei chiar din prima săptămână.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atacuri de o amplitudine fără precedent ale Ucrainei în Rusia!

2 Ce vedete nu mai suportă românii / „Tudor Chirilă. Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent la 40+ de ani. Nu-i suport faţa, muzica şi ideil…

3 Foarte interesante amănunte...

4 Amănunte despre un triplu asasinat petrecut cu 20 de ani în urmă

5 „Războiul din Ucraina se îndreaptă spre așa-numitul punct culminant”