Băsescu:CJUE obligă România să acorde rezidenţă soţului american;nu-i putem lua dreptul de a vieţui cu alesul inimii

Băsescu:CJUE obligă România să acorde rezidenţă soţului american;nu-i putem lua dreptul de a vieţui cu alesul inimii

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Coman-Hamilton obligă România să-i acorde drept de rezidenţă soţului american, fără recunoaşterea familiilor homosexuale, menţionând că nu-i poate fi luat dreptul acestuia "de a vieţui cu alesul inimii".

"Aş face o observaţie legată de hotărârea CJUE cu privire la familia de homosexuali româno-americană. Probabil sunteţi la curent că CJUE obligă România să-i acorde drept de rezidenţă soţului american al cetăţeanului român - e un cetăţean român cu un american - fără să ne oblige să recunoaştem familiile homosexuale, dar nu-i putem lua dreptul de a vieţui cu alesul inimii micului american", a afirmat Băsescu, înaintea Colegiului National al PMP.

El a spus, legat de familia tradiţională, că viaţa evoluează.

"Asta e viaţa. Atenţie când vorbim de familia tradiţională că viaţa evoluează şi o să ne lovim chiar de legislaţia internaţională din punctul ăsta de vedere", a adăugat Băsescu.

CJUE a stabilit că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE , un drept de şedere derivat pe teritoriul lor. Sesizată de Curtea Constituţională a României, CJUE arată că noţiunea de "soţ", în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor UE şi a membrilor familiilor lor, include soţii de acelaşi sex.

Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene afirmă însă că obligaţia unui stat membru de a recunoaşte, exclusiv în scopul acordării unui drept de şedere derivat unui cetăţean al unui stat non-UE, o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere instituţiei căsătoriei în acest prim stat membru şi nu impune acestui stat membru să prevadă, în dreptul său naţional, instituţia căsătoriei homosexuale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 Fiica legionarului Alexandru Arnăutu, condamnată în lotul Le Pen