Băsescu: Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european. Cioloş şi Creţu ar fi cele două nominalizări - surse

Băsescu: Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european. Cioloş şi Creţu ar fi cele două nominalizări - surse

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Băsescu:Spre surprinderea mea,am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european-2

UPDATE - Cioloş şi Creţu - nominalizările pe care le-ar fi trimis Guvenul pentru funcţia de comisar - surse

Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă nu a precizat despre cine este vorba. "Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.

Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată tot timpul privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".

"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va si o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, la 31 iulie, agenţiei MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.

El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Anterior, Guvernul a anunţat că premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere.

Ponta preciza atunci că opţiunea Guvernului este de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Jean-Claude Juncker nu va accepta o Comisie cu un număr insuficient de femei şi, dacă nu va găsi o soluţie, va fi nevoie de mai mult timp pentru formarea unui nou Executiv european, a precizat, la 31 iulie, purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud.

Întrebată ce va face Juncker în cazul în care nu vor fi propuse cel puţin 10 femei pentru postul de comisar, aşa cum a cerut, Natasha Bertaud a afirmat că ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru formarea Comisiei, dacă nu se va găsi o soluţie în acest sens.

"Domnul Juncker a anunţat clar în mai multe rânduri că o Comisie cu 2 sau 3 femei nu va fi legitimă sau credibilă, iar el nu va accepta acest lucru. Şi Parlamentul European a anunţat că nu va accepta o Comisie cu un număr insuficient de femei. Domnul Juncker continuă discuţiile asupra acestui aspect cu toţi şefii de stat şi de guvern şi va cântări cu atenţie toate opţiunile. Dacă nu se va găsi nicio soluţie, va fi nevoie de mai mult timp pentru a forma Comisia", a spus Bertaud.

Purtătorul de cuvânt nu a dorit să detalieze asupra modului în care se va rezolva problema numărului de femei candidat.

Comisia în exerciţiu numără nouă femei din cei 27 de comisari. Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a avertizat că, dacă noua Comisie va avea mai puţine femei decât în prezent, nu va obţine majoritatea cerută pentru învestitură. În acest caz, Jean-Claude Juncker ar fi constrâns să îşi modifice echipa.

În prezent, doar câteva ţări au propus femei pentru funcţia de comisar: Cehia pe Vera Jurova, Italia pe Federica Mogherini, Suedia pe Cecilia Malmström şi Bulgaria pe Kristalina Gheorghieva. Slovenia a trimis trei propuneri, dintre care două femei.

Premierul Victor Ponta s-a aflat sâmbătă la Paris, la o reuniune a liderilor europeni social-democraţi, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. El urmează să susţină declaraţii de presă, în cursul după-amiezii, la Palatul Victoria.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS