Băsescu: Sistemul nu e devotat interesului național, dar îl voi învinge și pune la dispoziția cetățeanului

Băsescu: Sistemul nu e devotat interesului național, dar îl voi învinge și pune la dispoziția cetățeanului

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la lansarea candidaților partidului din Suceava pentru alegerile parlamentare că este pregătit să lupte încă zece ani cu adversarii politici.

''Asigur pe adversarii mei politici că am luptat cu ei zece ani, dar sunt gata să mai lupt zece și, așa cum spuneam la încheierea mandatului, am îngenunchiat sistemul, dar nu l-am învins și sistemul trebuie învins și pus la dispoziția cetățeanului'', a spus Băsescu.

''Este singura funcție (cea de președinte al României — n.r.) din care ai radiografia sistemului și înțelegi cum funcționează statul. Înainte fusesem ministru, era o feliuță, acolo, mică din ce înseamnă statul român, fusesem primar general, dar ca președinte am văzut această osatură a statului la lucru, chiar dacă nu am putut să o influențez decât în foarte mică măsură și pe zonele în care aveam atribuțiuni constituționale'', a afirmat el.

Băsescu a vorbit despre ce înseamnă "sistemul", așa cum "l-a înțeles" timp de zece ani de mandat ca președinte al țării, subliniind că toate statele ''au sistem, o coloană vertebrală''.

''Din această coloană vertebrală fac parte generali din serviciile de informații, generali din Ministerul Apărării, generali din Ministerul de Interne, profesori universitari, unii procurori, unii judecători, funcționari din ministere și agenții care sunt veșnic pe posturile lor, în posturi-cheie. Aceste funcții, permanente, bugetare, neafectate de alegeri, sunt cele care constituie coloana vertebrală a unui stat'', a arătat Băsescu, adăugând că politicienii nu fac parte din sistem, pentru că ''se schimbă la patru ani'' sau ''îi mai ia DNA-ul și nu prezintă interes pentru sistem''.

În opinia sa, pentru un stat este important dacă are un sistem ''devotat interesului național și progresului țării sau sieși, cu prioritate''.

''O să vă spun ca om care știe statul ăsta bine că sistemul din România lucrează în interes național când i se cere, când i se dau repere precise, ca de exemplu obiectiv de țară unirea cu Republica Moldova. Sistemul va măcina în favoarea acestui obiectiv. (...) Când nu-i dai obiective, lucrează pentru el'', a susținut Băsescu.

Potrivit liderului PMP, rolul omului politic este să dea obiective ''ferme, clare și tangibile'' sistemului.

''Să vedeți ce face sistemul când nu are de lucru, când nu i se dau obiective. Păi, se fac doctori. E plin sistemul bugetar de doctori. De asta în sistem trebuie să fie și generali, dar și profesori universitari, în egală măsură, nu!? Pentru că așa se înnobilează ei, făcându-se doctori. Sau ei folosesc oamenii politici și te trezești că apare o inițiativă legislativă cum primesc ei pensii speciale. Nu toată lumea primește pensii speciale, după cum bine știți. Sistemul își promovează interesele prin oameni politici vremelnici și ei rămân cu avantajele pentru totdeauna'', a arătat Băsescu.

El a admis că, la finalul mandatelor de președinte, a știut că ''sistemul nu e devotat interesului național'', dar această stare de fapt se poate schimba prin legislație, în Parlament, și se inițiază de Guvern.

''Îmi pare rău că am avut, în cei zece ani de mandat, doar trei ani și patru luni un Guvern care să nu-mi fi fost ostil, Guvernul Boc. În rest, am avut patru ani de Tăriceanu și trei ani de Ponta, care mi-au mâncat zilele, m-au și suspendat, dar nici eu nu i-am lăsat pe ei, așa că nici lor nu le-a fost foarte ușor cu mine'', a spus Băsescu.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…