Băsescu: Schimbul de terenuri în cazul Becali, o mizerie. Un om adus în portbagaj, de neimaginat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, despre cazul George Becali, că "povestea" cu schimburile de terenuri a fost "o mizerie" şi că Armata nu şi-a propus că aibă comandament la Ştefăneşti, el adăugând: "Iar un om care dispune ca un alt om să fie adus în portbagaj e de neimaginat".
Băsescu: Schimbul de terenuri în cazul Becali, o mizerie; Un om adus în portbagaj, de neimaginat
Întrebat dacă este ferm în decizia de a nu mai face nicio graţiere anul aceasta, Traian Băsescu a spus că nu poate fi absolut ferm, pentru că poate fi o situaţie care să reclame clemenţă. "Am auzit tot felul de discuţii aici, în ce fel preşedintele poate, îi spune legea. Nu e adevărat, cei care spun aşa ceva mint. Graţierea nici nu trebuie să fie justificată de preşedinte", a arătat Băsescu, menţionând că a introdus o practică de a cere aviz de la Justiţie.
El a menţionat, la B1TV, că instituţia graţierii este, peste tot în lume, ca şi în România, discreţionară. "Îmi aduc aminte de o bătrână de 80 de ani şi fiica ei, care tocmai fuseseră încarcerate. Nu vă imaginaţi că se redactase hotărârea judecătorească, era neredactată. Bătrâna avea 80 de ani şi fiica peste 60 de ani, erau amândouă, se ţineau una pe alta într-o cocioabă din asta, prin judeţul Botoşani, dacă nu mă înşel, şi fuseseră încarcerate dimineaţa", a povestit şeful statului.
El a adăugat că, la cererea unui membru al familiei, a semnat graţierea celor două femei a doua zi de dimineaţă. "Nu ai obligaţia, aici este vorba de standardul pe care îl impui. Şi nu spun că nu voi graţia, dacă va fi o situaţie socială dificilă, pe care sunt dispus să o înţeleg, dar aici se spune «Gigi Becali, nevinovat». Şi eu, dacă tot am avut acces la actele CSAT, am fost şi eu curios cum a fost cu pământul, de unde se vorbea, cu teren la Ştefăneşti, teren în Pipera, să se facă Comandamentul Armatei Române la Ştefăneşti. Aici e explicaţia pentru care au fost condamnaţi şi Cioflină şi Babiuc. |Am găsit în documnetel CSAT, şi cred că ăsta a fost motivul condamnării, faptul că niciodată Armata modernă a României nu şi-a propus să aibă un comandament la Ştefăneşti", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a mai spus că "luaseră de undeva din istorie, pentru că undeva în perioada interbelică se gândiseră nişte strategi militari să facă asta, dar pe hărţile actuale şi de perspectivă nu figura nicăieri o astfel de construcţie la Ştefăneşti".
"Deci povesea asta cu «Să vedeţi cum s-au dat terenuri», a fost o mizerie, iar un om care dispune ca un alt om să fie adus, băgat în portbagaj e de neimaginat", a mai comentat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a decis, recent, neacordarea graţierii individuale lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a acestuia. În luna februarie, preşedintele Băsescu a declarat că Ministerul Justiţiei, condus de "vărul premierului", Robert Cazanciuc , i-a trimis aviz negativ la cererea privind graţierea lui George Becali, şeful statului amintind că Victor Ponta spunea recent că l-ar graţia pe fostul europarlamentar.
Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina. Finanţatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.
El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.
În 4 martie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni din fotbal judecaţi în dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o lună şi zece zile. În favoarea graţierii lui Gică Popescu s-au pronunţat mai multe personalităţi, dar şi oameni politici, printre care Valeriu Zgonea , Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, în nume personal, existând şi o petiţie on-line în acest sens.
Sursa: mediafax.ro