Băsescu l-a decorat pe Nicolae Văcăroiu: Curtea de Conturi veghează, dar să dea şi soluţii pentru folosirea mai bună a banului public

Băsescu l-a decorat pe Nicolae Văcăroiu: Curtea de Conturi veghează, dar să dea şi soluţii pentru folosirea mai bună a banului public

Curtea de Conturi a fost un "veghetor" al utilizării corecte a banului public, dar este important să sugereze şi soluţii de îmbunătăţire a normelor de utilizare a acestuia, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, după decorarea preşedintelui Curţii, Nicolae Văcăroiu.

Traian Basescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Băsescu l-a decorat pe Nicolae Văcăroiu, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.

Decorarea lui Văcăroiu a fost propusă de preşedinte,"pentru excelenţa, recunoscută la nivel internaţional, de care a dat dovadă în coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului".

Distincţii au primit şi alţi reprezentanţi ai Curţii de Conturi.

În discursul său, preşedintele a spus că este o onoare pentru el să dea un semnal de respect pentru "instituţia care veghează la corecta utilizare a banului public".

El i-a felicitat pe reprezentanţii Curţii de Conturi decoraţi la Palatul Cotroceni, pentru aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

"Trebuie să recunoaştem, nu a avut o continuitate absolută (Curtea de Conturi, nr), dar într-o formă sau alta, controlul asupra utilizării banului public a existat", a spus Traian Băsescu , adăugând: "Curtea de Conturi este unul din pilonii statului român şi istoria lui începe o dată că statul modern român. Înfiinţată de Alexandru Ioan Cuza, a fost, în timp, un veghetor al utilizării corecte a banului public".

El a apreciat rezultatele activităţii Curţii de Conturi, care "se văd de multe ori în efortul de recuperare a pagubelor pe care le fac instituţiile în urma rapoartelor Curţi".

"Este important pentru toate celelalte instituţii publice să avem o Curte de Conturi puternică, profesionistă şi în acelaşi timp o Curte de Conturi care să sugereze şi soluţii de îmbunătăţire a normelor de utilizare a banului public", a mai afirmat Băsescu, completând că reprezentanţii Curţii de Conturi sunt cei care "radiografiază continuu atât modul în care ordonatorii de credite utilizează banii dar în acelaşi timp, au posibilitatea să înţeleagă, în urma controalelor pe care le fac, şi neajunsurile legislative".

Potrivit preşedintelui Băsescu, una din misiunile Curţii de Conturi, dincolo de cea de a veghea la corecta cheltuire a banului public, este contribuţia pe care această instituţie o poate aduce în îmbunătăţirea legislaţiei prin propunerile care rezultă în urma controalelor.

Traian Băsescu a vorbit şi despre activitatea Curţii de Conturi din perspectiva supravegherii utilizării banilor europeni, şi a precizat că doreşte să felicite Curtea pentru modul în care au reuşit să ţină sub control utilizarea banului public, fie că este banul contribuabilului român, fie că este ban din contribuţiile cetăţenilor europeni.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni, au fost decoraţi mai mulţi membri ai Curţii de Conturi.

Astfel, Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Comandor a fost primit de Elena-Doina Dascălu, vicepreşedintă a Curţii de Conturi.

Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” - în grad de Cavaler a fost primit de: Mircea V Vasile Popescu vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Aron-I Ioan Popa preşedinte al Autorităţii de Audit, Gheorghe Oană, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, I Ioan Anton vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, I Ioan Bogdan preşedinte al Curţii de Conturi în perioada 1993 – 1999, şi Ioan Condor, preşedinte al Curţii de Conturi în perioada 1999 - 2002.

Ordinul Naţional „Pentru Merit” - în grad de Cavaler a fost primit de: Marius Vorniceanu, consilier de conturi, Ştefan Pete, consilier de conturi, Mihai Hură, consilier de conturi, Verginia Vedinaş, consilieră de conturi, Dumitru Alămîie, consilier de conturi, Constanţa-Anca Donovici, consilieră de conturi, Mărioara-Sabina Funar, consilieră de conturi, Ionel Ştefan, consilier de conturi în perioada 2002 - 2008, Aurona-Marta Pelea, consilieră de conturi, Lucian Negrea, consilier de conturi, Ioan Hurjui, consilier de conturi, P Petru Lakatos consilier de conturi, Georgeta-Carmen Stănescu, consilier de conturi, Gheorghe Neicuţescu, consilier de conturi în perioada 2008 - 2011 şi Alexandru-Octavi Stănescu, secretar general al Curţii de Conturi.

Decoraţiile au fost conferite la propunerea preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…