Băsescu: „Justiţia nu este 100% curată, iar reformele nu sunt ireversibile. Sunt nişte pârghii care ar da putere totală PSD-ului”
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
Despre regimul Băsescu
Să lămurim ce înseamnă regimul Băsescu: o Justiţie care a început să funcţioneze, România a recuperat 10.000 de km 2 în Marea Neagră. Înseamnnă regimul în care s-au promovat patru coduri, este acela în care s-a făcut o lege a educaţiei din care tinerii ies cu o meserie, s-a făcut legea micii reforme. S-a redus numărul de funcţionari, deci povara celor care produc bani în economie. Dacă domnul Sârbu crede că acest regim trebuie lichidat şi înlocuit cu regimul baronilor, o să-i spun că rămâne ceea ce a fost tot timpul: un om neadaptat la democraţie, care crede că se poate întoarce regimul Năstase.
Despre campania electorală a PSD
Aceşti 10 ani sunt cea mai bună periodă pe care a avut-o România de la formarea statului unitar român, chiar dacă am trecut şi printr-o criză. Tata socru gândeşte la fel ca ginerică. Ponta când se dă cu barca, când plagiază. A reuşit performanţa de a pune pe clipul electoral al PSD, care spune că iubeşte România, poze din Belarus. Plagiatorul Ponta, la Soci, apare în poză cu Ianukovici şi cu preşedintele Kazahstanului.
Aduceţi-vă aminte ce ţipa tata socru, că terenurile de la Fundulea au fost luate de fiica preşedintelui. Când şi-au dat seama că au fost luate de hoţi de la ei, n-am mai auzit nimic. Reformele nu sunt ireversibile. Cu influenţa pe care o pot avea partenerii noştri, ei nu pot face nimic altceva decât declaraţii. Nu pot interveni în deciziile politce ale statului în mod brutal.
Efectul este în zona economică. Devii un stat în care partenerii tăi nu mai au încredere. Asta e perspectiva în care Ponta, împreună cu tata socru vor pune mâna pe justiţie, pe SRI sau pe DNA. Există riscul numirilor. Preşedintele are ultima semnătura pentru numiri. La Parchete, aceeaşi situaţie. La serviciile secrete, aceleaşi lucruri. Sunt nişte pârghii care ar da putere totală PSD-ului.
PD nu are comportament democratic. Controlul grupurilor nelegitime asupra decizililor guvernamentale: asta se întâmplă în PSD: Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mânănce mazăre. Ia apărarea oricărui baron care este adus în faţa procurorilor. Poziţia lui Ponta de a suţine acest baronet corupt este smenul că România ar putea intra sub controlul acestor grupări ilegitime.
Ponta nici măcare nu e marionetă, când nu te uiţi la ea, mai dă singură din mâini. Victor Ponta este un supus a două linii negative: baronetul din teritoriu şi trusturile media. Supunerea faţă de Voiculescu este catastrofală. Ponta nu este unicat. La suspendarea din 2007, Voiculescu a fost prima donă, şeful comisiei, iar Tăriceanu şi-a sacrificat preşedintele pentru imagine. Geoană a fost şi el atunci. În 2012, Ponta şi Antonescu, care acum văd că e un mare luptător pentru dreptate, a făcut ţăndări statul de drept. Dacă aş fi acceptat să fiu un supus al lui Băsescu şi al lui Vântu, aş fi dus-o mult mai bine. Au coborât prea jos în goana pentru imagine.
La începutul mandatului meu, mare bătălie am dat-o cu CSM-ul şi cu Înalta Curte. Erau acolo nişte brontozauri din era Năstase. Justiţia nu e 100% curată. Am semnat decrete pentru 3.00 de magisraţi tineri. S-a schimbat justiţia consistent, dar vechera generaţie a rămas cu nărăvaruile cu care a crescut.
Pe măsură ce noua generaţia va începe să ocupe funcţii în ierarhia sistemului judecătoresc, acest lucru se va schimba. Nu putem spune că avem probe de magistraţi care şi-au făcut treaba aplicând legea. Cele trei puteri trebuie să se întâlnească. Preşedintele poate prezida şi şedinţe ale guvernului, poate prezida şi CSM. E o funcţie care trece prin toate cele trei puteri, cu un grad mai mare sau mai mic de autoritate. Dacă nu interacţionează unul cu altul, funcţionează discreţionar.
Trebuie mutată propunerea procurorilor la CSM. Nu are ce căuta la Guvern. CSM trebuie să propună procurorul general. Mai ales că preşedintele poate refuza o numire numai cu motivaţie. Amestecul politicului în numirea celor mai înalţi priocurori din sistemul Parchetelor, este o implicare a politicului. Ar trebuie propuşi de CSM şi numiţi de preşedinte.
Despre unificarea dreptei
Blaga e o uriaşă dezamăgire pentru mine. E singura remarcă pe care vreau să o fac. Dreapta, după europarlamentare, trebuie stabilească un singur candidat pentru prezidenţiale. Este o glumă să meargă separat. Şansele de victorie ale candidatului dreptei se va minimaliza. Îmi voi asuma un rol de coagulare numai dacă va fi necesar. Eu cred că partidele ar prefera să nu fie tutelate.
Vasile Blaga, dacă va avea un eşec, va fi în stare să caute orice soluţie pentru a se salva. Va avea un eşec dacă nu va face 20% la europarlamentare. De asta a promovat atât de timpuriu candidatul Predoiu. Sper să se trezească. Vin mulţi politicieni la mine. Pe unii nu-i primesc. Nu sunt mulţi, dar nu sunt puţini. Dacă preşedinţii partidelor de drepta vor dori să vorbească, îi voi primi. Dacă nu, să stabilească ei un candiudat unic în luna iunie. Fiecare crede că are candidatul care ajunge în turul doi. Asta e problema. După europarlamentare, vor veni cu procente.
Despre eliberarea din funcţie a lui Cristian Diaconescu
N-aş comenta. E o problemă de serviciu. Nu cred că e vorba de o candidatură . E o chestiune simplă, de serviciuu. Nu vă pot spune nimic.
Despre miza porturilor din Constanţa
Sunt total rupt de portul Constanţa de ani de zile. Nu am nicio miză acolo. Banii şi controlul sunt miza lui Mazăre. Nu-i mai ajunge cât a furat din terenuri, din conturi prin Israel. Banii din port nu se duc la niciun buget, se duc la dezvoltare. Portul Constanţa, în afara de fonduri europene, banii pe care îi obţine ca profit îi reinvesteşte. Mazăre vrea să-i ducă la încâlzire.
Portul Constanţa, ca structură de importanţă naţională, era şi pentru NATO. Singura structură care poate face transporturi maritime este Ministerul Tarnsporturilor. Strartegia Dunării are capăt de linie chiar portul Cosntanţa. Ce te faci dacă Mazăre are spectacole pe acolo. Porturile Rotterdam şi Anvers sunt adminsitrate local de când s-au înfiinţat, dar Rotterdam nu face ce-i dă prin cap privind dezvoltarea.
Despre vizita adjunctului Victoria Nuland
A fost un mesaj destul de clar. Noi părem aşa că acum am descoperit apa caldă. Am vorbit de vulnerabilitatea trusturilor de presă în 2010, în strategia de apărare. Uitaţi-vă cum a ajuns Ucraina din cauza corupţiei. Mesajul a fost pentru regiune, nu numai pentru România. SUA sunt păţite. Au un caz Snowden şi au mai avut şi wikileaks.Snowden s-ar putea fi servit cu bani de oligarhi ruşi. Federaţia Rusă pentru mulţi ani de acum înainte va fi considerată o ameninţare la adresa statelor. România va rămâne pentru mutl timp graniţă a NATO şi a UE.
Ţările de graniţă trebuie consolidate. Va trebuie să fie efort naţional şi efort al aliaţilor noştri. Va fi categoric o creştere a prezenţei NATO militare în România. Este fundamental ca instituţiile statul român să facă demonstraţia că nu pot fi corupte nici de Voiculescu, nici de Ghiţă. Nu se poate să şubrezeşti fibra statului într-un stat democratic.
Niciodată CNA nu a fost atât de aservit politic cum este acum. Doamna preşedinte a spus că vrea să controleze şi internetul din slugărnicie faţă de Victoraş. Nu cred că se va ajunge aici, dar este clar că CNA este o instituţie cangrenată politic. Trebuie să depolitizăm aceste instituţii. Este un eşec al mandatului meu.
Despre situaţia de la Spitalul de Arşi
Nu se poate pune un poliţist sau un procuror în spatele fiecărui om al României. Reşeau de la Spitalul de Arşi a fost urmărită doi ani. Au încrecat să vadă cât de extins este sistemul. Sistemul sanitar este cangrenat de corupţie. La operaţia mea din Viena onorariul medicului era din operaţie. A costat 18.000 d eruo, din care 12.000 a revenit medicului. Medicii în Romîânia ar trebui să aibă tarif şi contract. Când am vrut să facem această reformă, a reacţionat mafia din sistem, căreia i se pare că ar câştiga mai mult dacă drenează resursele statului, decât dacă ar avea tarif.
Despre cazul Mustaţă
Sunt exagerări. Voiculescu a vrut doar să impresioneze, dar nu am să înţeleg de ce a ieşit Voiculescu în conferinţă de presă când era vorba de judecătorul Mustaţă. Reacţia lui a fost reacţia unui om vinovat, care se aştepta ca, după Mustaţă, să vină să-l ia şi pe el. Îl pune sub acuzaţia de suspect. Domnul Niţu nu putea să nu respecte legea. Ce să facă domnul Niţu? Era treaba CSM să reacţioneze şi a reacţionat. Procurorul General ar intra într-o dispută cu Voiculescu. Domnul Niţu nu a dat niciun semn că ar fi servil. Imediat ce trimiţi o reclamaţie, se dă număr şi anunţi că începe urmărirea penală. Nu mai lasă portiţe. Asta cere Codul Penal.
Despre vizita lui Ponta în Constanţa
Este un politician cu experienţă, dar este dependent de baronii corupţi. Uitaţi-vă la două judeţe care au fost afectate în 2005: Timiş şi Teleorman. În Teleroman nu s-a investit niciun leu. Aici, unde a lucrat baronul Dragnea, nu este niciun dig construit după 2005. Veţi vedea cum îşi schimbă baronii firmele între ei. Nu o spun ca ameninţare, dar ştiu cât şi cum a construit capacitatea statului de a face faţă corupţiei: toţi care fură să nu stea liniştiţi. Instituţiile statului devin mai eficiente.
Despre viitorul preşedinte
Crin Antonescu nu-mi dă niciun element că ar fi dispus să înfrunte o clasă politică majoritară sau trustul de presă. S-a făcut preş în faţa lui Voiculescu, a spus CCR că dacă în 24 de ore, Parlamentul votează şi fără aviz de la CCR. Nu a rezistat presiunea mogulului Voiculescu. Emil Boc, Elena Udrea nu ar face aceste compromisuri. Mai departe nu mă duc, pentru că nu-i cunosc. Pe MRU nu-l cunosc la fel de bine ca Emil Boc.
Mi se pare că practic nu mai merge, dar i-am auzit ameninţându-mă cu suspendarea. Cred că fi un excelent prim-ministru.
Despre relaţia Bisericii cu politica
Ştiu cum a procedat Patriarhul Daniel, nu a lăsat Biserica să se implice, nu a stimulat. Că unii s-au implicat, este altă socoteală. Preafericitul este foarte pragmatic. Are nevoie de bani să termine Catedrala Mântuirii Neamului. Se încearcă apropierea preoţilor de partide, dar marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice.
Despre ultimele evoluţii din Ucraina
Şi noi ne-am evoluat rezerviştii. Au făcut-o toate statele NATO. A trebuit făcută o evaluare, ce capacitate avem dacă este atacată una din ţările baltice. Mulţi din rezerviştii noştri sunt în Italia şi Spania. Se întâmplă în toate ţările europene. Nu este luată nicio decizie. Ucraina afectează R. Moldova. Moldova este cea mai afectată, pentru că avea relaţii economice cu Ucraina. Problema transnistriană era o problemă pe care R. Moldova şi Ucraina o tratau în tandem.
Ce se întâmplă cu o ţară ca R. Moldova dacă Rusia vrea? Aceasta este întrebarea. Procesele de semnare a acordului de liberalizare a vizelor, m-am bătutu foarte tare. Am transmis o scrisoare liderilor europeni să semnăm acordul pe 27 mai, să nu lăsam până în iunie. Să putem să ratificăm înainte de plecarea Parlamentelor în vacanţă. Semnarea înseamnă şi intrarea parţială a lui în vigoare. Realitatea este că România este la graniţa NATO şi UE şi trebuie să devină foarte puternică, să devină exigentă faţă de politicieni.
Despre creşterea economică
Creşterea economică de acum se datorează iniţiativelor din Guvernul Boc, de reechilibrare macroeconomică. A stabilit cele patru scheme de ajutor de stat pentru investitori. Ponta nu a făcut decât să introducă 35 de taxe.
Despre Martin Schulz
Uitaţi-vă că un fost premier socialist se pupă pe gură cu Putin. Orice vot dat PSD înseamnă şi un vot pentru Martin Schulz.
Sursa: adevarul.ro