Băsescu: Derogarea de 0,3% pentru bugetul Apărării se rezolvă prin documentație, nu prin dat sarcini președintelui

Băsescu: Derogarea de 0,3% pentru bugetul Apărării se rezolvă prin documentație, nu prin dat sarcini președintelui

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că Guvernul poate să obțină o derogare din partea Comisiei Europene pentru a suplimenta bugetul Apărării cu 0,3 % dacă depune o "documentație solidă", anunțând că îl va preveni pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, asupra acestui subiect.

Foto: (c) SIMION MECHNO/ AGERPRES FLUX

"Am văzut sarcina pe care am primit-o, prin presă, de la ministrul Apărării, să rezolv problema bugetului Apărării. Domnul ministru tinde să dovedească și public că nu înțelege nimic. Întrebarea mea este, pentru că nu vreau să se facă un joc politic pe această temă, ce documentație s-a trimis la Comisia Europeană pentru ca eu să susțin în Consiliu acest lucru. (...) Acest lucru se face însă cu o documentație solidă, depusă la Comisia Europeană. Și eu sunt convins că, în perioada următoare, și ministrul Apărării, și ministrul de Finanțe, și premierul vor lucra la această documentație. Eu îl voi preveni pe Jean-Claude Juncker că o astfel de documentație va veni și pe urmă se va putea discuta în perioada imediat următoare. Guvernul trebuie să intre în structurile Comisiei Europene pentru a obține această derogare. Acest lucru este posibil, dar nu se rezolvă cu dat sarcini prin presă, ci făcut documentație consistentă", a afirmat Băsescu, la Aeroportul 'Henri Coandă', înainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Șeful statului a adăugat că a discutat cu premierul Victor Ponta pe acest subiect în timpul negocierilor cu FMI pe marginea bugetului pe 2015 și că i-a cerut lui Ponta să includă în buget un deficit suplimentar de 0,1% pentru armată, pentru ca mai apoi România să solicite încă 0,2%.

"Am discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect în timpul negocierilor cu Fondul. L-am rugat să "agațe" în deficitul pe care îl va conveni (...) pentru a credibiliza acțiunea noastră (...) un 0,1% în plus pentru armată, pentru ca noi să spunem : "atâta am putut, dar mai vrem o extindere cu încă 0,2 % a deficitului destinat cheltuielilor de apărare", a explicat președintele.

Băsescu a mai spus că l-a informat și pe președintele ales Klaus Iohannis asupra poziției sale pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta anunța, după încheierea negocierilor cu FMI, CE și BM, că alocarea a 0,3% din PIB în plus pentru cheltuieli militare nu este cuprinsă în bugetul de anul viitor și poate fi obținută doar în Consiliul European, întrucât reprezentantul Comisiei Europene la negocierile cu Guvernul nu a avut mandat pentru această derogare.

"Am avut o discuție cu domnul președinte în funcție, Traian Băsescu, voi avea o discuție și cu președintele ales, domnul Iohannis, pentru că decizia de a acorda României această derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar în Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18 (decembrie — n.r.) ori la Consiliile următoare, România va reveni cu această solicitare dintr-un motiv foarte simplu de înțeles: suntem la granița cu Ucraina, la granița unor conflicte deocamdată înghețate (...), avem niște obligații pe care ni le-am asumat la summitul NATO și evident că sperăm ca, în Consiliul European, România să obțină (derogarea — n.r.)", susținea Ponta.

AGERPRES/(A, AS — autor: Doroteea Purcărea, editor: Vicențiu Purcărea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…