Baronii celor mai sărace 10 judeţe din România
O analiză a ziarului „Adevărul“ arăta săptămâna aceasta cât de mare este discrepanţa între bogaţii şi săracii României. Am făcut un calcul simplu pe baza a trei indicatori economici: valoarea PIB pe judeţe, salariul mediu net pe judeţe şi rata şomajului pe judeţe. Rezultatul a reflectat o ţară împărţită în două, sau două Românii cu realităţi diferite. În timp ce Bucureşti, Timiş, Braşov, Constanţa şi Sibiu prosperă pe fondul dezvoltării industriei, judeţele Vaslui, Botoşani, Teleorman, Neamţ, Mehedinţi se zbat, de ani întregi, în aceeaşi sărăcie lucie. Am corelat cifrele sărăciei cu liderii politici care se confundă, practic, cu judeţele respective. Aşa-numiţii baroni locali, care au afundat regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării într-un adânc hău al sărăciei.
Judeţul Vaslui este pe primul loc în topul sărăciei, cu 14. 639 lei pe cap de locuitor. În comparaţie, judeţul Timiş are un PIB pe cap de locuitor de 47.669 lei, fiind pe primul loc la acest capitol după Bucureşti. De asemenea, Vasluiul este judeţul cu cei mai mulţi şomeri, rata fiind de 10. 43%. Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, sfidează aceste cifre. Dumitru Buzatu a intrat în politică în anul 1992, atunci când, din profesor de filosofie, a ajuns deputat pe listele PDSR, după ce s-a împrietenit cu Ion Iliescu. A fost parlamentar până în 2004, când a fost ales vicepreşedinte al CJ Vaslui. La alegerile din vara lui 2012 a fost ales preşedinte al CJ, cu peste 60% din voturi. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Dumitru Buzatu se poate lăuda cu o avere impresionantă: 10 hectare de teren agricol, 1.465 de hectare în intravilan. Împreună cu soţia sa, senatoarea Gabriela Creţu, Buzatu mai deţine două apartamente, unul în Vaslui şi unul în Bucureşti, dar şi o casă. În 2013, Buzatu, care spune despre el că e marxist- comunist, a mers la înmormântarea liderului comunist Hugo Chavez în Venezuela.
Judeţul Botoşani este la fel de bine prins în menghina sărăciei, cu un PIB pe cap de locuitor de numai 16.361 lei. Patria lui Eminescu este condusă, din 2012, de liberalul Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Ţurcanu i-a urmat unui om cu mult mai mare influenţă, Constantin Conţac, unul din primii baroni ai ţării, care a condus Botoşaniul între 2000 şi 2008. Cât timp a fost baron local, şeful drumurilor judeţene era chiar fiul său, Liviu Conţac, ajuns acum cel mai important om de afaceri în construcţia de drumuri din judeţ. În 2012, au fost condamnaţi amândoi la trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie.
Urmaşii lui Dragnea şi Flutur
Podiumul săracilor este completat de judeţul Teleorman, regiune ce se confundă, practic, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a condus judeţul nu mai puţin de 12 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi baroni locali. În 2000, politicianul făcea parte din PD, împărţindu-şi influenţa locală cu Adriean Videanu, originar şi el din Teleorman. Imediat după alegeri Dragnea îi trădează pe democraţi şi trece la PSD. Astăzi, Dragnea este preşedinte executiv al PSD, vicepremier, ministru al Dezvoltării şi visează să de vină prim-ministru. După ce Dragnea a intrat în Guvern, judeţul a intrat pe mâinile lui Adrian Gâdea, pupilul său.
Ne întoarcem în Moldova. În Moldova lui Ştefan. Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. Aflat la al treilea mandat de primar, Ştefan nu controlează doar oraşul Piatra Neamţ, ci întreg judeţul, alături de preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, înregimentat în UNPR. Numele lui Culiţă Tărâţă este sinonim cu Insula Mare a Brăilei: 57.000 de hectare de teren, cel mai fertil şi valoros teren agricol al României, pe care l-a primit de la Agenţia Domeniilor Statului în regim de arendă pentru 10 ani.
Judeţul Mehedinţi este condus de un baron local din tânăra generaţie: Adrian Duicu, aflat în acest moment în arest preventiv pentru trafic de influenţă. Duicu a intrat în PSD în 2001, având în CV afaceri necurate cu combustibil. A urcat trepetele, încet-încet, până când a ajuns şef de organizaţie judeţeană şi, apoi, preşedinte al CJ, cu susţinerea temeinică a lui Victor Ponta. De altfel, Duicu se lăuda cât putea că este prieten la cataramă cu Ponta, că împarte funcţii chiar în biroul acestuia, conform unor stenograme. În plan familial, mama sa l-a acuzat într-o plângere la poliţie că a bătut-o, însă şeful Poliţiei Mehedinţi, Ştefan Ponea, este un alt bun prieten al său, drept urmare cazul a fost închis.
Şi Bucovina este reprezentată în clasamentul sărăciei. Judeţul Suceava este condus acum de Cătălin Nechifor, care l-a învins în 2012, la mustaţă, pe Gheorghe Flutur, cel care a ocupat prima funcţie a judeţului între 2008 şi 2012 şi a rămas în mentalul colectiv pentru faptul că a scris Bucviona din oi, în timpul unei vizite a preşedintelui Traian Băsescu. Înaintea lui Flutur, şeful judeţului a fost Gavril Mârza, PSD-ist din vechea gardă, acum senator.
Vrancea lui Oprişan
Olt şi Vrancea sunt colege de clasament şi au un mare lucru în comun: sunt conduse de baroni PSD. Dacă Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt este un tip discret, Marian Oprişan, jupânul judeţului Vrancea încă din anul 2000, este exact la polul opus: jonglează cu banii publici, numeşte oameni în ministere şi deconcentrate, se luptă cu DNA în dosarul „Căprioara“ ţi locuieşte într-o adevărată fortăreaţă.
Judeţul Buzău este condus acum de Cristinel Bîgiu, un liberal necunoscut, însă, până în decembrie 2012, omul care trăgea toate sforile în judeţ era Victor Mocanu. Actualul senator PSD a fost în fruntea Buzăului din 2000, mai întâi în postura de vicepreşedinte, apoi, din 2004, a fost şef de CJ. Între timp, l-a propulsat şi pe fiul său în Parlament.
Covasna încheie topul negru al României. Judeţul este condus de Tamas Sandor, lider UDMR foarte apropiat de Laszlo Tokes. De altfel, Sandor se luptă cu cerbicie pentru a arbora steagul secuiesc pe instituţiile de stat din Covasna. După ce şi-a terminat studiile la Budapesta, acesta a fost promovat deputat UDMR în trei legislaturi, timp de 12 ani, până în anul 2008. Apoi a preluat şefia CJ Covasna. Deţine peste 10 hectare de teren, o vilă de mari dimensiuni şi conturi de zeci de mii de euro.
Topul sărăciei
Judeţ PIB pe cap de locuitor (lei)
Vaslui 14,639
Botoşani 16,361
Teleorman 18,591
Neamţ 18,819
Mehedinţi 19,523
Suceava 20,267
Olt 20,771
Vrancea 20,979
Buzău 21,655
Covasna 21,657
Sursa: adevarul.ro