Barometru: Bisericile sunt prezentate mai degrabă negativ în mass-media; presa exagerează unele probleme
Bisericile sunt prezentate mai degrabă "negativ" în presă din cauză că mass-media "exagerează" unele probleme din activitatea de zi cu zi a cultelor, iar acestea ar trebui să fie mai critice faţă de liderii de opinie şi politicienii care se exprimă public împotriva credinţei şi a religiei, relevă primul barometru al vieţii religioase din România.
Conform cercetării sociologice, care a fost realizată de LARICS şi prezentată miercuri în Aula Academiei Române, 46,5% dintre cei chestionaţi au afirmat că Bisericile sunt prezentate mai degrabă negativ în presă, în timp ce 34,9% cred că acestea sunt prezentate mai degrabă pozitiv. 18,6% dintre respondenţi nu au ştiut/nu au răspuns la această întrebare.
Potrivit studiului, Cultele sunt prezentate negativ de către mass-media din cauză că presa "exagerează" unele probleme din activitatea de zi cu zi a Bisericilor (47,3%) sau pentru că majoritatea jurnaliştilor şi a formatorilor de opinie nu sunt persoane religioase (15,9%).
Peste o treime (35,1%) dintre români cred că prezentarea negativă a Bisericilor de către presă este cauzată de problemele reale din activitatea de zi cu zi a acestora.
Aproximativ jumătate (50,4%) dintre cei care consideră că Bisericile sunt prezentate mai degrabă pozitiv de către presă pun acest lucru pe seama faptului că fac lucruri bune în societate, 33,8% susţin că, în general, oamenii evită să critice activitatea Bisericii, iar 11,7% - pentru că majoritatea jurnaliştilor şi formatorilor de opinie sunt persoane religioase.
În opinia a 92,8% dintre români, Cultele ar trebui să se ocupe mai mult de ajutorarea bolnavilor şi a persoanelor nevoiaşe, în vreme ce 84,2% spun că acestea ar trebui să se dedice doar problemelor religioase, iar 75,5% le vor mai prezente în viaţa publică, în educaţie, cultură, mass-media.
Totodată, 60,1% dintre participanţii la studiu afirmă că Bisericile ar trebui să fie mai critice faţă de liderii de opinie şi politicienii care se exprimă public împotriva credinţei şi a religiei.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, pe baza unui chestionar aplicat telefonic.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane, reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą3%, la un grad de încredere de 95%.
Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele Capitalei, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. AGERPRES