Barna: Actualul guvern trebuie să plece / Anticipate pot fi cel mai devreme peste un an / Până atunci, susținem un guvern non-PSD, cu trei condiții
Liderul USR, Dan Barna, a declarat, luni seara, că actualul guvern trebuie să plece și că varianta corectă o reprezintă alegerile parlamentare anticipate, însă, pe procedurile constituționale acestea pot fi organizate cel mai devreme simultan cu alegerile locale, peste un an. Până atunci, USR ar susține parlamentar un guvern non-PSD, cu trei condiții, scrie G4Media .
„Acest guvern trebuie să plece. Ceea ce s-a întâmplat ieri în diaspora nu cred că e niciun dubiu pentru nimeni că a fost o strategie să îi împiedice pe românii din diaspora să voteze. (…) Pentru România, varianta corectă este cea a alegerilor anticipate, pentru că un guvern serios care să conducă România cu această majoritate parlamentară care tocmai a devenit ilegitimă prin votul de ieri al cetățenilor nu are cum să fie o alternativă realistă, nu are cum să funcționeze un guvern cu această majoritate”, a declarat Dan Barna, într-o intervenție telefonică la RTV.
Liderul USR a precizat însă că „alegerile anticipate pot fi realizate doar după prezidențiale, pentru că acum e o problemă de timing, deci cel mai devreme când ar putea fi anticipate ar fi odată cu alegerile locale și practic s-ar salva șase luni de coșmar pentru România”.
„Până atunci, pentru că până la locale mai este aproape un an, logica este că se poate crea un guvern non-PSD din actuala structură a Parlamentului prin eventuala coalizare a tuturor celorlalte forțe. USR a anunțat că nu va face parte din acest Guvern, dar este dispus să îl susțină parlamentar, atâta timp cât acel guvern va avea în programul său trei elemente: fără penali în funcții publice, primari în două tururi și repararea OUG 114 care pur și simplu alungă companiile din țară în momentul de față”, a subliniat Dan Barna.
Constituția prevede că Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Însă, tot legea fundamentală stabilește că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României.