Bărbatul acuzat de uciderea unei protestatare în Virginia admira lagărele de concentrare naziste (coleg de clasă)
În urmă cu doi ani, într-o excursie cu școala, James Fields a pășit în fostul lagăr de concentrare din Dachau (Germania) și i-a mărturisit unui coleg că acolo "s-a întâmplat minunea", scrie marți Reuters despre neonazistul care a ucis o femeie și a rănit 20 de oameni după ce a intrat cu mașina într-un grup de persoane care protestau față de un marș al naționaliștilor albi la Charlottesville, statul Virginia.
Mai multe persoane care au fost colegi cu Fields la Liceul Randall K. Cooper din Union, statul Kentucky, și-l amintesc ca pe un tânăr furios, care vorbea cu admirație despre naziști și despre Adolf Hitler.
În timpul unei excursii cu școala, în iunie 2015, Fields a scuipat în direcția unui monument dedicat soldaților ruși din Germania și a refuzat să facă duș pe motiv că nu voia să folosească ceea ce el a numit "acea apă murdară de porci", potrivit unui alt coleg de clasă care îl cunoaște pe Fields din copilărie. La Dachau, Fields părea "un puști într-un parc de distracții", a povestit fostul coleg, sub rezerva anonimatului, de teamă să nu devină o țintă. "Citea fragmente din Mein Kampf, iar noaptea asculta muzică de propagandă nazistă", a declarat el pentru Reuters.
Un alt coleg de clasă din liceu, Morgan Stidham, a mărturisit că nu-l cunoștea prea bine pe Fields, dar că nu l-a văzut niciodată făcând ceva violent. "L-am auzit doar vorbind despre chestii privind nazismul și despre cât de grozav era Hitler", a spus Stidham.
Caleb Orndorff, un bărbat de culoare, și el fost coleg cu tânărul neonazist, a povestit că el și fratele lui au avut o altercație verbală cu Fields și că acesta le-a adresat injurii rasiste.
Fostul profesor de istorie al lui Fields, Derek Weimer, a vorbit cu mai multe ziare din SUA despre fascinația acestuia față de Hitler. "Prima mea senzație a fost: Am dat greș, am dat greș", a declarat Weimer publicației Toledo Blade.
Imediat după ce a terminat liceul, în 2015, Fields a intrat în armată, dar a abandonat în decembrie, nereușind să se ridice la standardele de antrenament, a anunțat armata într-un comunicat.
Mama lui Fields, Samantha Bloom, a povestit că fiul ei i-a spus că va participa la marșul din Virginia, dar nu i-a menționat despre ce anume este vorba, potrivit aceleiași publicații. "Am crezut că are legătură cu (președintele american Donald) Trump. Încerc să nu mă amestec în opiniile lui politice", a explicat femeia.
Potrivit EFE, presa locală a mai scris că Samantha Bloom a sunat la poliție de cel puțin două ori din cauza atitudinii și amenințărilor proferate de tânăr la adresa ei. Primul apel telefonic a avut loc în 2010, când Fields avea doar 13 ani. În discuția cu poliția, Samantha Bloom, care suferă de o dizabilitate și folosește un scaun cu rotile, a explicat că fiul ei a lovit-o în cap și a amenințat-o să o mai lovească, după ce femeia i-a interzis să se mai joace pe calculator. Mama, care s-a închis în baie pentru a putea suna la poliție, a povestit că tânărul era sub tratament medical pentru controlul temperamentului.
În al doilea apel, survenit în octombrie 2011, Bloom a reclamat că Fields avea o atitudine "foarte amenințătoare la adresa ei" și că ea nu simțea "că poate controla situația". O lună mai târziu, poliția a revenit la domiciliul familiei când o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică a alertat forțele de ordine că Fields a scuipat-o în ochi pe Bloom, că a amenințat-o cu un cuțit și că ea voia ca băiatul să fie internat. Potrivit cotidianului The Washington Post, după acest apel la poliție, Fields a fost internat într-un centru de detenție pentru minori.
Reuters relatează că Fields și mama sa s-au mutat din nordul statului Kentucky în orașul Maumee, din nord-vestul statului Ohio în urmă cu un an, pentru că femeia găsise un loc de muncă în acest stat, potrivit The Blade. În urmă cu câteva luni, Fields s-a mutat singur într-un apartament și a călătorit în Virginia pentru marșul de sâmbăta trecută.
Tatăl lui Fields a fost omorât de un șofer beat, cu câteva luni înainte de nașterea tânărului, a relatat The Washington Post, citând un unchi a cărui identitate nu a fost făcută publică.
Fields, în vârstă de 20 de ani, a compărut luni în fața unui tribunal, via unei legături video, iar judecătorul i-a respins cererea de eliberare pe cauțiune. Tânărul, care a vorbit puțin în timpul audierii, a declarat că oricum nu avea bani ca să achite cauțiunea, deoarece câștigă doar 325 de dolari pe săptămână de la o firmă de securitate.
În fața tribunalului, naționaliști albi și antifasciști s-au înjurat, însă poliția a desfășurat efective numeroase și nu au avut loc incidente. Publicația Vice a relatat că unii dintre cei mai cunoscuți neonaziști din SUA s-au prezentat la tribunal, luni, pentru a-și manifesta sprijinul pentru James Alex Fields, cel puțin trei naționaliști albi protestând față de trimiterea în judecată a lui Fields, iar un altul a strigat "Heil victoria!"
Matt Heimbach, un cunoscut naționalist alb din Indiana, a fost și el prezent în fața tribunalului și a promis că naționaliștii albi vor reveni în forță la Charlottesville. Heimbach este descris de Southern Poverty Law Center drept "reprezentantul noii generații de naționaliști albi", creditată cu înființarea unui număr de organizații studențești ale naționaliștilor albi în Maryland și care este în prezent "un vorbitor constant în circuitul discursurilor dreptei radicale".
Pe de altă parte, persoane care se declară împotriva supremației albilor au doborât luni de pe soclu o statuie confederată în Durham, oraș cu circa 260.000 de locuitori din statul Carolina de Nord, relatează dpa. Protestatarii au dat jos statuia din 1924, care înfățișa un soldat care reprezenta trupele care au luptat în statele sudice în timpul războiului civil din SUA, a relatat postul de radio WNCN. Manifestanții au legat o funie de gâtul statuii și au smuls-o de pe soclu. Odată la pământ, s-au urcat cu picioarele pe ea.
Dezbaterea pe tema statuilor și simbolurilor sudiste a început în SUA după ce Dylann Roof, un tânăr naționalist alb fascinat de Confederație, a asasinat în iunie 2015 nouă credincioși într-o biserică frecventată de persoane de culoare în Carolina de Sud. Autoritățile au început atunci să retragă unele dintre statui și simboluri ale Confederației, aflate în număr mare în statele sudice ale SUA. Se estimează că în prezent mai există încă 1.500 de statui de acest tip pe teritoriul unor state din sudul SUA.
AGERPRES