Bărbații tineri și singuri părăsesc bisericile protestante și se convertesc la ortodoxism. Spun că au găsit o alternativă mai „masculină”

Bărbații tineri și singuri părăsesc bisericile protestante și se convertesc la ortodoxism. Spun că au găsit o alternativă mai „masculină”

Unii convertiți au declarat că s-au simțit dezamăgiți de „feminizarea” bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea” ortodoxiei, care, susțin ei, îi împinge fizic și mental. Preoții intenționează acum să deschidă noi parohii pentru a găzdui „tsunami-ul” de tineri care s-au convertit de la pandemie.

Preotul Serafim Holland a fost martorul unui val de convertiți în ultimii ani FOT0: FB

Preotul Serafim Holland a fost martorul unui val de convertiți în ultimii ani FOT0: FB

Ei spun că majoritatea noilor convertiți au descoperit Biserica Ortodoxă urmărind videoclipuri pe YouTube sau ascultând podcasturi.

Potrivit The Thelegraph , Matthew Ryan, un fost ateu, a găsit Ortodoxia după ce a văzut un comentariu despre bine și rău pe YouTube.

Profesorul de științe, în vârstă de 41 de ani, care se mutase în Salt Lake City în 2022 pentru a scăpa de regulile „draconice” ale Covid din New York, a început să cerceteze Biblia.

Acest lucru l-a condus în cele din urmă la un videoclip YouTube de o oră în care un protestant vizitează o biserică ortodoxă și vorbește cu un preot.

„L-am urmărit și mi-am zis: OK, are mult sens. Ceea ce m-a atras cu adevărat spre Ortodoxie a fost structura, îndrumarea, autenticitatea și istoricitatea”, a spus Ryan.

Ryan, care a fost botezat în Biserica Ortodoxă în septembrie, se numără printre zecile de bărbați care s-au alăturat bisericii stricte de la pandemie. Fost ateu, a fost atras de biserica ortodoxă de „structură, îndrumare, autenticitate și istoricitate”.

O creștere de 80 % a numărului de convertiți la biserica ortodoxă

Un sondaj realizat în 2023 de Institutul de Studii Ortodoxe în rândul clerului ortodox din 20 de parohii din 15 state a constatat că a existat o creștere de 80 % a numărului de convertiți la biserica ortodoxă în 2022, comparativ cu nivelurile de dinainte de pandemie din 2019. Dintre aceștia, 60 la sută erau bărbați, comparativ cu 54 la sută în 2019.

Mulți dintre ei au fost atrași de natura „masculină” a bisericii, care pune accentul pe negare și pe a te forța fizic. Credincioșii trebuie să stea în picioare pentru slujbe lungi, care pot dura până la cinci ore. De asemenea, ei trebuie să postească, uneori până la 40 de zile.

Unii au simțit că acest lucru este în contrast puternic cu alte confesiuni religioase, unde au simțit că biserica a fost „feminizată”.

Emmanuel Castillo, în vârstă de 32 de ani, s-a convertit la Biserica Ortodoxă în 2019, o călătorie care a început când a început să citească Biblia în timp ce păzea prizonieri al-Qaeda în Guantanamo Bay.

„Aveau același tip de iluminare, același tip de muzică, același tip de sentiment, iar după ce am citit Evangheliile și cartea Faptele Apostolilor, știi, am știut că nu așa se închinau acum 2000 de ani, am știut într-un fel, hei, nu cred că sunt în biserica potrivită”, a spus Castillo.

Tatăl a doi copii, care de atunci a părăsit armata, a fost botezat în anul următor. Pagina sa de Instagram este plină de imagini în care își etalează fizicul musculos, alături de citate din versete biblice.

Castillo este deschis cu privire la credința sa față de miile sale de urmăritori online și primește zeci de mesaje de la tineri interesați de Biserica Ortodoxă. El crede că o parte din creșterea numărului de bărbați care se convertesc la Biserica Ortodoxă este o respingere a „feminizării” altor confesiuni.

El a spus că, în bisericile protestante, majoritatea liderilor „nu sunt bărbați buni și puternici”, în timp ce liderii bisericii ortodoxe sunt mai degrabă „figuri paterne”.

Iisus Hristos, crede el, este „exemplul perfect de masculinitate”, cineva capabil „să cheme toate armatele cerului pentru a-și distruge dușmanii”, dar care, în schimb, a ales să îi slujească pe alții.

Părintele Paul Truebenbach este de acord că o parte din ceea ce îi atrage pe tinerii bărbați către Biserica Ortodoxă se datorează faptului că aceștia „doresc în mod natural să fie masculini, în sensul cel mai pozitiv al cuvântului”.

Cei mai mulți „convertiți” sunt tineri

Părintele Truebenbach a văzut cum numărul convertiților din congregația sa s-a triplat de la pandemie. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați tineri, singuri, în jur de 20 de ani.

„Este o formă mai dură de creștinism... Cred că o mulțime de bărbați au îmbrățișat-o și și-au dat seama că este o formă de abnegație cu rezultate reale, care de fapt aduce pace și bucurie în inimă ca nimic altceva”, a declarat părintele Truebenbach, de la Biserica Ortodoxă „Sfinții Petru și Pavel ”, din Salt Lake City.

Părintele Timothy Pavlatos, care conduce Biserica Ortodoxă Greacă Sfânta Katherine din Chandler, Arizona, este de acord că „provocarea” Bisericii Ortodoxe îi atrage pe mulți bărbați tineri.

„Ortodoxia este o provocare și din punct de vedere fizic și necesită mult... ei trăiesc într-o lume în care gratificarea este instantanee și iei doar ceea ce vrei, ceea ce simți că vrei, ceea ce crezi că ai nevoie, Ortodoxia este opusul acestui lucru, este negarea de sine”.

Dacă înainte de pandemie maxim șase persoane se converteau anual , anul acesta are în prezent 29 de catehumeni -persoane care studiază credința ortodoxă. Dintre aceștia, spune el, majoritatea au găsit biserica online.

A fost nevoit să recruteze voluntari pentru a ajuta la „tsunami-ul de oameni care vin” și intenționează să înființeze noi biserici ortodoxe în apropiere.

Ea a spus că acest lucru a crescut „dramatic” în timpul pandemiei, la ceea ce ea se referă în cartea sa viitoare ca „perioada de conversie Covid”.

60 % sunt bărbați necăsătoriți

Majoritatea noilor convertiți au găsit biserica online și aproximativ 60 % sunt bărbați necăsătoriți. Holland a spus că un aspect care îi atrage pe noii veniți este că, în timp ce alte biserici sunt atrase în dispute pe teme culturale, cum ar fi dezbaterile din jurul comunității LGBTQ, biserica ortodoxă nu se schimbă.

Unul dintre cei care s-au convertit recent la parohia lui Holland este Longin, în vârstă de 23 de ani, care a constatat că biserica sa protestantă a început să i se pară „goală”.

Mecanicul de motoare mici, care studia teologia la acea vreme, a devenit interesat de biserica ortodoxă când a început să audă despre „martirii” care au fost persecutați.

Acesta a fost un contrast puternic cu biserica ortodoxă din McKinney, Texas, unde a găsit credincioși care stăteau în picioare pentru slujbe lungi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”