Bărbații cu spermă de calitate superioară trăiesc mai mult, potrivit unui studiu

Bărbații cu spermă de calitate superioară trăiesc mai mult, potrivit unui studiu

Calitatea spermei ar putea fi un idicator important pentru sănătatea bărbaților, potrivit unui studiu care arată că bărbații cu spermă de calitate superioară trăiesc mai mult. Cercetarea citată de The Guardian sugerează că diferența în speranța de viață între bărbații cu sperma de cea mai bună și cea mai slabă calitate este de aproape trei ani.

Oamenii de știință danezi au analizat mostre de la aproape 80.000 de bărbați și au constatat că cei care produceau mai mult de 120 de milioane de spermatozoizi înotători per ejaculare trăiau cu doi până la trei ani mai mult decât cei care produceau mai puțin de 5 milioane.

Bărbații cu sperma de cea mai bună calitate au trăit în medie până la 80,3 ani, comparativ cu 77,6 ani pentru cei cu sperma de cea mai slabă calitate, relatează cercetătorii în Human Reproduction.

„Într-adevăr, cu cât calitatea spermei este mai bună, cu atât viața este mai lungă”, a declarat Dr. Lærke Priskorn, epidemiolog la spitalul universitar din Copenhaga, care a condus studiul împreună cu Dr. Niels Jørgensen, androlog la spital.

Descoperirea implică faptul că, de obicei, calitatea spermei reflectă starea generală de sănătate a unui bărbat și cât de probabil este să sufere de afecțiuni medicale mai târziu în viață. La fiecare măsurătoare a calității spermei verificată de cercetători, o calitate mai slabă a fost legată de un deces mai timpuriu.

Bărbaților din cadrul studiului li s-a analizat sperma între 1965 și 2015, după ce au raportat probleme în întemeierea unei familii cu partenera lor. Probele au fost evaluate în funcție de volumul spermei, concentrația spermei, forma spermei și proporția de spermă mobilă sau înotătoare. În timp ce unii bărbați nu au produs spermă, alții au avut o calitate foarte bună a materialului seminal.

Cu ajutorul registrelor naționale, cercetătorii au urmărit starea de sănătate a bărbaților timp de 50 de ani după testarea spermei. Au existat 8.600 de decese în perioada de urmărire, reprezentând 11% din grup. Aproape 60 000 dintre bărbați au furnizat probe de spermă între 1987 și 2015, iar înregistrările lor conțineau mai multe informații, cum ar fi nivelul de educație și orice afecțiuni medicale diagnosticate în cei 10 ani anteriori analizei spermei.

Legătura dintre calitatea slabă a materialului seminal și un deces mai timpuriu nu a fost explicată de nicio boală diagnosticată în deceniul anterior testării, nici de nivelul de educație al bărbaților, care reflectă adesea statutul socioeconomic și, într-o anumită măsură, factorii stilului de viață precum fumatul, dieta sau exercițiile fizice.

Cercetătorii doresc acum să afle ce boli sunt mai frecvente la bărbații cu spermă de calitate slabă. Dacă se identifică anumite afecțiuni, medicii ar putea, în cele din urmă, să îi sfătuiască pe bărbați să ia măsuri preventive în cazul în care analiza spermei arată că sunt în pericol.


Citește și:

populare
astăzi

1 Hmm! / Voi ați văzut ce-a postat Ambasada SUA la București, acum când se discută posibila amânare a Visa Waiver?

2 Răsturnare de situație! / Cristela Georgescu, în spatele contului TikTok care a coordonat plățile pentru influencerii care au făcut campanie ilegală pen…

3 ALERTĂ Poate supraviețui politic Zelenski dacă recunoaște asta? / Emisarul lui Trump spune că știe care este cheia rezolvării războiului din Ucraina

4 „Absorbantul de arginți” Mihai Neamțu a admis că a luat bani pe TikTok de la Bogdan Peșchir, dar a mințit în legătură cu suma

5 „Am luat eu vreo șpagă, cum ia Alexandreasca?”