Bărăscu (Sanitas): Eu, personal, și federația mea nu-i reproșăm nimic doamnei Costea
Demisia ministrului Muncii, Ana Costea, reprezintă o "pierdere" pentru sindicaliștii din sănătate, potrivit lui Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, care a subliniat că nu are nimic să-i reproșeze acesteia.
* Ministrul Muncii și-a dat demisia
"Doamnei Costea nu-i reproșăm absolut nimic. Eu, personal, și federația mea nu-i reproșăm nimic.(...) Poate că au fost lucruri pe care noi nu le știm. Am fost convinși mai zilele trecute, în momentul în care îmi spui sâmbătă că dai o lege în care aveam încredere și era ok și apari cu alta duminică, care e total diferită și este pe minus pentru colegii mei cu până la aproape 17 milioane lei la un angajat, să zicem din sistemul de sănătate, sau la minus 11 milioane lei la un angajat în învățământ, nu este în regulă.(...) Ne pare rău pentru această pierdere, care pentru noi este de două feluri. Una, că și eu consider că a fost de bună credință la un moment dat și ne-a învățat din ceea ce știe, pentru că știa foarte multe în acest domeniu și nu știu cine vine și cum ne va convinge. Dar mai este și varianta de întârziere. Nu ai un ministru al Muncii cu care să discuți, cu care să faci împreună ceva, este o problemă. (...) nu ne mai punem acum încrederea că un ministru al Muncii va veni cu ceva nou", a declarat Bărăscu, joi, la Digi 24.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, și-a înaintat joi demisia, care i-a fost acceptată de premierul Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES.
"Am acceptat astăzi demisia doamnei ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice', a anunțat premierul Cioloș.
În urmă cu două zile, la încheierea ședinței Comisiei Tripartite, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a anunțat că Ana Costea a decis retragerea proiectului Ordonanței de urgență privind salarizarea în sectorul bugetar, iar, în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie, aceasta este dispusă să își depună mandatul.
"În urma discuțiilor (cu reprezentanți sindicatelor — n. r.), proiectul de ordonanță de urgență a fost retras. Practic, această ordonanță de urgență nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, sens în care doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține această ordonanță de urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar, în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n. r.), doamna ministru își va da demisia", a declarat marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că Executivul va lucra la un nou act normativ legat salarizarea bugetarilor, în condițiile în care ordonanța anunțată săptămâna trecută a fost abandonată.
"Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (...) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...) Începând de mâine vom avea o nouă abordare a acestui subiect", a afirmat Dan Suciu.
AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)