Bărăscu (SANITAS): 90% dintre managerii spitalelor au solicitat fonduri europene; Guvernul nu a deschis linia de finanţare
Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, susţine că peste 90% dintre managerii spitalelor au trimis Guvernului solicitări pentru accesarea fondurile europene destinate veniturilor angajaţilor din sistemul de sănătate, în valoare de 400 de milioane de euro, însă Executivul nu a deschis linie de finanţare pentru aceşti bani.
Acesta a precizat că managerii spitalelor care au reuşit să acceseze aceşti bani au fost criticaţi ulterior de autorităţi şi au fost vizaţi de controale ale Curţii de Conturi.
"Ministrul de Finanţe a spus că are banii, dar lui nu i s-au cerut de către manageri. Iar eu ştiu că 90% dintre manageri au făcut aceste hârtii, le-au trimis şi nu au primit banii nici astăzi. Guvernul n-a deschis o linie de finanţare către Casa Naţională de Asigurări, să poată să vină cei din spitale să ia banii de la Casă. Unii manageri nu au primit banii, iar unii, dacă i-au primit, le-a trimis Curtea de Conturi pe cap, deci mai rău", a declarat pentru AGERPRES Leonard Bărăscu.
Liderul sindical afirmă că în urmă cu două săptămâni ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a transmis că suma de 400 de milioane de euro din fonduri europene stă nefolosită, deoarece nu au fost solicitaţi de către managerii de spitale.
"Acum două săptămâni, când premierul Orban ne-a primit, împreună cu miniştrii de resort - de Muncă, de Finanţe, al Sănătăţii şi doamna vicepremier, ne-au promis că le rezolvă sau că găseşte nişte soluţii pentru problemele salariale, dar au trecut două săptămâni şi nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte partea financiară, din acest motiv am venit azi. Stimulentul de risc trebuia dat din aprilie-mai, ori nici acum o parte din colegii noştri nu l-au primit, inclusiv cei de la asistenţa socială. Asta e grav! Trebuia s-o facă până acum. Au spus că dau un spor de până la 30% pentru toţi cei care au avut contact covid, toţi cei care au participat la acţiunea anti-covid. Nici până astăzi nu s-a rezolvat nimic. Apoi, de la începutul acestei epidemii, la început, în martie, trebuia să se rezolve un spor de între 55% - 85% pentru cei care lucrează în mediul infecţios, pentru care ministrul Sănătăţii trebuia să dea un ordin, începând din ziua în care a fost declarată epidemia, sau, acum, pandemia. Asta se aplica la cei cu boli infecţioase, Balş, Victor Babeş, care astăzi nici măcar nu au 20-25%, ce să mai vorbim de 55-85% pe care îl aveau în spitale colegi de-ai noştri care lucrau în ATI", a precizat Leonard Bărăscu.
Pe tema organizării mitingului de marţi, liderul sindical a mai arătat că angajaţii din sistemul sanitar au ajuns la epuizare în contextul epidemiei inclusiv din cauza faptului că autorităţile nu permit suplimentarea angajărilor în sistemul medical.
"Am cerut şi echipamente de bun-simţ: zici c-ai făcut nu ştiu ce paturi în plus, dar oamenii? Oamenii sunt epuizaţi, sunt terminaţi, au nevoie de alţi colegi care să-i schimbe, au nevoie de alte angajări, să se dea drumul la angajări. Când vor să dea drumul la angajări, au o problemă că nu pot s-o facă din cauza părţii administrative. Dacă dai banii, vine Curtea de Conturi peste tine, că de ce i-ai dat, pentru că alţii nu i-au dat. Vrem vouchere de vacanţă pentru toţi colegii noştri. Eu nu zic că nu trebuia să primească profesorii şi poliţiştii, dar de ce nu primim şi noi? Era dreptul nostru, mai e o lună şi se termină şi acest an", a afirmat Leonard Bărăscu.
Preşedintele Federaţiei SANITAS a subliniat că Guvernele din Polonia şi Ungaria au dublat veniturile angajaţilor care au lucrat în activităţi legate de combaterea pandemiei.
"Nu în ultimul rând, am vorbit despre salarizarea pe legea 153 din 2017. Ea se aplică la unii într-un fel, la alţii în alt fel. De doi ani de zile doctorii şi asistenţii primesc salariile din 2022, pentru chimişti, biochimişti, fizioterapeuţi şi alţii am obţinut anul trecut să primească. Mai sunt o parte din ei, din zona de jos, care cu adevărat ar fi trebuit să primească aceşti bani şi se pare că pe lună este vorba de 5 milioane de euro, nu mare lucru, spunea domnul Cîţu. Dar ei nu au primit nici astăzi, primesc salariile vechi, la care sunt aplicate sporurile. De exemplu, o infirmieră sau cineva care lucrează în ATI, să zicem că îi dă 80% sau 60% - el primeşte acest spor la salariul din 2018, nu la salariul de astăzi. E o întreagă gogomănie, care trebuie rezolvată. În Polonia au primit salarii duble toţi cei care au avut activitate ce ţine de covid, de la cei care lucrează, cei care îngrijesc şi cei care transportă. Şi ungurii au făcut la fel. La noi nu sunt în stare", a subliniat Leonard Bărăscu.
Câteva zeci de angajaţi din domeniile sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei SANITAS, au participat marţi în Piaţa Victoriei, la un protest intitulat "Mitingul Epuizării", nemulţumiţi de ceea ce numesc "strategiile de criză incoerente" ale autorităţilor în ceea ce priveşte abordarea epidemiei.AGERPRES