Barajul de la Nova Kahovka, detonat la ordinului unui general rus beat?
Căpitanul Andrei Pidlisnii, din armata ucraineană, a relatat că mai mulți soldați ruși au fost uciși ori răniți în haosul declanșat după colapsul barajului și revărsarea bruscă a uriașei cantități de apă acumulate după el. Catastrofa a fost totală, iar atunci când barajul s-a prăbușit marți dimineață, „nimeni din partea rusă nu a reușit să scape. Toate forțele pe care rușii le aveau pe acea parte au fost inundate”.
Pidlisnii a declarat pentru CNN că el crede că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă. Aceasta este cea mai probabilă cauză a distrugerii barajului, pentru că, într-adevăr, 600 de kilometri pătrați sunt acum inundați și acolo nu se mai pot desfășura operațiuni militare la sol.
Dar rămâne întrebarea cum a fost posibil ca rușii să nu-și anunțe nici măcar propriile trupe. Se știa că barajul de la Nova Kahovka a fost minat de ruși încă de astă-toamnă, când au fost înfrânți în Herson și obligați să se retragă pe malul stâng al Niprului. Căpitanul ucrainean Andrei Pidlisnii, martor ocular la evenimente, e relatat: „În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka pentru a ridica nivelul apei și a inunda malul stâng al râului Nipru, precum și așezările aflate acolo. Și pentru a face imposibilă înaintarea forțelor armate ucrainene în viitor”.
Pidlisnii a explicat că dispunerea terenului în jurul râului a însemnat că armata rusă – situată pe malul estic – a suferit un impact serios după ruperea barajului. Unitatea sa a putut urmări desfășurarea evenimentelor prin utilizarea dronelor și a trupelor aflate la fața locului. „Malul stâng [de est] este mai jos decât malul drept, așa că este mai inundat. Pozițiile inamicului aflate chiar pe malul râului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case obișnuite ale civililor, unde aceștia locuiau”, a declarat Pidlisnii.
Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol să nu fi fost avertizate pentru a menține elementul surpriză, opinează ofițerul ucrainean.
Nici rușii, nici ucrainenii nu-și asumă răspunderea pentru distrugerea barajului, dar au apărut zvonuri că un general rus băut ar fi dat ordinul de a detona minele plasate încă de anul trecut în structură. Ordinul s-ar fi dat la ora 2 dimineața. Însă alte surse spun că această variantă a fost aruncată de serviciile rusești pe piață pentru a exista un țap ispășitor în cazul în care apar dovezi clare privind autorii dezastrului.
Aceste cazuri ale ofițerilor ruși – inclusiv dintre cei superiori – care dau ordine fiind în stare de ebrietate nu sunt nici noi, nici surprinzătoare. Mai multe astfel de situații au fost reclamate de militari ruși de când a început invazia.
În cartea „Rusia lui Putin“, din 2004, cunoscuta jurnalistă Anna Politkovskaia (asasinată doi ani mai târziu) relatează cu lux de amănunte mai multe cazuri îngrozitoare petrecute în timpul celui de-al doilea război cecen, când comandanți ai diviziilor rusești, beți-morți, au ucis civili. Într-un caz, un colonel a violat a adolescentă, a sugrumat-o când aceasta s-a opus, apoi a adormit lângă cadavru. Când s-a trezit a încercat să șteargă urmele. SURSA: ziaristii.com