Barack Obama reapare cu o nouă misiune: implicarea tinerilor în politică

Barack Obama reapare cu o nouă misiune: implicarea tinerilor în politică

Fostul președinte american Barack Obama a reapărut luni în public cu angajamentul de a se dedica încurajării și pregătirii tinerilor pentru a se implica în politică, dar fără nicio mențiune sau critică pentru succesorul său, Donald Trump, care se apropie de cea de-a 100-a zi a mandatului său, transmite EFE.

După lungi vacanțe în locuri exotice, dedicate în parte scrierii unei cărți de memorii, Obama a revenit la microfon pentru a conferenția în orașul său preferat, Chicago, prima prezență dintr-o serie de acte publice care vor include în mai, la Berlin, o ceremonie alături de cancelarul german, Angela Merkel.

"Ce s-a întâmplat de când am plecat?", a glumit Obama, la începutul conversației cu tinerii la Universitatea Chicago (Illinois), aceeași în care a fost profesor de drept constituțional timp de peste zece ani.

Aceasta a fost referința cea mai directă a fostului lider de la Casa Albă la marile schimbări care s-au produs după ce el a cedat Biroul Oval, pe 20 ianuarie, lui Donald Trump.

Cu două zile înainte de a părăsi puterea, Barack Obama promitea că-și va ridica vocea dacă va considera că acțiunile lui Donald Trump vor amenința "valorile principale" ale țării, ceea ce, până acum, a făcut-o doar prin purtătorul său de cuvânt când a criticat interzicerea impusă în ianuarie unor imigranți musulmani și suspendată ulterior de un judecător.

Obama nu are prevăzut să-l critice pe Trump în aparițiile publice și private preconizate pentru următoarele luni, deoarece nu vrea ca răspunsurile sale să alimenteze tensiunile politice din țară, după cum au explicat consilierii săi săptămâna trecută pentru The New York Times.

Fostul președinte este axat, în schimb, pe definirea unei activități după președinție care va încerca în bună parte să influențeze viața politică din Statele Unite, pe care o consideră îngreunată de ratele scăzute de prezență la vot, influența nemăsurată a intereselor speciale și de extremismul partizan în creștere.

"Cel mai important lucru pe care pot să-l fac este să ajut într-un anume fel la pregătirea următoarei generații de lideri pentru a prelua frâiele și a încerca să schimbe lumea", a spus Barack Obama.

Prin Fundația Obama și viitoarea sa bibliotecă prezidențială, ambele în Chicago, fostul lider american speră să identifice tineri cu talent și pasiune pentru munca în folosul comunității și să le ofere instrumentele de care au nevoie pentru a avea succes.

"Întrebarea este: există forme prin care putem dărâma unele din barierele care descurajează tinerii în fața ideii unei vieți în serviciul celorlalți? Dacă există, vreau să lucrez cu ei pentru a demola aceste bariere", a subliniat Obama.

"Vreau să accelerez mișcarea acestei noi generații către conducere. Pentru că, dacă aceasta se va întâmpla, cred că ne va fi bine", a adăugat el.

Politicianul democrat a amintit că Statele Unite au "una din ratele de participare electorală dintre cele mai joase din democrație" și a opinat că asta se traduce într-o ruptură "între cei care ne guvernează și în ceea ce credem".

"Singurii care vor putea rezolva această problemă vor fi tinerii", a considerat fostul președinte american.

Acesta are prevăzută în program primirea unui premiu, pe 7 mai, la Boston, eveniment urmat de călătorii în Italia, pentru un discurs la Summitul Mondial privind Inovația Alimentară, și Germania, pentru o acțiune comună cu Angela Merkel, pe 25 mai, la Berlin.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”