Bank of America plăteşte penalităţi record de 16,67 mld. dolari pentru închiderea unor investiţii
Bank of America va plăti 16,67 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii federale şi statale legate de vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci, aceasta fiind cea mai mare penalizare impusă vreodată în SUA în legătură cu împrumuturile care au alimentat criza financiară din 2008.
Bank of America plăteşte penalităţi record de 16,67 mld. dolari pentru închiderea unor investiţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acordul Bank of America cu autorităţile include facilităţi acordate clienţilor, în valoare de 7 miliarde de euro, şi plata a 9,65 de miliarde de dolari în numerar, a anunţat joi Departamentul de Justiţie.
"Este cel mai mare acord civil din istorie încheiat cu o singură instituţie, care penalizează comportamentul descoperit în peste 12 cazuri şi investigaţii", a declarat procurorul general Eric Holder, într-o conferinţă de presă susţinută la Washington.
Bank of America este instituţia financiară americană cel mai aspru penalizată pentru operaţiunile incorecte cu credite ipotecare.
Penalizarea aplicată Bank of America eclipsează acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup în luna iulie şi cel de 13 miliarde de dolari încheiat de autorităţile americane cu JPMorgan în noiembrie anul trecut.
În luna martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari într-un litigiu cu Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor.
Bank of America anticipează că acordul cu Departamentul de Justiţie va reduce profitul înainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari.
Anul trecut, Bank of America a înregistrat un profit de 11,4 miliarde de dolari.
Negocierile dintre Bank of America, a doua mare bancă din SUA, şi autorităţile guvernamentale au început în luna martie şi s-au intensificat în iulie, banca refuzând timp de mai multe săptămâni să îşi îmbunătăţească o ofertă de 13 miliarde de dolari.
Sub conducerea directorului general Brian T. Moynihan, Bank of America a înregistrat cheltuieli de peste 55 de miliarde de dolari generate de operaţiunile cu credite pentru locuinţe, majoritatea legate de preluarea dezastruoasă, din 2008, a furnizorului de credite subprime (riscante) Countrywide Financial.
Alte bănci investigate în SUA pentru vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci sunt Credit Suisse Group, Goldman Sachs Group şi Wells Fargo.
Sursa: mediafax.ro